Hlavní obsah

Triatlonové stříbro a bronz pro Ospalého s Krňávkem

KARLOVY VARY

Podruhé v historii získali čeští triatlonisté na mistrovství Evropy v závodě jednotlivců dva cenné kovy. Stříbrnou medaili z loňska v Karlových Varech obhájil Filip Ospalý, za kterým proběhl cílem Martin Krňávek. Zopakovali tak český úspěch z roku 1999, kdy na ME ve Funchalu skončil druhý Jan Řehula a Krňávek byl třetí.

Foto: archiv

Filip Ospalý obhájil evropské stříbro.

Článek

Mistrem světa se stal stejně jako před rokem v maďarském Györu španělský favorit Ivan Raňa, úřadující světový šampion.

Elitní závod, na jehož start se postavilo 79 triatlonistů, se od začátku vyvíjel podle předpokladů. Po 1500 metrech plavání v koupališti Rolava vylezlo z vody téměř současně asi 25 závodníků s většinou favoritů včetně českého trojlístku Ospalý, Krňávek a Michal Daněk. Tempo ve vedoucí skupině diktovali především Španělé Llanos, Merchan a Llobet, kteří pracovali pro Raňu.

Naopak Češi se spíše drželi v závěru skupiny, ale v polovině cyklistiky odpadl Daněk, který nestačil vysokému tempu. V jejím závěru se doslova spurtovalo o co nejvýhodnější pozici před depem. Z něj na závěrečných deset kilometrů běhu vyrazil jako první Raňa a až do cíle si udržel náskok několika desítek metrů. Oplatil tak Ospalému dva roky starou karlovarskou porážku.

Nejlepší český triatlonista vybíhal s minimální ztrátou pátý, ale rychle se propracoval na druhé místo. V prvním stoupání na Zámecký vrch dokonce Raňu doběhl, ale ten mu opět unikl. Krňávek v prvních dvou kolech vypadal ztuhle, ale potom malou krizi překonal a rozběhl se. Po šesti kilometrech doběhl Dána Henninga, Švýcara Riederera a Brita Ameye. V závěrečných třech kilometrech měl z této trojice nejvíce sil a zopakoval si umístění z roku 1999.

Rozhodoval běh

"Raňa je dnes nejlepším triatlonistou na světě. Porazit jej prostě nešlo, ale druhé a třetí místo je skvělé a hodně patří i divákům, kteří byli vynikající," vykládal po doběhu šestnáctý muž světového žebříčku.

"Na kole se šlapalo až v závěru, do depa před během to však byl sprint o co nejlepší pozice. Rozhodovalo se v běhu. V posledním kopci jsem to zkusil natvrdo, ale Raňa měl výbornou formu. Škoda, že kopec se neběžel celý, to by mi vyhovovalo více," zopakoval Ospalý, který potřetí za sebou vystoupil na ME na stupně vítězů.

Stejně spokojený byl i Krňávek, který na druhou medaili čekal čtyři roky. "Závod to byl strašně těžký, ale moc mi pomohli diváci. První dvě kola běhu mě hodně bolela, ale potom to polevilo. Mohl jsem tempo vystupňovat a propracoval se až k medaili," liboval si.

Výsledky (1,5 km plavání - 40 km cyklistika - 10 km běh)
Muži: 1. Raňa (Šp.) 1:56:09 hod., 2. Ospalý -8, 3. Krňávek (oba ČR) -28, 4. Henning (Dán.) -41, 5. Riederer (Švýc.) -52, 6. Amey (Brit.) -59, 7. Willen (Švéd.) -1:02, 8. Raelert (Něm.) - 1:04, 9. Allen (Brit.) -1:09, 10. Belaubre (Fr.) -1:14, ... 31. Kulman -6:07, 44. Klíma -9:56, Daněk (všichni ČR) nedokončil.

