Hlavní obsah

Zákaz pro ruské a běloruské biatlonisty trvá. Prostě parchanti, očividně se nás bojí, reaguje legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marně doufali ve změnu. Mezinárodní biatlonová unie (IBU) v pátek prodloužila vyloučení ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží. Rozhodnutí bylo přijato na probíhajícím kongresu organizace v Salcburku. Z ruské strany přicházejí ohlasy smířlivějšího rázu i ostře odmítavé reakce. „Parchanti, bojí se nás,“ pravila ruská běžecká a biatlonová legenda Anfisa Rezcovová.

Ilustrační foto.

Článek

Po začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února už ruští a běloruští biatlonisté nestartovali v závěrečných třech dílech minulé sezony Světového poháru. Národní svazy IBU suspendovala 29. března. Kongres v Salcburku v pátek výraznou většinou potvrdil návrh výkonné rady IBU, jež v srpnu doporučila oba tresty prodloužit. Právní poradce unie Christian Keidel to vysvětlil tím, že ani jeden ze svazů se "nedistancoval od činů své vlády v souvislosti s neoprávněnou invazí na Ukrajinu" a také "blízkostí ruských a běloruských sportovců armádním složkám jejich zemí".

Při pokračování ruské invaze na Ukrajinu se v Salcburku hlasovalo o prodloužení pozastavení činnosti. Výsledek: 39 hlasů pro, 2 hlasy proti, 5 hlasů se zdrželo. Potvrdila se tak očekávání odborníků. Šéf ruského biatlonu Viktor Majgurov se ovšem vyjádřil, že se situace zvolna mění. "Mám nějaké odhady, které země nás podpořily, ale zatím nebudu konkrétní," uvedl Majgurov s tím, že měl telefonát od zástupce jednoho ze států, které patří mezi vlivnější v IBU.

„Ano od jednoho z lídrů světového biatlonu. Po našem dopise IBU (v němž Rusové žádali o zrušení suspendace) mi zavolali a vyjádřili mi podporu a pochopení. Dnes nevystoupili, rozumím jim, ale pro mě je to dobré znamení. Znamená to hodně," řekl Majgurov.

Podle něj existují důvody, proč by se situace měla změnit. Nejen v biatlonu. „Když si vezmeme běh na lyžích, bez našich to bude mistrovství Norska. Sami Norové by se rádi utkali s těmi nejsilnějšími. V biatlonu se Rusko a Bělorusko také nacházejí v top 6, takže je to také ztráta pro konkurenci," citují dále Majgurova ruská média.

To Rezcovová komentovala zprávu o hodně ostřeji. "Prostě parchanti, co víc můžu říct," pravila na adresu hlasujících členů vedení IBU. „Napište si to. Zdá se, že se prostě bojí našich sportovců jako soupeřů. Očividně se nás bojí," dodala trojnásobná olympijská vítězka v běhu na lyžích a biatlonu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články