Hlavní obsah

Boulterová - Ka. Plíšková 3:6, 7:6 (7:4), 6:4Krejčíková je ve třetím kole Wimbledonu, Kvitová také. Plíšková si finále nezopakuje

Aktualizováno

Z jasné záležitosti udělala drama, ale česká tenistka Petra Kvitová nakonec ve druhém kole Wimbledonu udolala Rumunku Anu Bogdanovou 6:1, 7:6 a narazí na čtvrtou hráčku světa Španělku Paulu Badosaovou. Barboře Krejčíkové se čtvrteční vystoupení také vydařilo, když přehrála 6:3, 6:4 Švýcarku Viktoriji Golubicovou a příště se utká s Ajlou Tomljanovicovou. Loňská finalistka Karolína Plíšková zažila šok. Česká jednička překvapivě prohrála na centrálním dvorci s domácí Katie Boulterovou 6:3, 6:7 (7:4), 4:6 a letošní travnatý grandslam pro ni končí.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Česká tenisová jednička Karolína Plíšková v utkání druhého kola Wimbledonu proti domácí Katie Boulterové.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletá Plíšková, která plnila roli nasazené šestky, podlehla 118. hráčce světa Boulterové podruhé v devíti dnech. Minulý týden s o pět let mladší Britkou vypadla na turnaji v Eastbourne. Také tehdy nedotáhla dobře rozehraný zápas, v němž vyhrála první set. Rodačka z Loun v Londýně zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2017. Ve druhém kole vypadla také na konci května na Roland Garros.

"Přípravné turnaje byly letos lepší, ale tady jsem loni udělala finále, čemuž jsem se letos nepřiblížila. Před rokem jsem byla dál, což je jediná věc, na které mi záleží. Spokojená s výsledkem rozhodně nejsem," řekla webu Tenisový svět Plíšková. V utkání jí nepomohlo ani 13 es.

Češka v úvodu prohrávala 0:2, poté ale pěti gamy za sebou úvodní set otočila. Ve druhém si obě hráčky dvakrát vzaly podání, v tie-breaku se ale Boulterová opírala o výborný servis a vyhrála jej 7:4. "Jedna věc je ranking a druhá věc je kvalita na tomhle povrchu. Tahle holka má na trávu dobrý styl. Hraje placky z obou stran a dobře servíruje. Samozřejmě ji hnali i fanoušci," podotkla Plíšková.

V rozhodující sadě byla Britka odvážnější a za stavu 4:4 prolomila Plíškové servis. Vzápětí využila první mečbol a slavila první postup do třetího kola grandslamového turnaje v životě. V něm narazí na přemožitelku Sereny Williamsové Harmony Tanovou. Plíškové v utkání nepomohlo ani 13 es.

Dvojnásobná šampionka Kvitová postupuje

Kvitová neprohrála už sedmý zápas za sebou. Dvaatřicetiletá rodačka z Bílovce, která před Wimbledonem vyhrála turnaj v Eastbourne, se dostala do třetího kola Wimbledonu poprvé od roku 2019 a na letošních grandslamech došla tak daleko poprvé. Proti Badosaové se utká o první osmifinálovou účast od Roland Garros 2020.

Kvitová zahájila duel proti 111. hráčce světa Bogdanové lépe než v prvním kole s Italkou Jasmine Paoliniovou. Díky šesti esům získala první set za půl hodiny. Také ve druhé sadě měla pětadvacátá nasazená Češka utkání ve svých rukou. Dvakrát prolomila soupeřce servis a vedla 5:1. Pak ale přišla o pět her za sebou a během toho také nevyužila mečbol.

Za stavu 5:6 čelila Kvitová dvěma setbolům. Ty se jí podařilo odvrátit a nakonec ve vyrovnané zkrácené hře o tři roky mladší Rumunku zdolala. Celkem nasbírala v utkání deset es.

"Několik her při mém podání bylo opravdu hodně dlouhých a psychicky náročných. Myslím, že i tohle mi možná vzalo při mém servisu trochu energie. Nakonec jsem to ale nějak zvládla. Nevím jak, ale podařilo se to," citovala agentura Reuters Kvitovou.

Krejčíková jde dál

Pokračuje také světová čtrnáctka Krejčíková. Čtvrtfinalistka letošního Australian Open se po zranění lokte a koronaviru vrací do herního rytmu a ani v duelu proti Golubicové neztratila ve Wimbledonu set.

"Zahrála jsem dobrý zápas, o hodně lepší než ten poslední. Na trávě se cítím dobře, s každým zápasem se zlepšuju. Cítím, že věci do sebe konečně začínají zapadat a že se mi postupně navyšuje sebevědomí. Mám z toho obrovskou radost," uvedla Krejčíková.

Rodačka z Brna získala první sadu díky brejku za stavu 4:3. Ve druhém setu sice nevyužila čtyři brejkboly a prohrávala 1:3, čtyřmi hrami za sebou ale strhla výhru na svoji stranu. V závěru proměnila čtvrtý mečbol a dál živí naději na zopakování loňského osmifinále.

Wimbledon 2022
Dvouhra, ženy - 2. kolo:
Kvitová (25-ČR) - Bogdanová (Rum.) 6:1, 7:6 (7:5)
Golubicová (Švýc.) - Krejčíková (13-ČR) 3:6, 4:6
Boulterová (Brit.) - Ka. Plíšková (6-ČR) 3:6, 7:6, 6:4
Bouzková, Mihalíková (16-ČR/SR) - Piterová, Kalašnikovová (Pol./Gruz.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Ostatní výsledky naleznete ZDE

Reklama