Hlavní obsah

Zrodila se hvězda. Klaní se legendy i královská rodina

Neuvěřitelný příběh začala psát osmnáctiletá Britka Emma Raducanuová už na Wimbledonu. Kdo by to byl řekl, že o dva měsíce později na US Open se dostane až do finále, natož že ho vyhraje. Na sociálních sítích mladá Britka sklízí samou chválu a gratulace od tenisových legend, sportovců z ostrovů nebo přímo od královny Alžběty II.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Je moje a nikomu ji nedám! Emma Raducanuová s trofejí pro vítězku US Open.

Článek
Fotogalerie

Sobotní ženské finále US Open nabídlo souboj dvou mladých hráček. Emma Raducanuová a devatenáctiletá Leylah Fernandezová se setkaly již před třemi lety ve 2. kole jako wimbledonské juniorky a nyní se utkaly o jednu z nejprestižnějších trofejí.

Po senzaci v podání Raducanuové zaplavily sociální sítě vzkazy nejen od fanoušků, ale také i od různých sportovců. Z tenisových legend se například vyjádřila Martina Navrátilová nebo Billie Jean Kingová, která trofej ve Flushing Meadows vyhrála přesně před 50 lety.

Martina Navrátilová napsala vzkaz se slovy: "Zrodila se hvězda. Emma Raducanuová píše historii, ještě nikdy hráč z kvalifikace nevyhrál grandslam, muž ani žena. A ona teprve začíná. A už nikdy se nebude muset kvalifikovat," poznamenala s úsměvem legendární hráčka českého původu.

Přímo na centrálním kurtu své nástupkyni fandila Virginia Wadeová, která jako poslední tenistka z Velké Británie vyhrála v roce 1968 trofej na US Open. Se slzami v očích z tribuny oslavovala vítězství Raducanuové a následně ji pogratulovala osobně.

K vzácným gratulantům se přidala i královna Alžběta II.: "Posílám vám blahopřání k  vítězství na tenisovém turnaji US Open. Je to pozoruhodný úspěch v tak mladém věku a je důkazem vaší tvrdé práce a oddanosti. Nepochybuji o tom, že váš vynikající výkon, stejně jako vaší soupeřky bude inspirací pro další generaci tenistů,'' uvedla britská panovnice.

A velké finále si v předvečer Velké ceny Itálie v Monze nenechaly ujít ani hvězdy formule 1. Před samotným finále zveřejnila největší ikona Lewis Hamilton příspěvek se slovy: ,,To je báječné. Všichni jsme na tebe tak pyšní!'' K němu se po vyhraném životním utkání přidal i George Russell: ,,Páni, neuvěřitelný výkon! Gratuluji Emmo, jsi hvězda.''

Z dalších sportovců z Velké Británie pogratulovala také její týmová parťačka a kamarádka Katie Boulterová, nebo útočník z anglické reprezentace Harry Kane: ,,Úžasný úspěch, Emmo. Udělala jsi to pro sebe i pro celou zemi, která je na tebe pyšná. Gratuluji!''

Reklama

Související témata: