Hlavní obsah

Kvitová se nadřela, postup slaví i Krejčíková! Plíšková s Martincovou nedohrály

Aktualizováno

Sedm českých tenistů bylo v úterý ve hře o postup do druhého kola Wimbledonu. Splnit cíl se povedlo dvojnásobné šampionce z All England Clubu Petře Kvitové, která otočila duel s Italkou Jasmine Paoliniovou a zvítězila 2:6, 6:4 a 6:2. Dál jde také Barbora Krejčíková, jež si poradila s Belgičankou Marynou Zanevskou 7:6 a 6:3. Ze hry venku jsou naopak Zdeněk Kolář, který podlehl Francouzovi Benjaminu Bonzimu 3:6, 3:6 a 1:6, a rovněž Karolína Muchová, jež nestačila na bývalou světovou jedničku Simonu Halepovou z Rumunska (3:6, 2:6). Po bezmála čtyři hodiny trvající pětisetové bitvě se s Londýnem loučí i Jiří Lehečka, který prohrál se Srbem Filipem Krajinovičem 7:5, 4:6, 7:6, 6:7 a 4:6. Derby Karolíny Plíškové a Terezy Martincové začalo až po 22:15 SELČ a nakonec bylo za stavu 7:6 a 5:5 přerušeno a odloženo na středu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Vítězné gesto Petry Kvitové

Článek
Fotogalerie

Kvitová potvrdila dobrou formu. Vítězka generálky v Eastbourne vybojovala na trávě šesté vítězství za sebou, nicméně s Paoliniovou, 72. hráčkou žebříčku, se zapotila. Ztratila první set a udělala 37 nevynucených chyb, pak už přišla o podání už jen jednou. Italku přehrála i dotřetice.

"Utkání jsem začala fakt špatně, takže jsem ráda, že jsem na konci našla tu správnou cestu. Upřímně nevím, jak se mi to podařilo, ale zvládla jsem to," řekla v rozhovoru na kurtu Kvitová. Ve druhém kole narazí na Rumunku Anu Bogdanovou.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Petra Kvitová v duelu 1. kola Wimbledonu.

Barbora Krejčíková porazila v úvodním kole Wimbledonu Marynu Zanevskou z Belgie 7:6, 6:3 a připsala si první výhru po více než čtyřech měsících. Bývalá světová dvojka a turnajová třináctka, která v poslední době laborovala s řadou zdravotních komplikací, se probojovala z prvního kola v All England Clubu podruhé za sebou. V další fázi vyzve Švýcarku Viktoriji Golubicovou.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Dvojnásobná česká šampionka Petra Kvitová v utkání 1. kola letošního Wimbledonu.

Šestadvacetiletá Krejčíková se trápila během tohoto roku se zraněným loktem. Při květnovém návratu na Roland Garros, kde obhajovala dva tituly, rodačka z Brna vypadla v prvním kole dvouhry a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus pak vzdala i start ve čtyřhře. Proti o dva roky starší Zanevské vyhrála první vzájemný zápas a prolomila sérii tří porážek. Ve Wimbledonu obhajuje účast v osmifinále.

"Loket je úplně v pořádku. Tejp mám jen z preventivních důvodů. Doktoři mi řekli, ať loket na zápasy ještě radši tejpuju. Nicméně už se nemusím stresovat. A covid byl dost náročný. Proležela jsem pět dní, bylo mi fakt blbě. Bála jsem se následků. Naštěstí se ale cítím dobře, tělo se s nemocí dobře vypořádalo," řekla webu Tenisový svět Krejčíková, která na travnatém grandslamu v All England Clubu loni došla do osmifinále.

Kolář bez šance, Muchová podlehla bývalé jedničce

Kolářovi premiéra v hlavní soutěži Wimbledonu nevyšla. Proti 47. hráči světa Bonzimu nezískal ani jeden brejk. Pětadvacetiletý tenista, který se do pavouka dostal z pozice tzv. lucky losera, tak nenavázal na Roland Garros, kde ve druhém kole potrápil řeckého favorita Stefanose Tsitsipase.

Karolína Muchová podlehla v prvním kole Wimbledonu bývalé světové jedničce Simoně Halepové z Rumunska 3:6, 2:6 a loňské čtvrtfinále neobhájí. Pětadvacetiletá rodačka z Olomouce si proti Halepové nevytvořila na centrálním kurtu ani jednu brejkovou příležitost a prohrála po hodině a šesti minutách. Připsala si třetí porážku za sebou a druhou na trávě. Šestnáctou nasazenou Rumunku čeká Kirsten Flipkensová.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Karolína Muchová v souboji s bývalou světovou jedničkou Halepovou neuspěla.

Velkou bitvu svedl Lehečka. Dvaasedmdesátý hráč žebříčku s Krajinovičem bojoval tři hodiny a 51 minut, nakonec i třetí letošní zápas na trávě prohrál. Nad finalistou nedávného turnaje v Queen´s Clubu vedl 2:1 a mohl za stavu 5:4 utkání doservírovat, šanci však nevyužil. Krajinovič dovedl duel do tie breaku i rozhodujícího pátého setu a za stavu 4:4 prolomil Lehečkův servis. Českému tenistovi nepomohlo ani 19 es a prohrál pátý zápas v řadě.

Dohrávka prvního kola čeká Karolínu Plíškovou s Terezou Martincovou. České derby bylo v úterý přerušeno za stavu 7:6, 5:5 pro šestou nasazenou Plíškovou, duel byl na středu zařazen jako druhý v pořadí na kurtu č. 1.

V pondělí byli čeští reprezentanti úspěšní z padesáti procent. Postoupili Jiří Veselý a Marie Bouzková, turnaj skončil pro Kateřinu Siniakovou a Lukáše Rosola.

Reklama