Hlavní obsah

Finišmanka Charvátová nezvládla boj o šesté místo. Štafetu ovládly Francouzky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Östersund
Aktualizováno

Solidní štafetová premiéra. České biatlonistky skončily sedmé v závodě Světového poháru ve švédském Östersundu, i když finišmanka Lucie Charvátová musela po střelbě vstoje na jedno trestné kolo a ve finiši nakonec zaostala jen o sedm desetin za šestými Italkami. Z prvenství se těšily Francouzky.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Eva Puskarčíková je stabilní členkou české štafety,

Článek

Sedmé místo v cíli přineslo České republice solidní porci bodů do hodnocení Poháru národů, který je určující pro počet kvalifikovaných závodnic na ZOH v Pekingu a zdá se, že reprezentantky by tam skutečně mohly odjet v pěti.

Štafetu rozbíhající Jessica Jislová odstřílela obě položky bez použití rezervního náboje a udržela i krok se špičkou běžecky, takže po druhé zastávce opouštěla střelnici třetí s odstupem pouhých dvou vteřin na Rusko a Itálii. Zůstala s nimi v těsném kontaktu až do předávky. „Měla jsem výborné lyže, nikdo mi neujel a cíl, který byl, se povedlo naplnit absolutně," říkala Jislová.

Puskarčíková měla na druhém úseku problém při střelbě vleže, kde k vyčištění terče potřebovala všechny tři rezervní náboje. Nechala si tak ujet špičku štafetového závodu a proti nabité konkurenci byla i pomalejší i na lyžích, což znamenalo, že ke druhé zastávce na střelnici dorazila devátá. Stojka byla ale docela divoká, na trestné kolo po ní muselo Norsko i Itálie. Dokonce dvakrát kroužilo domácí Švédsko.

Vpředu se udržely bez potřeby dobíjení jen Francouzky a Bělorusky, třetí byly s odstupem 46 vteřin Němky, o čtvrt minuty zpět běžely Norky a Rusky. Do boje o šesté místo vrátila české kvarteto Puskarčíková, když zvládla druhou položku čistě na pět ran. „Stojka byla super, ale ležka mě mrzí dost, tam jsem proležela moc času a těžko se mi zmrzlými prsty dobíjelo," mínila.

Markéta Davidová na třetím úseku patřila mezi nejrychlejší běžkyně, čímž reprezentantky posunula na chvíli na pátou pozici na úkor Ruska, ale ještě před druhou střeleckou položkou se před ní dostala na lyžích doslova letící Elvira Öbergová, která stihla vytáhnout domácí na třetí místo.

Nejlepší z českých žen se dostala do potíží při stojce, když musela dvakrát dobíjet. „Dělala jsem, co to šlo. Ale střelba mohla být o chlup lepší, aby tam pro Lůcu udělala trochu větší polštář," líčila Davidová předávající na 6. místě.

Mezi jednotlivci dosud nevýrazná Simonová skvělým výkonem výrazně upevnila vedení Francie, takže finišmanka Braisazová-Bouchetová měla k dispozici minutový náskok. A bez potíží uhlídala prvenství.

Stříbrnou pozici udržely Bělorusky a Hanna, starší ze sester Öbergových, musela v závěru odrážet atak vítězky sobotní stíhačky Röiselandové. Nakonec udržela Norku o dvě desetiny za sebou.

Poslední členka české štafety Lucie Charvátová až do závěrečné střelecké položky držela šesté místo, vstoje se bohužel nevyhnula trestnému kolu a to ji vzalo i dost sil pro finiš proti Italce Carrarové, která posledním nástupem urvala šestou příčku pro svou zemi.

Světový pohár biatlonistek - štafeta žen na 4x6 km v Östersundu:
1. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Braisazová-Bouchetová) 1:10.30,3 (0+4)
2. Bělorusko (Leščankovová, Alimbekovová, Kručinkinová, Solaová) +57,9 (0+6)
3. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) +1:09,6 (2+11)
4. Norsko (Kalkenbergová, Eckhoffová, Tandrevoldová, Röiselandová) +1:09,8 (1+7)
5. Německo (Voigtová, Herrmannová, Hettichová, Preussová) +1:26,8 (0+4)
6. Itálie (Vitozziová, Wiererová, Comolaová, Carraraová) +2:58,3 (1+10)
7. Česko (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) +2:59,0 (1+10)
8. Rusko (Rezcovová, Kuklinová, Mironovová, Nigmatullinová) +3:10,6 (0+10)

Reklama

Související témata: