Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 1:2Konec! České tenistky si semifinále Poháru Billie Jean Kingové v Praze nezahrají

Praha
Aktualizováno

Znovu drama se vším všudy, ale tentokrát bez šťastného konce! Nový Pohár Billie Jean Kingové do vitríny slávy českého tenisu (zatím) nepřibyde. V přímé bitvě o postup do semifinále mistrovství světa družstev v Praze prohrál český tým se Švýcarskem 1:2. Nejprve sice Markéta Vondroušová zdolala Viktoriji Golubicovou 6:4, 6:2, v následujícím souboji však tuzemská jednička Barbora Krejčíková druhý bod na konto výběru Petra Pály nepřidala. Belindě Bencicové podlehla 6:7, 4:6 a švýcarská olympijská vítězka byla ústřední postavou i rozhodující čtyřhry, v níž spolu s Jil Teichmannovou přehrály český pár Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková dvakrát 6:3.

Dneska to nebyl náš den, říkají české tenistky po konci v Poháru Billie Jean Kingové Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Vstup do utkání vypadal z pohledu Vondroušové děsivě - prohrála prvních devět výměn. Své schopnosti naznačila v dlouhé výměně vedoucí k brejku na 1:2 a fanoušci, kterých dorazilo přeci jen o něco více než v pondělí, bouřili. Vzápětí znovu neudržela servis a prohrávala 1:4.

A mohlo být ještě hůř. V další hře čelila třem brejkbolům, ale všechny odvrátila a převzala otěže utkání. Golubicovou rozebírala, vyhrála sedmnáct míčů po sobě a set poměrem 6:4. Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová ve druhém setu vedla 4:0. Za stavu 5:2 při svém podání odvrátila dva brejkboly a po hodině a pětadvaceti minutách duel ukončila volejem.

"Na začátku hrála výborně, já taky, ale nestačilo to. Říkala jsem si: 'Vydrž a hraj svoji hru'. Jsem ráda, že jsem první set otočila. Druhý jsem hrála moc dobře, ale musela jsem si to dohrávat na síti," řekla Vondroušová na kurtu. "Je to úleva a myslím, že to byl skvělý zápas."

Tajemství úspěchu Markéty Vondroušové? Nové míče a přítelův pozdní příchodVideo: Sport.cz

Krejčíková hrála s páskou na pravém lýtku, které ji trápilo v pondělím utkání s Němkou Angelique Kerberovou. Podobně jako Vondroušová nezačala dobře, a byť odehrála vyrovnané gamy, prohrávala 0:3 a horko těžko získala podání na 1:3. Za stavu 4:5 čelila setbolu a Švýcarka jí pomohla autem z forhendu. Set rozhodl tie break, v kterém Krejčíková získala jen dva body.

Ve druhé sadě přišla domácí hráčka hned o servis, ale po skvělých returnech srovnala na 1:1. V šesté hře odvrátila dva brejkboly esy, ten první z druhého podání. O servis ale přišla o dvě hry později, poté nevyužila vedení 40:0 při podání olympijské vítězky Bencicové a o zápas přišla.

"Zase mi to uteklo o pár míčů, bylo to vyrovnaný a zápas měl velkou kvalitu. Bojovala jsem, ale chyběl mi zase kousíček a mohlo to být jinak," řekla Krejčíková, která v pondělí podlehla trojnásobné grandslamové vítězce Kerberové ve třech setech.

Stejně jako proti Němkám do čtyřhry nenastoupila. "Bylo to společné rozhodnutí s kapitánem. Doufám, že to bude dobré rozhodnutí a holky vyhrajou," řekla Krejčíková. Její přání se ovšem nevyplnilo.

Chyběl kousíček, mohlo to být jinak. Zase mi to uteklo o pár míčů, litovala Barbora KrejčíkováVideo: Sport.cz

Změna ale tentokrát k úspěchu nevedla. Hradecké se nedařilo, jako jediná prohrála v utkání servis, a to hned třikrát. V první o něj přišla i kvůli dvěma dvojchybám. Českému páru se nevedlo ani na returnu, měl jenom jeden brejkbol, který neproměnil.

"Nechaly jsme tam všechny všechno. Soupeřky předvedly super výkon a nedaly nám skoro šanci, Naše aktivita nestačila," řekla Siniaková. "Ze začátku jsem strašně blbě začala, neměly jsme moc šance na return, ale myslím, že to bylo o pár míčích," dodala Hradecká.

Švýcarky se v pátečním semifinále utkají s Australankami, druhou semifinálovou dvojici tvoří výběry USA a Ruska.

V sobotním losu se Češky, které v O2 areně prohrály poprvé po šesti výhrách, dozvědí soupeřky pro kvalifikaci o finálový turnaj roku 2022, jehož dějiště ani termín zatím není znám.

Oslabené Australanky si zahrají semifinále

Australské tenistky si i bez své největší hvězdy a světové jedničky Ashleigh Bartyové, jež ukončila sezonu, zajistily účast v semifinále. V závěrečném utkání skupiny B rozhodly o výhře nad Běloruskem hned v úvodních dvouhrách. Závěrečná prohra ve čtyřhře už na jejich postupu nic nezměnila.

Australankám zajistila první potřebnou výhru Storm Sandersová, která porazila Juliji Hatoukovou 6:3, 6:3. V otevřené skupině, v níž měly před zápasem šanci na postup všechny tři týmy včetně Belgie, v té chvíli Bělorusky potřebovaly vyhrát zbývající dva duely bez ztráty setu.

Naději držela Aliaksandra Sasnovičová jen v úvodu utkání s Ajlou Tomljanovicovou. První sadu získala 6:4, pak ale Australanka vyrovnala a výhrou nakonec zmařila i vyhlídky Belgičanek. Ty měly šanci na postup jen v případě porážky australského týmu.

Finále Poháru Billie Jean Kingové, tenisové MS ženských družstev v Praze:
Skupina D:
Česko - Švýcarsko 1:2
Vondroušová - Golubicová 6:4, 6:2
Krejčíková - Bencicová 6:7 (2:7), 4:6
Hradecká, Siniaková - Bencicová, Teichmannová 3:6, 3:6
Konečná tabulka:
1.Švýcarsko2205:1
2.Česko2113:3
3.Německo2021:5
Skupina B:
Austrálie - Bělorusko 2:1
Sandersová - Hatouková 6:3, 6:3
Tomljanovicová - Sasnovičová 4:6, 6:2, 6:3
Gadecká, Perezová - Morozovová, Sasnovičová 4:6, 4:6.
Konečná tabulka:
1.Austrálie2204:2
2.Belgie2113:3
3.Bělorusko2022:4
Kdo získá v Praze tenisový Pohár Billie Jean Kingové?
Švýcarsko
72,1 %
Austrálie
3,6 %
USA
7 %
Rusko
17,3 %
Celkem hlasovalo 2374 čtenářů.

Reklama