Hlavní obsah

Snowboardistka Pančochová vyhrála freestylový Světový pohár a má velký i malý glóbus

Aktualizováno

Skvělá zpráva dorazila ve čtvrtek z rakouského Kreischbergu. Teprve třiadvacetiletá Šárka Pančochová se jako první Češka stala celkovou vítězkou freestylového Světového poháru ve snowboardingu a získala zároveň malý křišťálový globus za slopestyle. Česká jezdkyně si oba triumfy zajistila čtvrtečním vítězstvím ve slopestylu. Česká republika tak po šesti letech opět triumfovala v celkovém pořadí některé ze zimních disciplín mezinárodní federace FIS a Pančochová si vylepšila náladu po olympijských hrách v Soči.

Foto: Facebook

Šárka Pančochová a její dva křišťálové glóby - velký za celkové vítězství ve Světovém poháru a malý za slopestyle.

Článek
Fotogalerie

„Je to super a jsem fakt ráda. Je to trochu zlepšení nálady po olympiádě a mám hroznou radost!" jásala Pančochová po vítězném závodě.

Před třiadvacetiletou Pančochovou vyhráli Světový pohár tři Češi. V roce 2006 vládl skokanům na lyžích Jakub Janda a Tomáš Kraus vyhrál hodnocení freestylového lyžování. Lukáš Bauer uspěl mezi běžci o dva roky později.

„Je to obrovský úspěch. Šárka předvedla, že je jednou z nejlepších snowboardistek na světě, jezdila vyrovnaně a povedly se jí všechny čtyři jízdy, takže já jsem jako trenér úplně nadšený. A dva glóby? Neděláme snowboarding pro to, co za to dostaneme, ale protože nás baví. Ale je to samozřejmě krásná odměna," řekl v tiskové zprávě trenér Martin Černík.

Ve slopestylu Pančochová této sezóně odjela tři závody SP. Před Kreischbergem si v prosinci v americkém Copper Mountain připsala premiérové vítězství v seriálu, v kanadském Stonehamu byla čtvrtá ve slopestylu a dvanáctá v U-rampě.

Vizitka snowboardistky Šárky Pančochové:
Datum a místo narození: 1. listopadu 1990, Uherský Brod
Výška a váha: 159 cm, 55 kg
Klub: Dukla Liberec
Trenér: Martin Černík
Největší úspěchy: MS 2011 (La Molina) - stříbro (slopestyle); celková vítězka SP 2014 ve freestylových disciplínách a ve slopestylu; vítězka tří závodů SP (dvou ve slopestylu a jednoho na U-rampě); juniorská mistryně světa 2008 v disciplíně Big Air
Ostatní: nejlepší česká freestylová snowboardistka, od mládí je považována za velký talent; se snowboardingem začala ve 12 letech, naplno se mu věnuje od roku 2006; ve Světovém poháru debutovala v listopadu 2007, z první výhry se radovala v lednu 2010 díky triumfu na U-rampě v Kreischbergu; při své olympijské premiéře ve Vancouveru 2010 obsadila na U-rampě 14. místo; loni skončila druhá ve slopestylu na prestižním festivalu extrémních sportů X-Games v Aspenu a vyhrála seriál World Snowboard Tour; na letošních OH v Soči měla ve slopestylu ošklivě vypadající pád, při kterém jí praskla přilba, nakonec i kvůli kontroverznímu výroku rozhodčích skončila pátá; má přezdívku Sharki (Žralok), jako svoje záliby uvádí jízdu na skateboardu, surfing, hudbu a lezení.

K zisku křišťálových glóbů využila Pančochová i neúčasti soupeřek, které startují tento týden na US Open. V hodnocení freestylu (U-rampy a slopestylu) předstihla Američanku Kelly Clarkovou a ve slopestylu Nizozemku Cheryl Maasovou. „Některé holky z té špičky tu nebyly, protože dávají přednost prestižnímu US Open a já tak nemusela sáhnout po tom nejtěžším. Měla jsem ty prvky víc pod kontrolou, u nich pak nepadám," přiznala Pančochová.

Ve finále v Kreischbergu Pančochová potvrdila, že soupeřky převyšuje. Už po první jízdě šla do vedení, když se jako jediná dostala přes 90 bodů (91,5). Před druhou finálovou jízdou věděla, že závod vyhrála, přesto se zlepšila na 95,5 bodu. „Až takhle jsem to neplánovala, ale v kvalifikaci i finále jsem viděla, že na to mám. Jsem ráda, že se mi podařilo odjet všechny čtyři jízdy, postoupit do finále a tam to hned z kraje takhle naložit," dodala česká snowboardistka.

Pátá žena z olympiády v Soči díky vítězství v SP přidala do své sbírky další úspěch. Ve slopestylu už je vicemistryní světa z La Moliny 2011, v minulé zimě jako první Češka vyhrála seriál World Snowboard Tour a byla druhá na prestižních X-Games. Na Kreischberg má Pančochová dobré vzpomínky. Už před čtyřmi lety tam nečekaně před olympiádou ve Vancouveru vyhrála závod SP v U-rampě.

Závody SP ve snowboardingu v Kreischbergu (Rakousko) - slopestyle:
Muži:
1. Hedberg (Švéd.) 91,00 b.
2. Piiroinen (Fin.) 85,25
3. Kundratitz (Rak.) 73,50
Nečas, Mikyska (oba ČR) nepostoupili z kvalifikace
Konečné pořadí slopestylu:
1. Hedberg 1460
2. Parrot (Kan.) 1120
3. Piiroinen 1060
Ženy:
1. Pančochová (ČR) 95,5
2. Ikolaová (Fin.) 83,0
3. Medlová (SR) 76,0
Konečné pořadí slopestylu:
1. Pančochová 2500 b.
2. Maasová (Niz.) 1800
3. Priorová (N. Zél.) 1379
Konečné pořadí freestylových disciplín (U-rampa+slopestyle):
1. Pančochová 2720
2. Clarková (USA) 2000
3. Maasová 1800

Reklama