Hlavní obsah

Plíšková - Bouzková 6:3, 6:2Plíšková vyhrála na US Open derby. Kvitová jde také dál. České duo vyřadilo sestry Williamsovy!

Aktualizováno

Z českých tenistek se ve čtvrtek podařilo dostat do třetího kola singlu na US Open jen Petře Kvitové a Karolíně Plíškové. Zatímco jednadvacátá hráčka světa Kvitová vytěžila z odstoupení ukrajinské soupeřky Anheliny Kalininové, loňská čtvrtfinalistka Plíšková porazila na betonových dvorcích v New Yorku krajanku Marii Bouzkovou 6:3, 6:2. Vedle Bouzkové skončily také Kateřina Siniaková, která prohrála s Francouzkou Alizé Cornetovou 1:6, 6:1, 3:6, a sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová. Ta se nepostarala o senzaci proti bývalé světové jedničce Garbiňe Mugurazové a Španělce podlehla 0:6 a 4:6. Linda Nosková a Lucie Hradecká vyhrály ve čtyřhře nad sestrami Williamsovými 7:6 (7:5), 6:4.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Lucie Hradecká a Linda Nosková se radují z trimfu nad sestrami Williamsovými v 1. kole čtyřhry na US Open.

Článek
Fotogalerie

Vedle Bouzkové skončily také Kateřina Siniaková, která prohrála s Francouzkou Alizé Cornetovou 1:6, 6:1, 3:6, a sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová. Ta se nepostarala o senzaci proti bývalé světové jedničce Garbiňe Mugurazové a Španělce podlehla 0:6 a 4:6.

Třicetiletá Plíšková nedopustila proti Bouzkové komplikace jako v úvodním kole s Polkou Magdou Linetteovou. Nepřišla ani jednou o servis a čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu Bouzková nenašla na soupeřku recept.

První set získala Plíšková díky brejku v osmé hře, ve druhé sadě prolomila servis Bouzkové dvakrát. Postup si zajistila za 69 minut a v dalším kole vyzve turnajovou třináctku Švýcarku Belindu Bencicovou.

Dvaatřicetiletá Kvitová, která na úvod vyřadila Rusku Eriku Andrejevovou, postoupila poté, co Kalininová kvůli nemoci nenastoupila. "Přeji Anhelině brzké uzdravení a už vyhlížím třetí kolo," napsala Kvitová na instagramu.

Česká jednička je v této fázi US Open podruhé za sebou, jejím maximem z betonových dvorců na grandslamu ve Flushing Meadows jsou čtvrtfinále z let 2015 a 2017. Rodačka z Bílovce vyzve v další fázi přemožitelku Fruhvirtové - Muguruzaovou.

Dvojnásobná grandslamová vítězka a nasazená devítka nadělila v úvodním setu české kvalifikantce za 21 minut "kanára", ve druhé sadě ale sedmnáctiletá Fruhvirtová favoritku dostala pod tlak. Za stavu 4:1 vedla v dalším gamu při podání 40:0, jenže nadějný vývoj grandslamová debutantka nedotáhla. Muguruzaová poté pěti hrami za sebou sadu otočila a zajistila si postup.

"Je to velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším tenisovém stadionu v New Yorku. Začátek byl těžší a nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, kterou ji nabídnu. Rozdíl byl taky v podání," řekla českým novinářům Fruhvirtová.

"Druhý set mě hodně mrzí, protože jsem měla 4:1 a 40:0. O moc líp jsem to rozjeté mít nemohla. Škoda, uteklo mi to o pár míčků, ale co se dá dělat. I tak to byl zatím můj nejúspěšnější dospělý grandslam a super start do betonové sezony. Těším se, že na to navážu," doplnila talentovaná tenistka.

Siniakové úvod utkání s čtyřicátou hráčkou světa Cornetovou nevyšel. Od stavu 1:1 prohrála pět her za sebou a za šestatřicet minut ztratila i úvodní set. Šestadvacetiletou rodačku z Hradce Králové ale prvotní neúspěch nesrazil. Ve druhé sadě prolomila od stavu 1:1 dva servisy a vynutila si rozhodující set.

Cornetová si v něm za stavu 2:1 vyžádala ošetření, a poté v šestém gamu získala brejk. Po více než dvou hodinách dopodávala duel k vítězství. I na čtvrtém letošním grandslamu se dostala do 3. kola.

Nosková s Hradeckou vyřadily ve čtyřhře na US Open sestry Willamsovy

Tenistky Linda Nosková a Lucie Hradecká zahájily čtyřhru na US Open ve velkém stylu. Český pár zdolal v zaplněné aréně Arthura Ashe hvězdnou domácí dvojici Serenu a Venus Williamsovy 7:6, 6:4. Uspěly také Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které na úvod porazily rumunskou dvojici Monica Niculescuová, Gabriela Ruseová 6:3, 1:6, 6:3.

Sedmnáctiletá Nosková si s o dvacet let starší Hradeckou připsaly v prvním společném zápase cenný skalp čtrnáctinásobných grandslamových šampionek ze čtyřhry. Navzdory bouřlivé divácké kulise nepovolily legendárním sestrám Williamsovým, které sehrály po svém boku zřejmě poslední soutěžní zápas, ani set.

Oba páry si v první sadě spolehlivě držely servis, a rozhodla tak zkrácená hra. Zde si Američanky vypracovaly náskok 5:3, poté ale prohrály čtyři míčky za sebou a Nosková s Hradeckou se ujaly vedení.

Také ve druhém setu spěl zápas do dramatické koncovky. Za stavu 5:4 pro Češky však Serena Willamsová ztratila servis a s ním celou hru. Nosková s Hradeckou narazí v další fázi na chilsko-slovinský pár Alexa Guarachiová, Andreja Klepačová

Krejčíková se Siniakovou sice vypadly v singlu na US Open ve druhém kole, ve čtyřhře ale mohou zaútočit na poslední grandslamový titul, který jim chybí do společné sbírky. V letošní sezoně triumfovaly na Australian Open a Wimbledonu.

O vítězství olympijských šampionek z Tokia rozhodl třetí set. Na začátku i v jeho průběhu se sice Siniaková nechala několikrát ošetřovat, díky stoprocentnímu servisu a dvěma brejkům ale Češky dotáhly duel k postupu. V další fázi vyzvou rumunsko-americkou dvojici Ana Bogdanová, Sabrina Santamariaová.

US OPEN online
Cornetová (Fr.) - Siniaková (ČR) 6:1, 1:6, 6:3
Kvitová (21-ČR)  - Kalininová (Ukr.) skreč
Muguruzaová (9-Šp.) - Fruhvirtová (ČR) 6:0, 6:4
Plíšková (22 ČR) - Bouzková (ČR) 6:3, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Niculescuová, Ruseová (Rum.) 6:3, 1:6, 6:3
Hradecká, Nosková (ČR) - S. Williamsová, V. Williamsová (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Výsledky dalších tenistů naleznete ZDE

Reklama