Hlavní obsah

Skikrosař Kraus jezdí jeden závod za druhým, ale teď nemá lyže

PRAHA

Perné dny prožívá český skikrosař Tomáš Kraus, úřadující mistr světa. Když zrovna nezávodí, sedí v letadle a křižuje zeměkouli z jedné strany na druhou. Při tomto shonu se mu zatoulaly lyže, takže středeční exhibiční závod ve francouzském Tignes bude muset jet na náhradních.

Článek

V dosavadním průběhu sezóny vyhrál Kraus takřka, co se dalo, naposledy o víkendu druhý závod prestižní série Jeep King of the Mountain. V sobotu začíná v Les Contamines ve Francii nový ročník Světového poháru, v němž bude obhajovat celkové vítězství.

Kraus letos v neolympijské disciplíně na mezinárodní scéně třikrát vyhrál a dvakrát byl druhý. Stal se celkovým vítězem série Crossmax a vede v průběžném hodnocení Jeep King of the Mountain, v němž zbývá už jen jeden závod na konci února ve Squaw Valley. Pokud seriál vyhraje, dostane na dva roky automobil.

Světový pohár odstartuje Kraus o víkendu

V Tignes čeká Krause podnik s názvem Airwaves, evropská obdoba prestižních zámořských X-Games. O víkendu pak vstoupí do Světového poháru, který o týden později pokračuje v Rakousku.

"Je to dost náročné, pořád někde lítám a jsem z toho dost unavený," řekl v úterý Kraus v rozhovoru s ČTK z letiště v Paříži. Jeho cesta z kanadského střediska Sunshine Village se protáhla kvůli poruše letadla a český lyžař musel do Evropy oklikou.

"Takže nemáme batohy ani lyže," uvedl Kraus. Středeční závod v Tignes absolvuje na náhradních lyžích a ve vypůjčeném oblečení a helmě. "Snad nějakou seženu," řekl. Věří, že do víkendového úvodního Světového poháru ztracená zavazadle dorazí.

Sezóna vychází zatím skvěle

Letošní sezóna mu zatím vychází skvěle. "Tak nějak se daří, cítím se na lyžích dobře," uvedl lyžař. Jeho sebevědomí závod od závodu roste. "I soupeři vědí, že to budou mít se mnou těžké," prohlásil.

Je mu ale jasné, že obhajoba celkového vítězství ve Světovém poháru bude obtížná. "Budu spokojen, když budu do třetího místa v celkovém pořadí. A k tomu budu muset jezdit hodně dobře," řekl.

Jeho velkým cílem je uspět na prestižních X-Games, na nichž dvakrát obsadil jedenácté místo, ale loni vyhrál kvalifikaci. "To je jediné, co mi chybí, abych si mohl říct, že mi to vyšlo všude," řekl k závodu, který se pojede o posledním lednovém víkendu v Aspenu.

Hned po návratu se ukáže také českých fanouškům, neboť na začátku února se pojede Světový pohár v Peci pod Sněžkou. "Přijdou známí. Chci se tam ukázat v dobrém světle. Nejlépe vyhrát," prohlásil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články