Hlavní obsah

Nosková - Raducanuová 7:6, 5:7, 1:6Nosková trápila šampionku, ale stejně jako Krejčíková na French Open končí. Dál jde Kvitová

Aktualizováno

Česká tenistka Petra Kvitová svůj úvodní zápas na French Open zvládla, v prvním kole porazila Maďarku Annu Bondárovou 7:6, 6:2. Ze hry venku je naopak obhájkyně titulu Barbora Krejčíková, která prohrála s domácí Diane Parryovou po setech 6:1, 2:6, 3:6. Sedmnáctiletá kvalifikantka Linda Nosková prohrála při grandslamové premiéře v 1. kole Roland Garros s britskou hvězdou Emmou Raducanuovou 7:6, 5:7, 1:6.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Linda Nosková v utkání na Roland Garros.

Článek
Fotogalerie

Barbora Krejčíková prohrála jako třetí obhájkyně titulu na antukovém Roland Garros v prvním kole. Světová dvojka, která se vrací po zranění, dnes v Paříži podlehla pod zataženou střechou centrálního dvorce někdejší juniorské světové jedničce domácí Diane Parryové po setech 6:1, 2:6 a 3:6.

Krejčíková, která loni vyhrála v Paříži i čtyřhru, před Roland Garros nehrála kvůli zranění lokte tři měsíce. Před turnajem říkala, že se cítí dobře, ale ruku měla v utkání zatejpovanou a herní výpadek se projevil na podání a v časování úderů, z čehož pramenilo 45 nevynucených chyb.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Barbora Krejčíková v boji o postup do druhého kola French Open

Zápas začala dvojchybou, ale pak profitovala z velké nervozity 97. hráčky světa Parryové. K prvnímu fiftýnu Krejčíkové pomohlo "prasátko" a pak přidala dalších 14 výměn v řadě. Za stavu 4:0 si prohrála podání, ale úvodní sadu získala bez větších problémů.

Devatenáctiletá soupeřka s jednoručným bekhendem se postupně uvolnila. Krejčíková sice vedla ve druhém setu 2:0, ale čím dál více chybovala a prohrála šest gamů po sobě.

Podle svého zvyku se česká hráčka došla před třetím setem převléknout. V útrobách stadionu si vzala i legíny a při návratu slyšela z hlediště i bučení a pískot. Také v rozhodující sadě vedla 2:0, náskok ale znovu neudržela a rozhodující brejk přišel na 3:5. Při brejkbolu vyhodila daleko za čáru forhend hraný ze vzduchu a na kurtu se rozléhalo skandování jména Parryové.

Krejčíková ještě v posledním gamu utkání vedla při podání Francouzky 30:0, ale víc už nedokázala. Při prvním mečbolu poslala bekhend do sítě.

V open éře před Krejčíkovou nezvládly první kolo turnaje dvě obhájkyně. Ruska Anastasija Myskinová neuspěla v roce 2005 a Jelena Ostapenková z Lotyšska v roce 2018.

Kvitová slaví postup

Ve francouzské metropoli silně pršelo už dopoledne, ale zápasy začaly podle plánu a dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová na zvlhlé antuce zpočátku chybovala.

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová na letošním Roland Garros

"Nebylo to moc příjemný, počasí nešlo na moji stranu. Ona má antuku ráda a bylo to vidět. Dobře se hýbala, když jsem nezahrála úhel, byla skoro všude. A její forhend byl docela nepříjemný. Opravdu to ze začátku nešlo na moji stranu, ani podáním jsem si nepomáhala," komentovala Kvitová začátek.

Se semifinalistkou turnaje v Rabatu Bondárovou v šesté hře i kvůli dvěma dvojchybám přišla o servis a prohrávala 2:4. "A pak se to zlomilo. A musím říct, že mi hrozně pomohli lidi. Atmosféra i na takovém malém kurtu byla neuvěřitelná, fakt moc dobrý," děkovala Kvitová.

Za stavu 3:5 odvrátila setbol, poté co soupeřka poslala míč do sítě, a sama křížným bekhendem proměnila brejkbol na 4:5. Od stavu 5:5 se rozjela, vyhrála sedmnáct míčů v řadě, což znamenalo zisk tie-breaku v poměru 7:0 a rychlé vedení ve druhé sadě, které už dominovala. Jen poslední hru si zkomplikovala a proměnila až pátý mečbol svým sedmým esem v utkání.

"Poslední game byl hrozně náročný na psychiku. Lidi mi hrozně fandili, ale já byla najednou ztuhlá. Až se mi udělalo špatně. Když začalo pršet a ona měla brejkbol, byla jsem na sebe naštvaná, že už dávno mohl být konec. Ale naštěstí jsem to dohrála," oddechla si Kvitová.

Kvitová si připsala v Paříži jubilejní třicátý vyhraný zápas a čtvrtou desítku může načít ve druhém kole, v němž se utká s Australankou Daria Savilleovou hrající na divokou kartu.

Životní zápas pro Noskovou

Vítězka loňské pařížské juniorky Nosková senzační šampionku US Open Raducanuovou trápila přes dvě a půl hodiny. Nejmladší účastnice turnaje a 184. tenistka světa hrála odvážně, v utkání nasázela 48 vítězných míčů, ale udělala i 54 nevynucených chyb.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská tenisová hvězdička Emma Raducanuová na French Open.

První set rozhodla Nosková ziskem tie breaku poměrem 7:4. Ve druhém setu šla po vítězných ranách do brejku na 4:3, ale vzápětí po chybách přišla o servis a set ztratila ve dvanácté hře po zdařilém zkrácení hry Britky. V rozhodujícím setu už mladá Češka neměla dostatek sil. "Byl to urputný boj. Linda hrála neuvěřitelně a odehrála skvělé utkání," chválila ji Raducanuová.

Reklama