Hlavní obsah

Zákaz Rusů na Wimbledonu? Je to nesmysl, ať se organizace shodnou, zlobí se světové jedničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Wimbledon jako první tenisový turnaj zakázal účast ruským a běloruským tenistům, k čemuž měla nutkání se vyjádřit celá řada sportovců, ať už současných, nebo bývalých. V poslední době vše okomentovala i bývalá světová jednička Běloruska Viktoria Azarenková. Ta považuje vyloučení svých krajanů z grandslamového svátku za nesmysl. Vítězka French Open z roku 2020 Iga Šwiateková z Polska pak tenisové organizace vyzývá k jednotě.

Foto: Sport.cz s využitím Twitteru

Bývalá světová jednička Běloruska Viktorie Azarenková a současná jednička Iga Šwiateková.

Článek

Rozhodnutí All England Clubu zakázat ruským a běloruským tenistům účast na letošním Wimbledonu vyvolalo řadu reakcí, převážně negativních. Odsuzují ho i tenisové organizace WTA a ATP, které zvažují vůči organizátorům třetího grandslamu sezony sankce, jako například neudělení bodů do světových žebříčků.

Vedení All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) na to reagovalo prohlášením, ve kterém uvádí zákaz jako jediné možné řešení. „Riskovali bychom, že v případě úspěchu, nebo jen samotné účasti, by došlo ke zneužití propagandistickou mašinérií ruského režimu," uvedl šéf AELTC Ian Hewit.

„Nedává to smysl. Myslím, že by WTA měla nějak zareagovat," řekla Běloruska Azarenková. „Svůj postoj k této otázce jsem vyjádřila velmi jasně. Nikdy, nikdy nepodpořím válku. Nikdy nebudu podporovat násilí. Nikdy pro to nenajdu žádné ospravedlnění. To je vše, co teď mohu říct," dodala dvojnásobná vítězka Australian Open z let 2008 a 2011.

Současná světová jednička Polka Šwiateková přímo neuvedla, zda s rozhodnutím pořadatelů Wimbledonu souhlasí, několikrát však vyjádřila podporu Ukrajině. „Přijde mi, že situace je stále chaotičtější," řekla Šwiateková během právě probíhajícího turnaje v Madridu, ze kterého se kvůli zranění ramene odhlásila.

„Ale cítím, že by bylo hezké, kdyby se všechny tenisové organizace sjednotily, abychom v tom neměli takový zmatek," řekla. „Mám pocit, že lidé čekají, že my jako hráči přijdeme s nějakým rozhodnutím, ale pro nás je těžké ho udělat, protože všechny ty hráče známe a jsme skoro jako rodina," popisovala Polka.

Šwiateková se necítí být ve svých 20 letech oprávněna rozhodovat o tom, zda je verdikt AELTC správný. „Nikdy jsem se v politice neangažovala a není to určitě tak, že bych všechno věděla. Stále cítím potřebu se v tomto odvětví vzdělávat," řekla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články