Hlavní obsah

Parádní návrat české hvězdy! Seemanová zaplavala další rekord

V dlouhém bazénu se nejlepší současná česká plavkyně Barbora Seemanová představila poprvé od loňských olympijských her, hned z toho ale byl parádní výkon. Na mezinárodních závodech v Marselle vytvořila další český rekord na trati padesát metrů motýlek. Následně přidala i vítězství na trati 200 metrů volným způsobem.

Foto: ČSPS/Jakub Pláteník

Kraulařka Barbora Seemanová se podle očekávání stala nejlepší českou plavkyní roku 2021. Český rekord už zaplavala i v roce 2022.

Článek

"Odjížděla jsem do Marseille s tím, že půjde spíše o trénink, nic moc jsem od toho neočekávala, což je vzhledem k mé povaze docela těžký úkol. Hned první start ale naprosto překonal očekávání, vůbec jsem netušila, že bych mohla být něčeho takového schopna. Mám z toho samozřejmě obrovskou radost," připomněla Seemanová závod na trati 50 metrů motýlek.

Česká Plavkyně roku 2021 totiž vytvořila nový národní rekord v čase 26 vteřin a 43 setin na trati padesáti metrů motýlek, která není zdaleka její nejsilnější. Z Marseille si navíc Seemanová přivezla také vítězství z dvoustovky volným způsobem.

"Kraulové disciplíny byly o tom, abych si splnila nějaké vnitřní cíle. Chtěla jsem 200 metrů zaplavat pod dvě minuty a 100 metrů pod 56 vteřin. Vůbec jsem nečekala, že to zvládnu tak hluboko pod 56 vteřin," pokračovala v pozitivním hodnocení česká plavkyně. Na stometrové trati skončila čtvrtá v čase 54,63, tedy necelou vteřinu od osobního a zároveň českého rekordu v dlouhém bazénu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavkyně Barbora Seemanová se zlatou medailí z ME 2021 a její trenérka Petra Škábová pózují.

"Máme moc nových věcí, na které se můžeme zaměřit. I díky tomu, že jsem zpátky v tréninku a nemám žádná omezení, což je super. Může se do všeho opřít," naznačila Seemanová, že by v budoucnu mohla myslet na ještě lepší výkony.

Spokojená byla pochopitelně i trenérka Petra Škábová. "Na konci třetího dne už bylo znát, že je Bára trochu unavená, protože po zranění ještě nemá kondici na to závodit tři dny, ale strašně se mi líbilo, jak se k tomu postavila, a jak bojovala až do konce," pochvalovala si.

"Navíc všechny její časy jsou v této fázi sezony a hlavně po takovém zranění velmi dobré. Samozřejmě nejvíce nám všem vyrazila dech v závodě na 50 metrů motýlek. Věřím, že za měsíc ve Stockholmu se ještě posune výkony dopředu," doplňuje trenérka.

V Marseille se představil i další elitní český plavec Ondřej Gemov, který rovněž patří do tréninkové skupiny Škábové. Český rekordman na trati 200 metrů motýlek z krátkého bazénu si na jihu Francie vylepšil osobní rekord na stejně dlouhé trati volným způsobem. "Nečekali jsme žádné zázraky, protože 200 metrů volným způsobem je pro něj hlavně dobrý trénink. Přesto si udělal osobní rekord, i když ve čtyřstovce umí rozjíždět závod ještě rychleji," vysvětluje Škábová.

Na trati 200 metrů motýlek ale českému plavci unikl postup do finále jen o několik desetin. "Závod jsem neplaval dobře, protože jsem nebyl soustředěný. Před finále B jsem věděl, že budu favorit, takže jsem plaval sám na sebe a mám z toho dobrý pocit, protože jsem nebyl udýchaný, ani jsem během závodu neztuhl. Do dalších závodů se můžu odpíchnout," tvrdí Gemov.

Reklama

Související témata: