Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Sabalenková 5:7, 6:4, 6:4Plíšková je poprvé ve finále Wimbledonu. Čeká ji jednička

Aktualizováno

Bývalá světová jednička Karolína Plíšková vybojovala svoji premiérovou účast ve finále Wimbledonu. Česká hráčka porazila v semifinále na trávě v All England Clubu turnajovou dvojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska 5:7, 6:4 a 6:4. O svůj první grandslamový vavřín bude hrát v sobotu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Australanka v prvním semifinále zdolala Němku Angelique Kerberovou 6:3 a 7:6.

Foto: Paul Childs, Reuters

Karolína Plíšková se raduje z postupu do finále Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Devětadvacetiletá Plíšková je první Češkou ve finále Wimbledonu po sedmi letech. Navázala na Petru Kvitovou, vítězku londýnského turnaje z let 2011 a 2014. Slavný travnatý grandslam vyhrály i Jana Novotná (1998) a devětkrát rekordmanka Martina Navrátilová, ale ta získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

"Jsem ve finále a to je samozřejmě skvělé, úžasný úspěch," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu. "Byl to skvělý tenis z obou stran. Ona hrála tak rychle, že je těžké přemýšlet, co se děje. Vydržela jsem soustředěná a jsem přešťastná, že jsem prošla do finále."

Plíšková od začátku zápasu výborně podávala a získávala gamy jistě. Při servisu Sabalenkové si postupně vypracovala v úvodní sadě osm brejkbolů, ale Běloruska pokaždé pod tlakem zahrála skvěle. Za stavu 5:5 vedla česká tenistka 40:0 a měla ještě jednu šanci získat podání soupeřky, ale ani jednou neuspěla. "Byla jsem frustrovaná, ona vždycky dala neuvěřitelný servis a zahrála (při brejkbolu) výborně," řekla Plíšková.

První set rozhodla dvanáctá hra při podání Plíškové. Bývalá světová jednička mimo jiné zkazila smeč, poprvé čelila brejkbolu, který byl zároveň setbolem, a udělala dvojchybu.

Plíškovou mohla nevydařená koncovka první sady rozhodit, ale udržela koncentraci a dál se mohla opřít o svoji největší zbraň - o servis. A konečně prorazila podání Bělorusky, čistou hrou zvýšila na 3:2 a brejk vzápětí potvrdila suverénně v gamu, v kterém dala tři esa. Sabalenková více chybovala a Plíšková nekompromisním forhendem druhý set uzavřela.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Do rozhodující sady vstoupila klidně a jistě působící Plíšková dalším brejkem. "Plíšková krásně drží nervy," chválila ji Navrátilová při komentování v televizi. Česká hráčka už si nepřipustila Bělorusku k tělu. Před svým podáním při mečbolu se lehce usmála a utkání uzavřela třináctým esem. Celkem zaznamenala 31 vítězných míčů a jen 17 nevynucených chyb.

Grandslamový turnaj může mít podruhé za sebou českou vítězku. Na pařížské antuce v červnu senzačně triumfovala Barbora Krejčíková. Plíšková je ve finále na turnaji velké čtyřky podruhé v kariéře. Poprvé se do něj dostala v roce 2016 na US Open, kde prohrála s Kerberovou.

Český junior vyřadil Borgova syna

Šestnáctiletý Vojtěch Petr vyřadil ve wimbledonské juniorce čtrnáctého nasazeného Lea Borga. Ve druhém kole dvouhry deklasoval český mladík o dva roky staršího syna pětinásobného švédského šampiona z All England Clubu Björna Borga za necelou hodinu 6:1, 6:2.

Petr, který figuruje v juniorském žebříčku ITF na 63. místě, se při svém premiérovém startu na londýnské trávě utká o postup do čtvrtfinále s Američanem Victorem Lilovem.

WIMBLEDON (tráva, dotace 35 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (8-ČR) - Sabalenková (2-Běl.) 5:7, 6:4, 6:4
Druhé semifinále
Smíšená čtyřhra:
3. kolo:
Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) - Matteková-Sandsová, Ram (5-USA) bez boje
Čtvrtfinále:
Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) - Dabrowská, Pavič (2-Kan./Chorv.) 6:3, 6:7 (3:7), 9:7
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo:
Petr (ČR) - Borg (14-Švéd.) 6:1, 6:2, Donald (ČR) - Lajal (16-Est.) 3:6, 6:1, 6:0
Čtyřhra - 2. kolo:
Florig, Rehberg (Něm.) - Jurajda, Westphal (ČR/Fr.) 7:6 (8:6), 4:6, 10:7
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
L. Fruhvirtová (8-ČR) - Marčinková (Chorv.) 6:2, 6:1
Klimovičová (ČR) - Yepifanovová (7-USA) 6:3, 3:6, 6:3
Mutavdzicová (13-Brit.) - Viďmanová (ČR) 7:5, 6:7 (3:7), 6:1
Guthová (15-Něm.) - Bejlek (ČR) 2:6, 7:6 (7:5), 7:5
Stoiberová (Brit.) - Palicová (ČR) 6:4, 6:4
Dvouhra - 3. kolo:
L. Fruhvirtová (8-ČR) - Pridankinová (Rus.) 6:1, 6:2
Dudeneyová (Brit.) - Klimovičová (ČR) 6:4, 6:4
Čtyřhra - 2. kolo:
L. Fruhvirtová, P. Kuděrmětovová (2-ČR/Rus.) - Bejlek, Havlíčková (ČR) 6:3, 6:7 (4:7), 10:8,
Viďmanová, Zelníčková (ČR/SR) - Alvisiová, Paolettiová (It.) bez boje
Páteční program:
Centrální dvorec (14:30 SELČ):
Berrettini (7-It.) - Hurkacz (14-Pol.)
Djokovič (1-Srb.) - Shapovalov (10-Kan.)

Reklama