Hlavní obsah

Biatlonová paráda! Davidová ovládla úvodní závod Světového poháru a pojede ve žlutém

V roce 2021 je absolutní královnou nejdelší biatlonové trati žen. Markéta Davidová vyhrála závod na 15 km při únorovém MS v Pokljuce a svůj triumf zopakovala na úvod nové sezony Světového poháru. Zase skvěle běžela a na střelnici poslala do terče všech dvacet ran, takže nedělní sprint na 7,5 km pojede ve žlutém.

Foto: biatlon Stančík/Český Igor, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová se raduje z vítězství v Östersundu.

Článek
Fotogalerie

Čtyřiadvacetiletá Davidová jela až s číslem 37, takže vyrazila do závodu za většinou velkých favoritek. Sama předvedla excelentní výkon. Teplota mínus deset stupňů, ledovatá trať i lehký vítr, nic z toho jí nevadilo. Soupeřky od začátku drtila. „Přišla jsem si na trati dost vymrzlá, takže jsem ani nevnímala informace o tom, jak si vedu já a co ostatní," vykládala.

Po triumfu na 7,5 km v Anterselvě z ledna 2019 zažila druhý vítězný závod v pohárovém seriálu. „Sama nevím, jak se mi to povedlo, ale určitě je takový výsledek fajn pro hlavu," připustila Davidová.

Základ byl v čisté střelbě, na poslední položce si mohla dovolit i jednou terč netrefit, ale ona pálila naprosto přesně. „Sama nevím, jak jsem dala čistě všech dvacet. Vleže se mi střílelo dobře, tam to bylo fakt v pohodě, vstoje jsem si tolik ranami jistá nebyla, ale všechny terče spadly," prozradila pro Českou televizi.

„Za nulu jsem fakt ráda, jen nesmím usnout na vavřínech, spíš si udržet respekt vůči střelbě. Musím makat dál a vůbec nekoukat na to. že mi dají žluté číslo. Chci zůstat v rozumných mezích," tvrdila Davidová. Čistou střelbu zvládlo úvodní závod letošní biatlonové zimy jen šest ze 116 startujících. Na stupně vítězů českou reprezentantku doprovodily Rakušanka Hauserová s Němkou Herrmannovou – obě pouze jednou chybující.

Výborně rozjela individuální závod také Lucie Charvátová. Na úvod sice minula jeden terč, ale stojku potom odstřílela čistě a v polovině patnáctikilometrové trati se držela v první desítce. „Skoro jsem se lekla, jak mi to jde," připustila pro Českou televizi.

Pak ale přišly starosti při dalších střeleckých zastávkách, vleže pálila zase s jednou chybou a při závěrečné položce se jí k času přidaly další dvě trestné minuty. Nicméně v cíli z toho bylo 33. místo a pár bodíků na konto Charvátové. „Nakonec bych tu svou střelbu hodnotila, že nenadchne, ani neurazí. Ve sprintu budu chtít ze sebe dostat víc," pravila. Další tři české biatlonistky zaostaly běžecky, k tomu nachytaly i dost trestných minut.

Nejlepší z favorizované norské sestavy byla nečekaně Kalkenbergová, která do poslední položky dokonce atakovala stupně vítězů. Šampionka minulého ročníku Světového poháru Norka Eckhoffová obsadila až 30. místo, protože se na střelnici dopustila pěti chyb. Stejné problémy s přesnou muškou měla mladší ze švédských sester Öbergových Elvira, ale na lyžích byla úplně nejrychlejší, což ji vytáhlo na 18. místo v cíli.

Světový pohár biatlonistek - závod na 15 km v Östersundu
1. Davidová (ČR) 42:43,5 (0)
2. Hauserová (Rakousko) +1:17,7 (1)
3. Herrmannová (Německo) +1:23,0 (1)
4. Alimbekovová (Bělorusko) +1:46,0 (2)
5. Nigmatullinová (Rusko) +2:04,0 (1)
6. Lunderová (Kanada) +2:05,2 (1)
7. Kalkenbergová (Norsko) +2:25,0 (1)
8. Rezcovová (Rusko) +2:27,7 (3)
----
33. Charvátová (ČR) +4:20,8 (4)
58. Jislová (ČR) +5:37,7 (4)
63. Vinklárková (ČR) +5:43,6 (3)
69. Puskarčíková (ČR) +5:58,1 (4)

Reklama

Související témata: