Hlavní obsah

Šafářová kraluje u českých fandů, nechybí ani fotbal a hokej. Barca nemá konkurenci

Rok 2015 byl doslova nabitý sportovními událostmi, o které se pochopitelně zajímali i čeští příznivci. Co je zajímalo nejvíce? Tradičně domácí světový šampionát v hokeji, fotbalová Liga mistrů, velké tenisové akce a nově přibylo i mistrovství světa v ragby. Přesto letos existovalo několik faktorů, které překvapí. Například nejvyhledávanější sportovkyní v ČR je Lucie Šafářová, nejoblíbenějším klubem nejen v tuzemsku, ale po celé planetě se stala FC Barcelona.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lucie Šafářová s trofejí pro vítězku Fed Cupu 2015.

Článek
Fotogalerie

Přestože se nekonala žádná olympiáda, ani se nehrálo fotbalové mistrovství světa, byl tento rok velice úspěšný.

Sportovní výsledky nejen Češi, ale i milióny fanoušků sledují na specializovaných serverech nebo mobilních aplikacích. Například Livesport pokrývá 32 sportů a 5 000 soutěží z celého světa, letos to bylo 242 000 sportovních událostí. Připomeňme si několik nejúspěšnějších.

Fotbal opět číslem jedna, hokej až čtvrtý

Domácím i světovým fenoménem je fotbal. Se 61,5 % suverénně vládne, následovaný tenisem (11,5 %) a basketbalem (7,5 %). U nás populární hokej je až na 4. místě se 7 %.

Březnová odveta osmifinále Ligy mistrů mezi Chelsea a Paris Saint-Germain je letošním nejsledovanějším zápasem. Infarktový duel rozhodl šest minut před koncem prodloužení kapitán PSG Thiago Silva. Hlavou srovnal na konečných 2:2 a hosté se díky pohárovému pravidlu (větší počet gólů vstřelených na hřišti soupeře) posunuli do čtvrtfinále milionářské soutěže.

České fandy ale nejvíc zajímal souboj Bayernu Mnichov a Arsenalu za účasti české reprezentační jedničky Petra Čecha. Duel, ve kterém německý celek smetl Arsenal přesvědčivě 5:1, sledovalo skoro sto tisíc návštěvníků. Fotbalovým klubem číslo jedna je Barcelona, za kterou následuje madridský rival Real a londýnský dvojblok Chelsea - Arsenal. Nejpopulárnějším českým klubem je Sparta Praha.

Ronaldo? Messi? Djokovič? Vyhrál Brazilec...

Žebříček týmů překvapení nepřinesl, pořadí nejsledovanějších sportovců má však nečekaného vítěze. Ronaldo? Messi? Djokovič?

Kdepak! Celosvětově nejzobrazovanějším hráčem byl v roce 2015 Brazilec Douglas Costa. Profil záložníka Bayernu si prohlédlo skoro 200 tisíc návštěvníků. Překvapením v žebříčku může být i 9. místo Jamie Vardyho.

Na českém serveru Livesport.cz s přehledem vede profil tenistky Lucie Šafářové (7 900 návštěv), která si v roce 2015 poprvé v kariéře zahrála v grandslamovém finále a na Turnaji mistryň. Tenisté a tenistky jsou v Česku vůbec populární: v Top 5 narušil hegemonii bílého sportu jen – světe, div se – Douglas Costa.

Kompletní přehledy najdete v galerii.

Reklama

Související témata: