Hlavní obsah

výběr Evropy - výběr světa 2:2Poslední zápas šampiona! Federer se rozloučil s kariérou, slzám se neubránil ani Nadal

Aktualizováno

Bývalý první tenista světa a dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer se při rozlučce s kariérou vítězné tečky nedočkal. Jednačtyřicetiletý Švýcar prohrál v posledním duelu po boku Španěla Rafaela Nadala čtyřhru na Laver Cupu s americkou dvojicí Jack Sock, Frances Tiafoe 6:4, 6:7, 9:11.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer odehrál poslední zápas kariéry.

Článek
Fotogalerie

Tým Evropy hraje po úvodním dnu s výběrem světa nerozhodně 2:2. Bod pro tým kapitána Johna McEnroea získal ve dvouhře australský debutant Alex de Minaur. Za výběru Evropy uspěli Nor Casper Ruud a Řek Stefanos Tsitsipas.

Osminásobný wimbledonský šampion Federer oznámil rozhodnutí ukončit kariéru během londýnského turnaje minulý týden. Rodáka z Basileje limitovalo v posledních letech zranění kolena. Naposledy odehrál soutěžní zápas vloni ve Wimbledonu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Roger Federer a jeho poslední zápas kariéry, symbolicky po boku rivala Rafaela Nadala.

Jednačtyřicetiletý fenomén má na kontě 103 turnajových titulů a dvě olympijské medaile. V Pekingu v roce 2008 získal se Stanem Wawrinkou zlato ve čtyřhře, čtyři roky nato v Londýně nestačil ve finále dvouhry na domácího Andyho Murrayho. Vedle osmi titulů z Wimbledonu vyhrál šestkrát Australian Open, pětkrát dominoval na US Open a jednou ovládl Roland Garros.

Federer s Nadalem se při nástupu do zaplněné O2 areny v Londýně dočkali hlasitých ovací. Utkání sledovaly tenisové ikony, ale například i herec Hugh Grant nebo spisovatelka J. K. Rowlingová. "Dělal jsem to už tisíckrát, ale tentokrát je to jiné. Díky všem, co dnes přijdete," napsal o přípravách před zápasem na twitteru Federer.

V úvodu prvního setu trefil Švýcar míček skrz mezeru v rohu sítě, což způsobilo úsměvné reakce. Oba týmy si držely servis až do stavu 5:4, kdy Evropané prolomili servis Tiafoea a získali první set. "Je to krásné sledovat vše až do posledního zápasu. Parádní způsob, jak ukončit kariéru. Díky Rogere Federere," napsala na sociální sítě Petra Kvitová.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Roger Federer končí kariéru.

Ve druhém setu získali Američané brzy brejk, v šesté hře ale tým "Fedal" vývoj vyrovnal. Evropané srovnali po reklamovaném dvojdoteku Tiafoea. Za stavu 5:5 odvrátili Nadal s Federerem šest brejkbolů a set dospěl do zkrácené hry. V ní zvítězili Američané 7:2 a vynutili si super tie-break.

Federer v něm dostal šanci zakončit kariéru triumfem. Za stavu 9:8 servírval na vítězství v zápase, Tiafoe ale mečbol odvrátil a poté dalším úderem zajistil stejnou možnost Američanům. Po dvou hodinách a šestnácti minutách zakončil duel Sock vítězným prohozem. Konec Federerovy kariéry nastal 25 minut po londýnské půlnoci.

Před vrcholem večera druhý tenista světa Ruud zdolal v úvodní dvouhře Socka za hodinu a devětačtyřicet minut 6:4, 5:7, 10:7. Tsitsipas poté předčil Argentince Diega Schwartzmana jednoznačně 6:2, 6:1. Duel narušil v londýnské O2 areně před startem druhého setu ekologický aktivista, který pronikl na hrací plochu, zapálil zde oheň a strčil do něj pravou ruku.

První bod výběru světa zajistil debutant De Minaur, jenž otočil utkání s domácím Andym Murraym a po dvou a půl hodinách vyhrál 5:7, 6:3, 10:7. Tým kapitána McEnroea usiluje o historicky první triumf v Laver Cupu. Dosud vyhráli čtyřikrát Evropané, naposledy uspěli v Bostonu jasně 14:1.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Bývalý švýcarský tenista Roger Federer.

Tenisový Laver Cup v Londýně:
Výběr Evropy - Výběr světa 2:2
Federer, Nadal - Sock, Tiafoe - 6:4, 6:7, 9:11
Ruud - Sock 6:4, 5:7, 10:7
Tsitsipas - Schwartzman 6:2, 6:1
Murray - De Minaur 7:5, 3:6, 7:10.
METY (tvrdý povrch, dotace 597.900 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Hurkacz (2-Pol.) - Rinderknech (Fr.) 6:3, 6:2
Sonego (It.) - Korda (USA) 6:4, 6:4
Wawrinka (Švýc.) - M. Ymer (Švéd.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:5)
Bublik (7-Kaz.) - Rune (4-Dán.) 6:3, 5:7, 6:4

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner