Hlavní obsah

Česko - Německo 2:1 Drama se šťastným koncem! Češky vstoupily do BJK Cupu vítězně

Aktualizováno

Bezmála sedm hodin dřiny, ale výsledkem je důležitá výhra! České tenistky porazily v Praze ve svém úvodním vystoupení v Poháru Billie Jean Kingové tým Německa po dramatické bitvě 2:1. Poté, co v první dvouhře uspěla Markéta Vondroušová nad Andreou Petkovicovou 6:1, 6:3, prohrála následně s křečemi se potýkající čerstvá tuzemská jednička Barbora Krejčíková s bývalou první hráčkou světa Angelique Kerberovou 7:6, 0:6 a 4:6. Rozhodující bod získaly ve čtyřhře Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou, které udolaly pár Anna-Lena Friedsamová, Jule Niemeierová 6:4, 6:7 a 10:8 v super tie breaku.

Neskutečná čtyřhra. Rozhodlo, že jsme byly pozitivní a šly si pro každý míč, říká Lucie HradeckáVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Češky tak mají dobrou příležitost postoupit do pátečního semifinále. K tomu potřebují ve čtvrtek porazit Švýcarsko, ale šanci mají teoreticky i v případě prohry. Záležet bude i na úterním utkání mezi Němkami a Švýcarkami.

Dvaadvacetiletá Vondroušová hned na úvod vzala Petkovicové podání, pak sice přišla o svůj servis, ale jinak na kurtu dominovala. Tradičně dobře četla hru, soupeřku rozebírala a k oblíbeným kraťasům přidala i přesný lob či eso. "Kraťasy byly dobré a celkově nemám nějakou šablonu hru, spíš hraju intuitivně, co cítím," řekla. Set získala po dvojchybě soupeřky.

Před druhou sadou si plácla s kapitánem Pálou a pokračovala v nastoleném tempu. Rychle vedla 3:0 a opírala se o výborné podání, dala i dvě esa v gamu. "Podání mě taky drželo," uvedla. Bez zaváhání dovedla utkání do vítězného konce. Petkovicová měla v závěru v očích slzy. "Bojovala do posledního míče, nic mi nedala zadarmo. Hrála jsem dobře a bylo důležité, že jsem to udržela v hlavě," řekla Vondroušová, který vyhrála svoji čtvrtou dvouhry v soutěži z pěti duelů.

Markéta Vondroušová byla od rána nervózní, zápas si ale nakonec hrozně užilaVideo: ITF

"Chtěla jsem moc vyhrát a musím říct, že jsem byla před zápasem hrozně nervózní, ale po pár gamech to ze mě opadlo. Hrála jsem svoji hru, snažila se jsem co nejvíc a užívala jsem si to. Jsem nadšená, že jsem to zvládla a takhle to dopadlo," řekla Vondroušová na kurtu.

Krejčíková se potýkala s bolestmi

Vítězka Roland Garros Krejčíková začala skvěle a vedla 3:0, ale náskok neudržela a v dlouhých výměnách najednou ztrácela. Za pomoci publika bojovala a postupně odvrátila odvážně tři setboly - první za stavu 4:5, další dva o dva gamy později. Vynutila si tie break, v kterém stejně jako v sadě neudržela vedení 3:0, ale nakonec set získala po dvojchybě Kerberové.

Druhý set začala Krejčíková špatně, zhoršil se její pohyb a chybovala. Viditelně bojovala se zdravotními problémy, nedobíhala míče a ve druhé sadě dostala kanára. Poté se nechala ošetřit. "Nešlo mi odrazit se, bolí mě ten vnitřek," říkala fyzioterapeutovi Pavlu Kovačovi na kurtu.

V rozhodující třetí sadě prohrávala 1:3, ale bojovností dokázala vyrovnat na 3:3 a vyslechla si dlouhé ovace publika. Bývalá jednička Kerberová ale vracela neúnavně jeden míč za druhým, Češka kazila a přišla o podání na 3:4. Za stavu 4:5 ještě měla brejkbol, aby utkání prodloužila, ale Němka poslala míč na lajnu a vzápětí Krejčíková utkání ztratila.

"Bojovala jsem na sto procent a myslím, že se nemám za co stydět," řekla Krejčíková. "Bylo to super, i když se mi to nepodařilo Jak hala burácela, jak jsme se tahaly a všichni stáli za mnou. Fakt jsem si to užívala a můj tenis se díky tomu zlepšoval a zlepšoval. Byla škoda, že se mi to na konci nesešlo. Chybělo uhrát dva míče jinak a mohla jsem být asi o něco šťastnější."

