Hlavní obsah

Legendární válečník trpěl jako zvíře! Teď Nadal netuší, zda stihne semifinále Wimbledonu

Trpěl jako zvíře, stejně ale čtvrtfinále Wimbledonu nezabalil. Španělský tenista Rafael Nadal vydřel i přes bolest postup přes Taylora Fritze do semifinále třetího grandslamového turnaje roku. Tam má v pátek nastoupit proti Australanu Nicku Kyrgiosovi. Slovo má je na místě. Rafa není zdravotně fit a bojuje s časem. Ani on sám netuší, zda se dá dohromady. „Vážně nevím, zda budu hrát. Kdybych teď něco řekl a pak to dopadlo jinak, měli byste mě za lháře," neskrýval před novináři po pětisetové bitvě, která trvala čtyři hodiny a jednadvacet minut.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Španělský tenista Rafael Nadal během čtvrtfinále Wimbledonu trpěl, trápilo jej zranění v oblasti břicha. Zápas ale nevzdal a vydřel výhru.

Článek
Fotogalerie

O tom, že je Rafael Nadal bojovník a nevypustí žádný zápas, nikdo nepochybuje. Nikoho nemusí přesvědčovat, že ho na cestě za vítězstvím jen tak něco nerozhodí. Během čtvrtfinále populárního travnatého turnaje to Španěl znovu potvrdil. Zjevně se rval nejen s Američanem na druhé straně kurtu, ale také se zraněním v oblasti břicha. Signály z jeho lóže byly jasné, zabal zápas, zdraví je přednější. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion ale neposlechl.

Teď ovšem netuší, zda vyhraje bitvu s časem a zdravotní stav mu dovolí nastoupit do bitvy s Kyrgisoem. „Nevím, čekají mě další zdravotní testy," odmítl spekulovat, zda Australan postoupí do finále v All England Clubu bez boje. Leckoho napadne, proč si Španěl zahrává se zdravím. Motivace je ale nejspíš jasná. Po vítězství na Australian Open a také antukovém French Open živí legenda nadějí, že by po 53 letech mohla získat takzvaný kalendářní grandslam. K tomu by ale Nadal potřeboval vyhrát nejen Wimbledon ale navíc i US Open.

„Jsem zvyklý hrát s bolestmi. Jasně, že jsem věděl, že mám problém, není to pro mě něco nového. Navíc jsem tyhle potíže měl ve Wimbledonu už několik dní, ale tohle byl bezpochyby nejhorší den. Bolest se stupňovala a zranění mě omezovalo ve hře," konstatoval Nadal, který měl během čtvrtfinále v pravé části břicha několik náplastí.

Dobře viděl, jak jej otec Sebastian i sestra Marie Isabel vybízejí už v polovině druhého setu k tomu, ať čtvrtfinále zabalí. Šestatřicetiletý Nadal se ale proměnil ve válečníka. „Chtěli po mně, ať odstoupím. I mně se to honilo v hlavě, ale udělat takovou věc je těžké. Já tohle opravdu nerad dělám. Vždycky to zkouším dál..." konstatoval Španěl.

„Prostě jsem chtěl zápas dohrát a dokázal jsem to. Jsem hrdý na to, že jsem výhru vybojoval, že jsem ve stavu, v jakém jsem byl, dokázal být za daných podmínek konkurenceschopný," dodal španělský tenista.

Reklama