Hlavní obsah

S kšiltem dozadu skolil favorita. Největší vítězství, jásal Macháč

Francouzský daviscupový kapitán Sebastien Grosjean během své kariéry nosíval na kurtu čepici obrácenou kšiltem dozadu. V úvodním duelu skupiny C finálového turnaje Davis Cupu v Innsbrucku ale nevěřícně sledoval, jak jeho favorizovaného svěřence Richarda Gasqueta čím dál výrazněji přehrává jednadvacetiletý český debutant v 'grosjeanovské' kšiltovce.

Foto: ČTS/Pavel Lebeda

Čeští tenisté vedou v Davisově poháru nad Francií 1:0 na zápasy. První bod získal debutant v soutěži o salátovou mísu Tomáš Macháč, který si v Innsbrucku překvapivě poradil 7:6, 6:2 s bývalou světovou sedmičkou Richardem Gasquetem.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Macháč má za sebou skvělou premiéru v Davis Cupu, během které ho neskolila nervozita ani renomé bývalé světové sedmičky a dvojnásobného wimbledonského semifinalisty. Výhra 7:6, 6:2 mluví za vše.

Kapitán Jaroslav Navrátil sice v minulých dnech na pozici týmové dvojky zvažoval ještě Jiřího Lehečku, ten ale prohrál s Gasquetem poměrně lehce před měsícem na challengeru v Brestu, takže do své první daviscupové bitvy šel Macháč.

První bod pro české tenisty získal debutant v soutěži o salátovou mísu Tomáš Macháč.

Možná nejtěžší okamžiky zápasu, který trval 96 minut, zažíval už v prvním gamu.

"Věděl jsem, že budu nervózní, ale kdo by nebyl," řekl v rozhovoru pro ČT Macháč, který se ale dostal ze stavu 0:40 a přes další dvě shody nakonec úvodní hru zápasu ukořistil. "Ukázal jsem soupeři, že tam nenechám žádný míč. I když z kraje jsem byl nervózní a svázaný."

Díky týmové poradě měl Macháč výborně stanovenou taktiku, která na Gasqueta platila. Lehce proplešatělý pětatřicetiletý Francouz sice předváděl svoje zkušenosti, ale českému tenistovi se vyplatilo hrát vysoké míče do forhendu, který není tak výraznou Gasquetovou zbraní. A Macháčův pohyb kombinovaný s jedenácti esy slavil zasloužený triumf.

"Jirka Veselý i Jirka Lehečka proti němu hráli, taktika byla jasně daná a já se ji snažil držet po celý zápas. A byla to skvělá taktika. Kluci i kapitán mi dobře poradili," cenil si pokynů realizačního týmu Macháč.

Aktuálně 143. hráč světa má sice za sebou starty v hlavních soutěžích grandslamů i olympijskou zkušenost z Tokia, ale o významu čtvrteční výhry měl hned jasno.

"Moje největší vítězství! Chtěl jsem si proti Gasquetovi zahrát a jsem vděčný kapitánovi, že mě tam postavil. Dokázal jsem, že udělal dobře," radoval se Macháč.

Reklama

Související témata: