Hlavní obsah

Tsitsipas - Kolář 6:3, 7:6, 6:7, 7:6Heroický Kolářův výkon na Tsitsipase nakonec nestačil! Plíšková prohrála s hráčkou ze třetí stovky

Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková vypadla na antukovém Roland Garros potřetí za sebou ve druhém kole. Turnajová osmička dnes příliš chybovala a nečekaně nestačila na domácí Leolii Jeanjeanovou. S 227. hráčkou světového žebříčku startující na divokou kartu prohrála dvakrát 2:6 za hodinu a čtvrt. Zdeněk Kolář, jenž postoupil z kvalifikace, trápil přes čtyři hodiny Řeka Stefanose Tsitsipase a s loňským finalistou prohrál po boji 3:6, 6:7, 7:6 a 6:7.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Zdeněk Kolář v zápase proti Stefanosi Tsitsipasovi

Článek
Fotogalerie

V soutěži dvouher tak z jedenácti českých zástupců zbyla už jen Karolína Muchová, kterou čeká v pátek třetí kolo proti Američance Amandě Anisimovové. Už v prvním vypadla obhájkyně titulu Barbora Krejčíková a ve druhém Petra Kvitová.

Plíšková už v prvním kole otáčela utkání s outsiderkou. Nad Jeanjeanovou na dvorci Simonne Mathieuové sice vedla 2:1, ale poté prohrála devět her v řadě. Míče z rakety semifinalistky Roland Garros z roku 2017 nelétaly s obvyklou razancí a špatně podávala.

Domácí hráčka trápila Češku pestrou hrou, liftované míče střídala s čopy a precizně zkracovala výměny za síť. Plíšková se po chybách, kterých udělala 28, chytala za hlavu a vypadala bezradně. V utkání měla jen dva brejkboly, ani jeden neproměnila a sama přišla o servis čtyřikrát.

"Nehrála jsem dobře, ale ona odehrála velmi dobrý zápas. Nedala mi moc stejných míčů, takže jsem se nedostala do rytmu," ocenila Plíšková soupeřku. "Podmínky byly pro mou hru super pomalé a kurt nebyl nejrychlejší. Jí to hrálo do karet mnohem víc. Skóre je trochu brutální, protože z toho nemám vyloženě strašný pocit, ale ona odehrála skvělý zápas," dodala Plíšková.

Foto: Yves Herman, Reuters

Leolia Jeanjeanová slaví postup přes Karolínu Plíškovou v utkání 2. kola tenisového Roland Garros.

Kolář měl být na dvorci Suzanne Lenglenové snadným "soustem" pro Tsitsipase. Ve svém prvním utkání proti hráči světové pětky se ale předvedl skvěle a získal si na svoji stranu publikum. Hrál odvážně, držel krok ve výměnách a dokázal favorita zatlačit i zaskočit "kraťasy".

První set rozhodla Kolářova ztráta servisu ve čtvrté hře. Ve druhém více než hodinovém setu ale byl český hráč o krok napřed. Vedení 3:1 neudržel a za stavu 6:5 měl dva setboly, ale Tsitsipas vždy trefil dobrý servis. V tie-breaku Kolář srovnal po dvou "kraťasech" na 3:3, při jeho třetím setbolu Řek zase tvrdě zaservíroval a Kolář nakonec o tie-break přišel poměrem 8:10.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Zdeněk Kolář v zápase proti Stefanosi Tsitsipasovi

Od druhé sady se v hledišti skandovalo "Kolář!" a český hráč se divákům odvděčil. Předvedl i parádní loby, jeden z nich na úvod tie-breaku třetí sady, který získal 7:3. Tsitsipas ve čtvrté sadě gesty vyzýval fanoušky, aby ocenili i jeho údery, občas se ozvalo skandování jeho jména, ale dál převládal "Kolář" a 134. hráč žebříčku hrál se světovou čtyřkou vyrovnaně.

Set znovu dospěl do tie-breaku, v něm vedl Kolář 6:2, ale o čtyři setboly přišel. Při prvním mečbolu skončil Řekův míček těsně v autu a při druhém už Kolář pod tlakem poslal forhend do sítě. Utkání skončilo po čtyřech hodinách a čtyřech minutách. "

"Zápas to byl výborný a myslím, že jsme oba hráli výborný tenis a fanoušky to bavilo. Já si zápas moc užil. Sice jsem prohrál, ale vezmu si z něj jen to nejlepší a budu se snažit ještě zlepšit v těch momentech, které se dneska nepovedly," řekl Kolář. "Doufám, že jsem nikoho svým výkonem ani vystupováním nezklamal. Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, věřil jsem si. Cítil jsem, že jsem byl v některých chvílích i lepší a kdo ví, jak by to dopadlo v pátém setu. Fyzicky jsem na tom byl dobře. Věřil jsem, že bych to zvládnul. Ale bohužel."

"Přiváděl mě k šílenství. Byl jsem frustrovaný. On byl všude a nebylo to jednoduché, nebylo," ocenil Tsitsipas grandslamového debutanta Koláře v rozhovoru na kurtu.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Stefanos Tsitsipas v zápase proti Kolářovi

Reklama