Triatlonovou královnou je Španělka Burgosová

Mistryní Evropy v olympijském triatlonu se překvapivě stala Španělka Ana Burgosová. Třicátá žena světového žebříčku zvítězila před Italkou Nadiou Cortassovou. Až třetí skončila favorizovaná obhájkyně titulu Belgičanka Kathleen Smetová.

Při absenci zraněné domácí jedničky Lenky Radové dopadla z českých reprezentantek nejlépe Renata Berková, která obsadila 14. místo. Domácí příznivci mohli být spokojeni jen po plavecké části, neboť z vody na Rolavě jako druhá vylezla Lucie Zelenková, a potom až v závěru, kdy výborně běžela Berková. Na kole hned v úvodu spadla Vendula Frintová a odstoupila. Ve třetím ze sedmi okruhů skončila kvůli problémům s přehazovačkou Zelenková a smůlu si vybrala i Tereza Macelová.

Čechokanaďanka startující poprvé v barvách české reprezentace měla v následujícím okruhu defekt předního kola a ze třetí skupiny musela závod vzdát. "Takhle jsem si první start za Českou republiku nepředstavovala. Slušně jsem zaplavala, na kole jsem se cítila celkem dobře, ale defekt znamenal konec," řekla Macelová.

Dlouho dominovaly Angličanky

Poli 58 závodnic dlouho dominovaly Angličanky, ale nakonec na ně medaile nezbyla. Vedoucí dvojici Dibensová, Harrisonová v pátém kole dojely Smetová a další Britka Allenová, ve druhé skupině byly navíc Caveová a Whitcombeová.

Ve třetí skupině jela Šupinová a až do defektu i Macelová se Zelenkovou. Berková, jež ve vodě ztratila na nejlepší minutu, se zpočátku trápila ve čtvrté skupině, ale postupně se rozjela a před během se posunula na dvacáté místo. Na nejlepší však hodně ztrácela.

V desetikilometrovém běhu dosáhla Berková čtvrtého času, což znamenalo posun na čtrnáctou pozici. "Na první bojce mě někdo potopil, ale hlavně úvod kola byl velice špatný. Vůbec jsem se nemohla rozjet," řekla v cíli zklamaná Berková, která měla za cíl umístění v první desítce. "V běhu jsem sice stáhla minutu a půl, ale ztráta na závodnice přede mnou byla moc veliká," dodala. Šupinové došly síly a propadla se na 35. místo.

"Berková běžela skvěle. Před startem jsem tvrdil, že bude do patnáctky a to se jí podařilo," řekl spokojeně koordinátor reprezentace Jiří Jelínek. Zklamalo ho však, že závod dokončily jenom dvě jeho svěřenkyně.

Smetová nakonec podlehla

Ve druhém ze čtyř běžeckých okruhů utekla anglickému triu Smetová a zdálo se, že si běží pro třetí evropský titul. Z hloubi pole se však kupředu rychle posouvala Burgosová, která před rokem skončila devátá. Ve třetím okruhu již byla druhá a na osmém kilometru předběhla i Belgičanku.

Skvěle běžela také Cortassová, loni až jedenáctá, které v závěrečných stovkách metrů neodolala ani desátá žena světového žebříčku Smetová.

Výsledky (1,5 km plavání - 40 km cyklistika - 10 km běh)
Ženy: 1. Burgosová (Šp.) 2:10:11 hod., 2. Cortassová (It.) - 20, 3. Smetová (Bel.) -24, 4. Whitcombeová -42, 5. Dibensová (obě Brit.) -1:01, 6. Franzmannová (Něm.) -1:14, 7. Zausalová (Rus.) - 1:43, 8. Allenová (Brit.) -1:38, 9. Lanzaová (It.) -1:56, 10. Harrisonová (Brit.) -2:15, ... 14. Berková -3:02, 35. Šupinová - 13:10, Zelenková, Macelová a Frintová (všechny ČR) všechny nedokončily.

Reklama

Související témata: