Hlavní obsah

Puskarčíková výborným finišem pomohla smíšené štafetě směrem k olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český biatlonový pár Adam Václavík, Eva Puskarčíková měl při Světovém poháru v německém Oberhofu na dosah historicky nejlepší český výsledek v závodě smíšených dvojic. Nakonec mu umístění v elitní desítce uniklo jen o necelých sedm vteřin, přesto 12. příčka v cíli znamená výrazný přísun bodů do klasifikace národů a posiluje naději na olympijskou účast pěti reprezentantů v kategorii mužů i žen. Vítězství slavili Rusové Babikov a Rezcovová.

Foto: Igor Stančík/Český biatlon

Česká biatlonistka Eva Puskarčíková na trati závodu biatlonových smíšených dvojic během SP v Oberhofu.

Článek

Podobně jako smíšenou štafetou o dvě a půl hodin dřív, tak i odpolední závod dvojic rozjížděli muži. Václavík debutující v této disciplíně si počínal odvážně. „Nevěděl jsem úplně přesně, co od toho čekat. Snažil jsem se tedy o rychlou střelbu, lépe mi vyšly stojky, ale dojem mám docela dobrý. Mám radost z toho, že jsem tu svou druhou část dokázal běžet o dost rychleji," prohlásil, když vytáhl Česko na hranu elitní desítky.

Puskarčíková sice nepatřila k nejlepším na lyžích, ale druhou ležku odstřílela perfektně. Rychle a bez chyby, což znamenalo posun na deváté místo. Tak vysoko v historii této disciplíny ještě nikdy reprezentační dvojice neskončila. K závěrečné položce, kdy se opravdu hodně zvedl vítr, přijela desátá, jenže Puskarčíková nakonec musela na trestné kolo.

„Ten poryv byl neskutečný. Kdybych nebyla joudys, tak jsem to nějak dobila a možná bych desítku uhájila, ale to jsou jen kdyby. Po střelnici jsem říkala, že musím dojet alespoň před Slovinkou, což jsem v posledních metrech skutečně dala," uvedla česká biatlonistka.

Ruskému triumfu nestálo v cestě ani trestné kolo, protože zejména Rezcovová na lyžích doslova letěla. Stříbrnou příčku s odstupem více než čtyřicet vteřinu obsadili společně už poosmé Rakušané Eder s Hauserovou. Bronz připadl trochu nečekaně Ukrajině, hlavně díky výborné střelbě. Dlouho atakovali pódium také Němci, ale Hildebrandová se v závěru zahltila vlastním tempem.

Naději norského páru Christiansen, Lienová pohřbila celkem čtyři trestná kola, adepti na medaile tak projeli cílem až šestnáctí. Senzací se zdá šestá příčka pro biatlonovou exotickou zemi Belgii, kterou však reprezentovali francouzský rodák Claude a Lieová s norskými kořeny. Nejlepšími střelci mixu byli Číňané, s bilancí 0+7 se dostali na konečnou desátou příčku.

Světový pohár v biatlonu - závod smíšených dvojic v Oberhofu
1. Babikov, Rezcovová (Rusko) 41:37,1 (1+12)
2. Eder, Hauserová (Rakousko) +41,5 (1+13)
3. Tyščenko, Blašková (Ukrajina) +1:03,6 (0+12)
4. Lazovskij, Kručinkinová (Bělorusko) +1:15,2 (1+11)
5. Nelin, Skottheimová (Švédsko) + 1:23,6 (2+12)
6. Claude, Lieová (Belgie) +1:24,8 (0+13)
7. Lesser, Hildebrandová (Německo) +1:25,7 (0+11)
8. Burkhalter, Basergaová (Švýcarsko) +1:30,4 (1+13)
-----
12. Václavík, Puskarčíková (ČR) +1:49,4 (1+12)

Reklama

Související témata: