Hlavní obsah

Djokovič - Kyrgios 4:6, 6:3, 6:4, 7:6Djokovič opět králem Wimbledonu! Ve finále otočil bitvu s australským bouřlivákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Novaka Djokoviče ve Wimbledonu trvá. Srbský tenista po obratu porazil v nedělním finále v All England Clubu australského bouřliváka Nicka Kyrgiose 4:6, 6:3, 6:4 a 7:6. Rodák z Bělehradu triumfoval na londýnské trávě počtvrté za sebou a celkově si zde připsal sedmý triumf. Získal už 21. grandslamový titul a v historické statistice se přiblížil vedoucímu Rafaelu Nadalovi, jenž má ještě o jeden víc.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Novak Djokovič posedmé v kariéře slaví triumf ve Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Nejvýše nasazený Djokovič porazil Kyrgiose poprvé po dvou porážkách. Rodák z Bělehradu sice přišel stejně jako ve čtvrtfinále a semifinále o první set, pak už byl ale při svém servisu stoprocentní. V Londýně zaznamenal 28. vítězství v řadě a 86. celkem.

"Každá chvíle je tady pro mě výjimečná. V mém srdci to vždy byl a bude ten nejlepší turnaj. Turnaj, který mě v minulosti motivoval a inspiroval, abych začal hrát tenis," řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič.

Poté, co se s Kyrgiosem před finále vsadil, že vítěz platí společnou večeři, ujistil, že slib splní. "Toto je začátek našeho úžasného vztahu i mimo kurt. Na pozvání do nočního klubu jsem ale nereagoval, protože manželka seděla vedle mě. Začneme večeří, pitím a uvidíme," řekl Djokovič s tím, že k tomu ale nedojde dnes, neboť má s ženou Jelenou osmileté výročí svatby.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Novak Djokovič znovu ovládl Wimbledon

"Ukázal jsi, že jsi jeden z nejlepších hráčů na světě. Moc si tě vážím a nikdy jsem nemyslel, že o tobě řeknu tolik hezkých věcí," doplnil na Kyrgiosovu adresu Djokovič.

Srbský tenista ve Wimbledonu slaví první grandslamovou trofej v sezoně. Na Australian Open nemohl startovat, protože nebyl očkovaný proti koronaviru, na Roland Garros vypadl ve čtvrtfinále.

Čtyřicátému hráči žebříčku Kyrgiosovi nepomohlo ve finále ani 30 es a 62 vítězných míčků. V 27 letech hrál grandslamové finále poprvé a nevyužil možnost stát se prvním australským vítězem Wimbledonu po dvaceti letech od Lleytona Hewitta.

"Nebudu lhát, on je trochu jako bůh. Myslím, že jsem odehrál dobrý zápas a byly to pro mě skvělé dva týdny. Je to asi můj největší úspěch v kariéře a doufám, že se sem jednou vrátím. Teď o tom ale nepřemýšlím, protože potřebuju dovolenou," řekl Kyrgios. Poděkoval i rozhodčím a dalšímu personálu na kurtu se slovy, že ví, jak to s ním mají těžké.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Australan Nick Kyrgios přebírá od vévodkyně KAte trofej pro poraženého finalistu Wimbledonu.

Pětatřicetiletý Djokovič získal za vítězství dva miliony liber (asi 58,2 milionu korun), Kyrgios víc než polovinu. Po zákazu startu ruských a běloruských tenistů kvůli válce na Ukrajině ale organizace ATP letos neudílí body do žebříčku.

Djokovič je čtvrtým tenistou v open éře, který vyhrál Wimbledon čtyřikrát v řadě. Před ním se to povedlo Švédovi Björnu Borgovi, Američanovi Petu Samprasovi a Rogeru Federerovi ze Švýcarska. Sedmým titulem Djokovič vyrovnal právě Samprase, Federer má ještě o jeden více.

Srbský favorit přišel o servis jako první v pátém gamu. Kyrgios výhodu brejku udržel a vyhrál nad Djokovičem pátý set po sobě. Pak začal obhájce trofeje servírovat lépe a také se dočkal brejku. Za stavu 5:3 odvrátil čtyři brejkboly a srovnal.

Australský bouřlivák tradičně komentoval verdikty rozhodčích, za stavu 4:4 ve třetím setu přišel opět o servis a vítězství se mu vzdalovalo. V dalším dějství ani jeden nenabídl soupeři brejkbol. Tie-break rozhodl Djokovič sérii čtyř míčků, odskočil na 6:1 a po třech hodinách a čtyřech minutách využil třetí mečbol po Kyrgiosově úderu do sítě.

Wimbledon (tráva, dotace 40,35 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Kyrgios (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3)

Reklama

Související témata: