Hlavní obsah

Boe ovládl i stíhačku, Češi dosáhli mírného zlepšení. Bodovali Krčmář a poprvé i Mikyska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhací závod Světového poháru biatlonistů ve finském Kontiolahti ovládl se žlutým číslem startující lídr seriálu Johannes Thingnes Boe. Další Nor Sturla Holm Lägreid si zopakoval druhou příčku ze sprintu, všichni tři čeští reprezentanti vylepšili své pozice oproti startu. Dva z nich dokonce brali body. Michal Krčmář za 23. místo a Tomáš Mikyska vůbec poprvé v kariéře, když skončil dvaatřicátý, což byl pro něj posun o deset míst.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Vítězná trojice po stříhačce v Kontiolahti.

Článek

J. Boe po úvodní střelecké položce zvýšil svůj náskok před krajanem Lägreidem už na devatenáct vteřin. Tato norská dvojice měla téměř minutovou převahu nad pronásledovateli, které táhli Švéd Samuelsson s Jacquelinem z Francie.

Krčmář se z 32. místa pustil odvážně do stíhačky, blesková a čistá ležka mu pomohla zlepšit se o dvanáct příček. Ještě větší skok udělal po úvodní střelbě další český biatlonista Karlík, který startoval z 51. pozice, ale ze střelnice odjížděl třicátý. Po druhé stojce se však musel vydat na dvě trestná kola, z nichž se vrátil na hraně bodující čtyřicítky, hned za trpělivě postupujícím krajanem Mikyskou.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář při stíhacím závodě.

Nejlepší z reprezentačního tria Krčmář dal čistě i druhou položku vleže, což znamenalo posun už na sedmnácté místo. A díky výbornému běhu se mohl dál drát dopředu, jenže poslední ránu stojky poslal mimo terč. I po návratu z trestného kola se český biatlonista udržel v elitní dvacítce.

Také oba Norové v čele se při třetí zastávce na střelnici, kdy začalo sněžit, dopustili jednoho omylu. Na lyžích rychlejší J. Boe tak vedl už o půl minuty před Lägreidem, jemuž ale začal dýchat na záda do té chvíle bezchybně střílející Jacquelin.

Podmínky pro závěrečnou položku vstoje ovlivnilo počasí, v němž všichni tři nejlepší chybovali a pořadí se tak neměnilo. Také Krčmář nedokázal trefit dva terče, což pro ně znamenalo mírné pohoršení na 23. místo v cíli. „Michal Krčmář vypadal na lyžích svižně. Bohužel ta dvě kola po poslední střelbě, byly pro něj dost masakr," hodnotil trenér Michael Málek.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Tomáš Mikyska ve stíhačce.

Nenápadně se prodral k bodům Mikyska, který poslední dvě sezony spíš marodil než závod, ať už šlo o zranění kolena nebo covid. Z bodovaného umístění v cíli měl radost on i reprezentační trenér. „Tom odvedl perfektní práci na střelnici a zaslouženě bral první body," ocenil Málek.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod mužů na 12,5 km v Kontiolahti
1. J. Boe (Norsko) 32:44,4 (3)
2. Lägreid (Norsko) +19,2 (2)
3. Jacquelin (Francie) +47,3 (2)
4. Samuelsson (Švédsko) +1:12,7 (2)
5. Rees (Německo) +1:20,7 (2)
6. Nelin (Švédsko) +1:32,0 (2)
7. F. Claude (Francie) +1:40,2 (2)
8. Zobel (Německo) +1:44,2 (2)
---------
23. Krčmář (ČR) +3:11,1 (3)
32. Mikyska (ČR) +3:42,8 (2)
44. Karlík (ČR) +4:27,5 (5)
Stav Světového poháru:
1. J. Boe (Norsko) 209
2. Lägreid (Norsko) 190
3. Rees (Německo) 155
4. Samuelsson (Švédsko) 145
5. Zobel (Německo) 126
6. Hartweg (Švýcarsko) 124
7. Ponsiluoma (Švédsko) 123
8. Jacquelin (Francie) 118
----
20. Krčmář (ČR) 55
44. Štvrtecký (ČR) 14
51. Mikyska (ČR) 9

Reklama