Hlavní obsah

Muchová - Lepchenková 6:3, 6:4Muchová a Krejčíková jdou na French Open dál, Plíšková nestačila na grandslamovou šampionku

pan, rjmČTKSport.cz
Aktualizováno

Čtyři české tenistky bojovaly ve čtvrtek o postup do třetího kola French Open. Postup slaví Karolína Muchová, která si poradila s Američankou Lepchenkovou 6:3, 6:4 a poprvé si v Paříži zahraje třetí kolo. Dál prošla i Barbora Krejčíková, která zdolala Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou po setech 6:2, 6:3. Tereza Martincová prohrála v duelu s Jessikou Pegulaovou 3:6, 3:6, končí i Karolína Plíšková, když nestačila na Sloane Stephensovou 5:7, 1:6.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková v akci na French Open.

Článek
Fotogalerie

Muchová v utkání odvrátila všech šest brejkbolů. Nesložitější situaci vyřešila ve čtvrté hře první sady, v které utekla při svém podání ze stavu 0:40 a pak se ubránila ještě jednomu brejkbolu. Sama vzala Američance servis v první hře utkání a úvodní set uzavřela dalším brejkem na 6:3.

Ve druhém setu si obě tenistky držely servis a Muchová uspěla v desáté hře. Dostala se do vedení 40:0 a při druhém mečbolu Lepchenková chybovala.

"Jsem tady poprvé ve třetím kole, mám z toho radost," řekla Muchová. "Potěšilo mě, že jsem odvrátila všechny brejkboly a udržela si podání. Snažila jsem se jí rozběhávat a zkracovat hru. Bylo teplo a běhání jí vadilo. To byla taktika a vyšlo to," doplnila.

Muchová si přála, aby postoupila Plíšková, ale česká jednička udělala 38 nevynucených chyb, o 21 více než soupeřka. Prakticky celý první set Plíšková dotahovala, v koncovce hrála i odvážně, ale vítězka vítězka US Open 2017 a finalistka Roland Garros o rok později Stephensová předvedla stabilnější výkon. Po prohraném prvním setu už Plíšková nenašla síly k obratu.

Plíšková byla bez šance

Devětadvacetiletá Plíšková hrála French Open podesáté a vydařil se jí jen rok 2017, kdy došla do semifinále. Jinak devětkrát skončila vždy v prvním týdnu, vypadla dvakrát ve třetím, nyní počtvrté ve druhém a třikrát v prvním kole. Na grandslamech se Plíškové nedaří druhým rokem po sobě. V Austrálii skončila dvakrát ve třetím kole a v Paříži vždy ve druhém stejně jako loni na US Open. Na trávě ve Wimbledonu se loni kvůli koronaviru nehrálo.

V turnaji letos brzy skončily obě dvě nejlepší české tenistky. Před Plíškovou už v úterý z druhého kola kvůli zraněnému kotníku odstoupila Petra Kvitová.

Loňská osmifinalistka antukového grandslamu Krejčíková hrála sebejistě dlouhé míče, občas si pomohla vítězným úderem i zkrácením a dala šest es. Alexandrovovou často nutila k chybám a zápas trvající hodinu a osm minut měla pod kontrolou.

Martincová vedla v prvním setu nad Pegulaovou 2:0, ale pak ztratila pět her v řadě. "Začátek nebyl špatný, ale pak mi nevyšlo pár balonů, začala jsem chybovat a nemohla jsem se do toho dostat zpátky. Držela mě pod tlakem," řekla česká hráčka.

Vyrovnaný byl i druhý set, ale Američanka získala rozhodující body. "Ukázala mi, jak to od těch nejlepších vypadá, na nejdůležitější míče vždycky zahrají nejlíp. Výměny byly slušné a chyběl mi kousek, abych se do toho dostala," posteskla si Martincová.

Reklama