Hlavní obsah

Triumfální jízda! Bouzková deklasovala ruskou soupeřku a slaví první titul

Aktualizováno

Marie Bouzková se raduje ze svého premiérového titulu na okruhu WTA! Ten získala na domácím kurtu ve Stromovce, kde v nedělním finále turnaje Livesport Prague Open deklasovala ruskou tenistku Anastasii Potapovovou 6:0 a 6:3.

Marie Bouzková v Praze slaví první titul z turnaje WTA: Ve finále porazila Rusku PotapovovouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletá Bouzková získala premiérový titul při čtvrté finálové účasti. Navázala na úspěšné vystoupení ve Wimbledonu, kde došla do čtvrtfinále, a celkem vyhrála devátý z deseti z posledních zápasů. O tři roky mladší Potapovovou porazila i ve druhém vzájemném zápase. Ruska ztratila ve finále sedm z osmi servisů a udělala pět dvojchyb.

Rodačka z Prahy a 66. hráčka světa se stala pátou domácí vítězkou pražského turnaje od jeho zařazení na okruh WTA. Jako první uspěla ve Stromovce v roce 2015 Karolína Plíšková. O rok později triumfovala Lucie Šafářová, po ní v roce 2018 Petra Kvitová a vloni Barbora Krejčíková. Ta letos vypadla ve 2. kole, kde nestačila na Japonku Nao Hibinovou.

Neskutečný pocit, úplný sen. Lepší turnaj to nemohl být, rozplývala se Marie BouzkováVideo: Sport.cz

Bouzková měla výtečný vstup do utkání a díky třem prolomeným servisům se dostala do vedení 5:0. Potapovová několikrát reklamovala nezahlášený aut, během přestávky schovala hlavu do ručníku, hrozbu kanára přesto po odehraných 27 minutách neodvrátila. Ruska ztratila set vůbec poprvé na turnaji.

Před druhou sadou opustila rodačka ze Saratova na několik minut kurt, ani to jí ale nepomohlo. Stále se trápila na podání a ztratila prvních šest míčků. Poté co 59. hráčka světa ztratila i šesté podání po sobě, prohrávala 2:3. Bouzková následně brejk potvrdila a dotáhla duel k životnímu vítězství. Na lavičce ho s ní později oslavil i její mladší bratr.

Potapovová si nakonec vylepšila chuť ve čtyřhře, kde spolu s Janou Sizikovovou porazily ve finále krajanky Angelinu Gabujevovou a Anastasii Zacharovovou 6:3, 6:4.

Slzy dojetí a poslední velký potlesk fanoušků. Andrea Sestini Hlaváčková se loučila s tenisemVideo: Sport.cz

Garciaová vyhrála ve Varšavě, letos má druhý titul

Francouzská tenistka Caroline Garciaová porazila ve finále antukového turnaje ve Varšavě nenasazenou Rumunku Anu Bogdanovou 6:4, 6:1 a získala devátý titul ve dvouhře. Letos na okruhu WTA triumfovala podruhé, před měsícem vyhrála turnaj na trávě v Bad Homburgu.

Osmadvacetiletá Garciaová patří v současnosti do první padesátky žebříčku, zatímco Bogdanová je až na 108. místě. Rumunka, která ve druhém kole vyřadila Kateřinu Siniakovou, útočila na první titul marně.

Proti Garciaové neuhrála set ani v jediném předchozím vzájemném utkání ve Wimbledonu před pěti lety. Francouzka cestou do finále vyřadila ve Varšavě i domácí favoritku Igu Šwiatekovou, světovou jedničku.

Sinner porazil obhájce Alcaraze a získal titul v Umagu

Italský tenista Jannik Sinner vyhrál turnaj v Umagu. V dnešním finále porazil 6:7, 6:1, 6:1 Carlose Alcaraze ze Španělska a získal první letošní titul.

Devatenáctiletý Sinner ztratil první set v tie-breaku, ale potom už měl nad nejvýše nasazeným hráčem navrch. V následujících dvou sadách dovolil Alcarazovi jen dvě hry a připsal si šestý titul v kariéře.

Dvacetiletý Alcaraz, kterého v Chorvatsku trápilo zranění kotníku, sice neobhájil loňský titul z Umagu, ale i tak si v pondělí čtvrtou příčkou vylepší maximum ve světovém žebříčku. Sinner zůstane desátý.

České a čs. vítězky turnajů WTA ve dvouhře
167 - Martina Navrátilová
29 - Petra Kvitová
27 - Hana Mandlíková
24 - Jana Novotná
16 - Karolína Plíšková
10 - Helena Suková
7 - Regina Maršíková, Lucie Šafářová
6 - Nicole Vaidišová
4 - Renáta Tomanová
3 - Radka Zrubáková, Klára Zakopalová, Barbora Krejčíková
2 - Radka Bobková, Iveta Benešová, Kateřina Siniaková, Barbora Strýcová
1 - Petra Langrová, Eva Švíglerová, Ludmila Richterová, Květa Peschkeová, Daniela Bedáňová, Adriana Gerši, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Marie Bouzková
PRAHA (tvrdý povrch, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - finále:
Bouzková (8-ČR) - Potapovová (7-Rus.) 6:0, 6:3
Čtyřhra - finále:
Potapovová, Sizikovová (4-Rus.) - Gabujevová, Zacharovová (Rus.) 6:3, 6:4
VARŠAVA (antuka, dotace 251 750 dolarů)
Dvouhra - finále:
Garciaová (5-Fr.) - Bogdanová (Rum.) 6:4, 6:1
Čtyřhra - finále:
Danilinová, Friedsamová (4-Kaz./Něm.) - Kawaová, Rosolská (2-Pol.) 6:4, 5:7, 10:5
UMAG (antuka, dotace 597,900 eur):
Dvouhra - finále:
Sinner (2-It.) - Alcaraz (1-Šp.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:1
Čtyřhra - finále:
Bolelli, Fognini (1-It.) - Heliövaara, Glasspool (3-Fin./Brit.) 5:7, 7:6 (8:6), 10:7

Reklama