Chtěla hrát i čtyřhru, ale tým rozhodl, že ji nahradí Hradecká. "Samozřejmě, že mě to táhlo na kurt, ale věřím, že holky ten bod urvou a já pošetřím síly na další zápasy," uvedla Krejčíková. "Teď to necháme na pokoji a budeme řešit další den. Nejdůležitější je pořádně se vyspat, nabrat energii, abych byla co nejvíc ready na další zápasy," řekla.

Bolelo mě lýtko, přiznala Barbora Krejčíková. Nemám se za co stydět, nechala jsem tam všechnoVideo: Sport.cz

Siniaková a Hradecká spolu odehrály v roce 2017 skvělou sezonu. Pětkrát postoupily ve čtyřhře do finále včetně grandslamového US Open a o Turnaj mistryň je připravilo zranění Hradecké. Měly tak na co navazovat, zatímco Němky spolu hrály poprvé, ale českou dvojici hodně potrápily.

V prvním setu rozhodlo, že domácí pár vzal v sedmé hře podání Niemeierové. Ve druhém Siniaková a Hradecká prohrávaly 1:4, sice srovnaly krok, ale v tie breaku rychle ztrácely 0:5 a už vývoj neotočily. V super tie breaku úřadovala zpočátku na síti Hradecká. Češky vedly 8:4, pak sice nechaly soupeřky snížit na 8:7, ale Siniaková smečí připravila mečbol. První ještě nevyšel, ale při druhém už Hradecká zápas ukončila.

"V super tie breaku byla taktika útočit a být aktivní, protože v tie breaku předtím jsme nezačaly dobře a uteklo nám to. Jsem ráda, že jsme to zvládly," oddechla si Hradecká. "Bylo to o pár míčcích a jsem ráda, že jsem se na tom podílela," dodala Siniaková.

Francouzské obhájkyně titulu prohrály

Francouzky, poslední vítězky Fed Cupu z roku 2019, jak se soutěž dříve jmenovala, nečekaně podlehly ve skupině A Kanadě 1:2 na zápasy.

Kanaďankám chybí v novém modelu mistrovství světa družstev, které v české metropoli hraje dvanáct týmů, finalistka letošního US Open Leylah Fernandezová a předloňská vítězka newyorského grandslamu Bianca Andreescuová. Přijet nemohla ani kapitánka Heidi El Tabakhová, která se bude vdávat. Místo ní vede tým Sylvain Bruneau, kapitán Kanady v letech 2010 až 2018.

První bod Kanady zaznamenala 353. hráčka světa Francoise Abandaová výhrou nad Fionou Ferrovou, která dostala na pozici dvojky přednost před Caroline Garciaovou. Poté prohrála Rebecca Marinová v souboji jedniček s Alizé Cornetovou a rozhodla čtyřhra. V té světová deblová pětka Gabriela Dabrowská s Marinovou přehrály 6:4 a 7:6 Cornetovou a Claru Burelovou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rebecca Marinová z Kanady při utkání s Alizé Cornetovou z Francie.

Kanada může o svém postupu do pátečního semifinále rozhodnout v úterý, kdy se utká s favoritkami skupiny Ruskami, které vede Anastasija Pavljučenkovová.

Ve skupině B si Belgie poradila s Běloruskem, kterému chybí světová dvojka Aryna Sabalenková a nepřijela ani původně nominovaná Viktoria Azarenková. Už ve dvouhrách rozhodly Greet Minnenová a osmnáctá hráčka světa Elise Mertensová. Až čtyřhra patřila Běloruskám.

Pohár Billie Jean Kingové - skupina D:
Česko - Německo 2:1
Vondroušová - Petkovicová 6:1, 6:3
Krejčíková - Kerberová 7:6 (7:5), 0:6, 4:6
Hradecká, Siniaková - Friedsamová, Niemeierová 6:4, 6:7 (2:7), 10:8
Další výsledky - skupina A:
Francie - Kanada 1:2
Ferrová - Abandaová 6:4, 4:6, 4:6
Cornetová - Marinová 6:4, 7:6 (7:5)
Burelová, Cornetová - Dabrowská, Marinová 3:6, 6:7 (6:8)
Skupina B:
Bělorusko - Belgie 1:2
Šimanovičová - Minnenová 2:6, 2:6
Sasnovičová - Mertensová 2:6, 6:4, 2:6
Lapková, Sasnovičová - Flipkensová, Mertensová 6:4, 6:3
Skupina C:
Španělsko - Slovensko 2:1
Suárezová - Kužmová 2:6, 6:3, 3:6
Sorribesová - Schmiedlová 6:3, 3:6, 6:2
Sorribesová, Suárezová - Kužmová, Mihalíková 4:6, 6:2, 10:7.
Vyhrají české tenistky Pohár Billie Jean Kingové?
ano
72,6 %
ne, skončí ve finále
5,6 %
ne, skončí v semifinále
14,2 %
ne, nepostoupí ze skupiny
7,6 %
Celkem hlasovalo 10173 čtenářů.

Reklama