Hlavní obsah

Smíšená štafeta se dvěma nováčky pátá, Norové mají zlato i s trestným kolem

Aktualizováno

Výborné páté místo vyjela česká smíšená štafeta na úvod biatlonového mistrovství světa v německém Oberhofu, přestože na první a poslední úsek postavila debutanty. Zlato získalo Norsko, i když muselo v úvodu na trestné kolo. Stříbro brala Itálie a třetí příčka připadla Francii. Výsledek reprezentačního kvarteta je nejlepší od bronzu ze šampionátu před čtyřmi lety.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář na třetím úseku smíšené štafety na MS v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Tereza Voborníková při své premiéře musela dvě rány vleže opravovat, střelnici přesto opouštěla prakticky v kontaktu s nejlepšími, jen se ztrátou sedmnácti vteřin na vedoucí Vittozziovou. Položka vstoje ale katapultovala díky rychlopalbě Simonové do čela Francii, která měla po úvodním úseku k dobru deset vteřin před Itálii.

Naopak Norsko po selhání Tandrevoldové muselo na trestné kolo, což přineslo pád favorizované štafety až na šestnáctou příčku s minutovou ztrátou. Fatální následky to pro později zlatou sestavu nemělo. Voborníková potřebovala při druhé zastávce na střelnici jen jeden náhradní náboj, kterým bleskově zasáhla terč.

Měla také osmý běžecký čas, takže nakonec předávala sedmá. „Do kopců jsem se cítila hodně dobře. Ve sjezdech to nebylo úplně ono, lyže mi zrovna ideálně nejely, ale snad jsem dokázala trochu smazat ztrátu ze střelnice," líčila Voborníková.

Markéta Davidová se marně snažila českou štafetu posouvat dopředu. Hnaly se totiž za ní Norsko i Německo, a když vleže jednou dobíjela, střelnici opouštěla osmá. Těsně za Röiselandovou a domácí Herrmannovou-Wickovou. Wiererová vytáhla Itálii zpět na první příčku, o šest sekund před Francii.

Třetí Švédka E. Öbergová si přivezla na zádech už Němku. Davidová opravovala i při stojce, takže umístění nezlepšila. Přesto v závěru úseku stáhla ztrátu, předávala necelou půl minutu od stupňů vítězů. „Myslela jsem, že si mi pojede lépe. Atmosféra je docela masakr. Soupeřky mi tam dost cukly, mělo to být ode mne o kus lepší," říkala trochu rozpačitá česká reprezentantka.

Třetí úsek už patřil mužům a hned vleže poslal Německo do velkých potíží Doll, protože musel na trestné kolo. Lägreid během první položky vytáhl Nory už na pódiové umístění, po stojce dokonce vedl. Zběsilé tempo s ním udržel jen Francouz Jacquelin, třetí Itálie ztrácela osm vteřin.

Zaskvěl se Krčmář, který jednou dobíjel při ležce, stojku ale zvládl bleskově a hlavně čistě. Navíc měl druhý nejlepší běžecký čas svého úseku, takže se dostal na pátou příčku, jen dvanáct vteřin za Švéda Ponsiluomu. „Byl to dost kvapík, ale jsem spokojený. Nebál jsem se ani zrychlit střelbu, s ohledem na další starty se mi snad povedlo tělo správně prošťouchnout," vykládal český biatlonista.

Další nováček v sestavě Tomáš Mikyska zvládl svou roli velmi dobře. „Pocity mám pozitivní, cítil jsem se dobře na trati i na střelnici. Lyže mi jely a sedlo si to celé," vykládal. Ležku měl rychlou a čistou, stojku s jedním náhradním nábojem a obstál i běžecky, takže reprezentační kvarteto zůstalo páté za úžasně střílejícím Rakouskem.

Dramaticky se vyvíjel souboj finišmanů, neboť Boe se zdržel na střelnici, takže mu do poslední chvíle dýchal na záda italský mladíček Giacomel. Převaha Nora na lyžích se přece jen ukázala. Francouz Fillon Maillet si v cílové rovince sice spletl trať, ale o bronz nepřišel. Naopak švédské naděje na solidní umístění pohřbila tři trestná kola Samuelssona, zklamáno bylo i domácí Německo až šestou pozicí v cíli.

Mistrovství světa v biatlonu – smíšená štafeta v Oberhofu
1. Norsko (Tandrevoldová, Röiselandová, Lägreid, J. Boe) 1:04:41,9 (1+9)
2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Bionaz, Giacomel) + 11,6 (0+6)
3. Francie (Simonová, Chevalierová-Bouchetová, Jacquelin, Fillon Maillet) +55,9 (0+9)
4. Rakousko (Zdoucová, Hauserová, Komatz, Eder) +59,2 (0+3)
5. ČESKO (VOBORNÍKOVÁ, DAVIDOVÁ, KRČMÁŘ, MIKYSKA) +1:09,4 (0+7)
6. Německo (Voigtová, Herrmannová-Wicková, Doll, Rees) +1:26,5 (1+9)
7. Švýcarsko (E. Gasparinová, Häckiová-Grossová, Stadler, Hartweg) +1:49,5 (0+5)
8. Kanada (Lunderová, Moserová, Runnals, Gow) +2:22,8 (0+9)
9. Švédsko (H. Öbergová, E. Öbergová, Ponsiluoma, Samuelsson) +2:33,8 (3+15)
10. Ukrajina (Merkušynová, Džimová, Pidručnyj, Dudčenko) +2:45,3 (0+7)

Reklama