Hlavní obsah

Fourcadova slova o Rusech vyvolala hněv. Ukrajinský biatlonista mu vulgárně vynadal

Biatlonová sezona sice už skončila, přesto se mezi velkými jmény tohoto sportu o víkendu rozhořel na dálku boj. Na jeho začátku byl rozhovor bývalého francouzského reprezentanta Simona Fourcada pro ruskou televizi MatchTV, v němž se postavil proti vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží v důsledků invaze na Ukrajinu.

Foto: Instagram Simona Fourcadea

Bývalý francouzský biatlonista Simon Fourcade.

Článek

MatchTV je kanál vlastněný společností Gazprom s úzkými vazbami na politiku a stát a vzniklý s pověřením samotného Putina. Jeho tváří je mimochodem komentátor Dmitrij Gubernijev, který moderoval březnovou propagandistickou estrádu v moskevských Lužnikách k oslavě výročí okupace Krymu.

Fourcadova slova byla také v Rusku patřičně propagandisticky využita. Záhy na ně zareagoval ukrajinský biatlonista Dmytro Pidručnyj, který ještě během sezony ukončil působení ve Světovém poháru, narukoval do domobrany a se zbraní v ruce brání svoji zem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Simon Fourcade (@simonfourcade)

„Nebyl jsem teď schopen delší čas něco napsat, ale včera jsem si přečetl rozhovor Simona Fourcadea s ruským novinářem a pořádně mě naštval. Našel jsem si čas, abych se vyjádřil o roli sportu v politice a válce," rozepsal se Ukrajinec na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dmytro Pidruchnyi (@dmytro.pidruchnyi)

„Zaprvé. Martine a Simone Fourcadové, jděte do prde*e. Jak se z takhle skvělých sportovů mohou stát takoví srá*i. Doufám, že vaše děti nikdy nebudou cítit bolest, jakou nyní cítí ukrajinské děti. Děti, které musely opustit své domovy, které slyší zvuky sirén a explozí a které viděly, jak znásilňují jejich matky a zabíjí příbuzné," pokračoval.

Slavnější z bratrské dvojice Martin, kterého mimo jiné Gubernijev dříve nazval „sviní" a sám se často proti ruským soupeřům kvůli dopování vymezoval, nicméně nemá se slovy svého bratra Simona nic společného.

„Jak můžete říct, že sport nesouvisí s politikou, když vidíte ruské sportovce, jak s písmenem Z na svém oblečení podporují na koncertě v Moskvě válku? Jsou tak nevinní, když pykají za kroky své vlády? Sport byl vždy marketingem pro stát, takže fráze, že sport stojí mimo politiku nikdy nebyla objektivní, obzvlášť teď ne," rozčiloval se Pidručnyj.

„Rozhodně nelituju ruské a běloruské sportovce, že jsou vyloučeni z mezinárodních soutěží, protože obyvatelé těchto zemí jsou zodpovědní za to, koho si zvolili a promíjeli jim zločiny, které v minulosti dělali. V Rusku nedávný průzkum ukázal, že 80 procent Rusů podporuje zvěrstva a zabíjení na Ukrajině. Nedivil bych se, kdyby mezi nimi byli i biatlonisté," dodal.

Simon Fourcade dostával za svůj rozhovor pro Rusy co proto, a tak během víkendu své postoje na Instagramu dovysvětli.

„Aby bylo jednou provždy jasno: Nepodporuju válku. Nepodporuju ruskou vládu. Je to jasné? A ano, řekl jsem, že nepodporuji rozhodnutí vyloučit ruské sportovce. Myslím, že je to kontraproduktivní a pokrytecké. Většina ruských sportovců je proti válce, akorát to nemohou říct," napsal.

Norské televizi NRK se podařilo získat i hlas Martina Fourcada, který se od celé věci distancoval: „Mým jediným komentářem je, že dostávám urážky, protože můj bratr poskytl rozhovor, kde vyjádřil své názory."

Reklama