Hlavní obsah

Olympijská vítězka Samková dostala ve Vrchlabí koně. Poprvé v životě jsem tak brečela, přiznala

Vrchlabí
Aktualizováno

Olympijská vítězka ve snowboardkrosu Eva Samková dnes v rodném Vrchlabí dostala na slavnostním přivítání vrchlabských olympioniků vysněného koně. Společně se Samkovou na pódium na zaplněném hlavním náměstí vystoupili také běžkyně na lyžích Karolína Grohová a biatlonista Michal Krčmář. Rychlobruslařku Karolínu Erbanovou zastoupila její matka.

Samková se ve Vrchlabí podepisuje fanouškůmVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek
Fotogalerie

"Já jsem poprvé v životě u něčeho takhle brečela, to mluví za všechno. Koně jsem si přála úplně od malička a teď se mi to splnilo. Medaili jsem si nikdy nepřála, ale koně jo," řekla Samková. Několikrát zopakovala, že kůň je nejlepším dárkem, jaký mohla dostat. Koně koupila vrchlabská radnice společně se sportovním oddílem, v němž dvacetiletá závodnice působila.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

S výběrem dárku pomohla matka zlaté medailistky ze Soči Ludmila Samková. "Ptali se mě, co by dítě chtělo. Já řekla, že vždycky chtěla koně. Oni se toho chytili a domluvili se s Luckou ze Strážného, kam obě naše holky chodí na koně," řekla Ludmila Samková.

„Vítáme dnes už Zlatou Krůtu," křičely na náměstí čtyři tisíce lidí, z nichž mnozí z nich měli ústa ozdobená knírkem s trikolórou a Samková vysvětlovala, proč taková přezdívka. „Byly jsme s holkama takový husičky a krůty, tak mám kluci prostě tak začali říkat," smála se olympionička.

Snowboardistka přivezla olympijskou medaili do Vrchlabí, svého rodného města, přesně třicet let po stříbrné běžkyni ze Sarajeva Blance Paulů. Medailistku doprovázel ve Vrchlabí skoro celý místní olympijský minitým. Biatlonista Michal Krčmář a běžkyně Karolina Grohová. Čtveřici letošních olympioniků z malého krkonošského města scházela jenom služebně zaneprázdněná rychlobruslařka Karolina Erbanová.

„Neznám město, odkud by bylo tolik účastníků letošní zimní olympiády. Je to tím, že na horách zůstáváme tvrdí, zatímco svět měkne," zažertoval starosta Vrchlabí Jan Sobotka. Krkonoše, odkud do Soči vyrazila početná skupina sportovců a přespolních odchovanců jilemnického biatlonu - strůjců jednoho z největších českých úspěchů - zásobily Soči možná nejpočetnější olympijskou výpravou z jednoho regionu.

Barvy Česka v Soči hájila jilemnická biatlonistka Veronika Vítková, trutnovská běžkyně Eva Nývltová a skikrosařka Andrea Zemanová ze Špindlerova Mlýna.

Reklama

Související témata: