Hlavní obsah

Fantastický Krčmář! S jednou chybou finišoval na čtvrtém místě, vyhrál Nor Christiansen

Aktualizováno

Skvělý výsledek zajel ve stíhačce Světového poháru biatlonistů Michal Krčmář, když se z patnácté pozice po sprintu zlepšil o jedenáct míst a projel cílem v Östersundu čtvrtý. Z dvaceti ran na střelnici poslal jen jednu mimo terč a v mohutném finiši byl i dostatečně rychlý na lyžích, aby za sebou nechal tři dotírající soupeře. Z prvenství se podruhé v kariéře těšil Nor Christiansen před domácím Švédem Samuelssonem, který i přes čtyři trestná kola skončil druhý a uhájil pozici lídra SP.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Nejlepší český biatlonista Michal Krčmář na trati SP v Östersundu.

Článek

„Jsem moc rád, jak si Bimbo vedl celou stíhačku, počínal si zkušeně s rozmyslem a přitom svižně ve stopě i na střelnici. Zaslouží si za ni absolutní pochvalu. Jeho čtvrté místo je nádherný, žádný důvod k pláči," tvrdil pro Českou televizi trenér mužů Ondřej Rybář. Krčmář se od začátku soustředěně posouval pořadím a zvládl obě položky vleže docela rychle a hlavně čistě.

V zesilujícím mrazu byla pak ještě náročnější střelba vstoje, nejlepší z českých mužů při ní ale chyboval pouze jednou, takže při chybách soupeřů to znamenalo rovněž další zlepšení a trestné kolo opouštěl na sedmé pozici. Závěrečná zastávka v podání českého biatlonisty už byla naprosto bezchybná a dostal se na čelo čtyřčlenné skupinky bojující o čtvrté místo.

Díky takticky chytrému finiši uhlídal všechny konkurenty za zády a slavil svůj nejlepší výsledek v pohárovém seriálu od března 2020. „Tohle je pro mě hodně sladká brambora. Věděl jsem, že mám v závěru za sebou samé silné koně, tak jsem si chtěl pohlídat finiš, abych do cílové rovinky vjel z první pozice v tom kvartetu. Viděl jsem, že na to mám, což je super pocit," mínil Krčmář

Na hraně bodového zisku vyhrazeného čtyřiceti nejlepším, se celou dobu držel i Jakub Štvrtecký, přestože při obou ležkách poslal mimo terč poslední ránu. Až závěrečná zastávka na střelnici mu ale vůbec nevyšla, kroužil po ní pět trestných kol a to znamenalo propad až na 53. místo v cíli. Vítěz sprintu Samuelsson na každé položce minul jeden terč, takže i přes vynikající běh byl nakonec byl poražen z pátého místa startujícím Norem Christiansenem.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):
Muži - stíhací závod (12,5 km):
1. Christiansen (Nor.) 30:14,8 (1)
2. Samuelsson (Švéd.) -9,8 (4)
3. Jacquelin (Fr.) +11,0 (3)
4. Krčmář (ČR) -51,5 (1)
5. Seppälä (Fin.) -52,1 (1)
6. Eder (Rak.) -52,2 (0)
7. Giacomel (It.) -52,5 (1)
8. J. T. Boe (Nor.) -1:00,1 (3)
9. Guigonnat (Fr.) -1:02,3 (2)
10. Weger (Švýc.) -1:04,2 (2)
...54. Štvrtecký (ČR) -4:51,5 (8).
Pořadí SP (po 4 z 22 závodů):
1. Christiansen 178
2. Samuelsson 175
2. J.T. Boe 154
4. Jacquelin 151
5. Latypov (Rus.) 139
6. T. Boe 130
...14. Krčmář 89
49. Štvrtecký 14

Reklama

Související témata: