Hlavní obsah

Božský Diego? Prazvláštní šéf! S týmem byl den a půl, po titulu poslal gratulaci, vzpomíná Čech

Praha
Aktualizováno

Diego Maradona, jeden z nejslavnějších fotbalistů světové historie, byl jeho nadřízeným. Pravda, bylo to prazvláštní šéfování a spíše jen na efekt. Na jaře 2018 Marcel Lička v Brestu, když byl ještě v běloruském klubu asistentem, argentinskou legendu osobně potkal. Mistr světa z šestaosmdesátého totiž působil v roli předsedy klubu.

Foto: Foto Twitter FC Dynamo Brest

Marcel Lička slavil titul Brestu v běloruské fotbalové lize. K úspěchu gratuloval i Diego Maradona.

Článek
Fotogalerie

„On s námi byl vlastně jen jednou. Přibližně den a půl," vzpomínal Lička, který Brest o rok později přivedl k titulu, na „spolupráci" s Maradonou.

Svět tehdy obletěly fotografie, jak božský Diego s běloruskou vlajkou za zády podepisuje kontrakt s Brestem. Jenže už o čtyři měsíce později, když měl být ještě pod smlouvou v Brestu, přijal nabídku na trenérská angažmá od druholigového mexického Dorados.

Foto: Foto Twitter FC Dynamo Brest

Marcel Lička na lavičce Brestu.

„Od klubu to byl spíše takový marketingový tah. A musím říct, že se náramně vyplatil. Okamžitě se totiž o Brest zajímali lidé vlastně ze všech koutů světa. Když si vzpomenu jenom na sebe. Volali známí a novináři z Polska, Francie i Česka," vyprávěl Lička, nyní trenér Orenburgu.

Maradona tehdy viděl jediný zápas Brestu. Na ten dorazil v obřím džípu, z čehož bylo náležité pozdvižení. Jednou pak přišel na trénink Brestu. „Bylo jasně patrné, jak velký rozdíl je v jeho přístupu, když byl v klidu o samotě a pokud byl na veřejnosti se smečkou bodyguardů," popisoval Lička.

Foto: Stringer, Reuters

Legendární Diego Maradona zemřel ve věku šedesáti let

„Když se na tréninku pustil do debaty o fotbale, byl plný emocí. Rozhazoval rukama, pořád popocházel. Prostě typický Jihoameričan. Byl současně obrovsky milý. S každým si podal ruku, každého obejmul. Ptal se na naše rozpoložení po zápase. Fakt příjemný chlapík, na němž bylo vidět, že fotbal je jeho život," vyprávěl Lička.

Viděl velký rozdíl v Maradonovi na veřejnosti a v soukromí. „O den dříve při všech oficialitách s ochrankou za zády chtěl mít hlavně všechno rychle za sebou," říkal třiačtyřicetiletý rodák z Ostravy.

Když s Brestem na podzim 2019 získal titul v běloruské lize, zažil ve spojení s Maradonou příjemný šok. „Vzpomněl si na nás, přišla gratulace," smál se trenér, pro něhož paradoxně titul představoval tečku za běloruskou štací, která se pro něj stala nezapomenutelnou i kvůli „spolupráci" s Maradonou.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články