Hlavní obsah

Nový majitel Bohemians 1905 pro klub koupil stadión

PRAHA

Novým majoritním majitelem fotbalového klubu Bohemians Praha 1905 se stala akciová společnost CTY Group, která získala více než 51 procent akcií a navíc koupila celý vršovický stadion, na němž druholigový tým hraje své zápasy. Klub to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci a funkcionáři prohlásili, že tým nebude v budoucnu hrát domácí zápasy v nedalekém Edenu, kde svůj nový stadión buduje Slavia.

Článek

Ohlášené změny mají přinést ekonomickou stabilitu a velkou naději, že stadión v Dolíčku projde rekonstrukcí, po které by na něm "Klokani" mohli v budoucnu hrát i první ligu, pokud by do ní postoupili. Do rukou vlastníka klubu se stadión vrací po čtrnácti letech, dosud ho vlastnila společnost Bohemians Real. Cenu, za niž stadión společnost CTY Group od Bohemians Real získala, její šéfové neprozradili. Podle zákulisních informací šlo údajně o 70 milionů korun.

Vstupem silného vlastníka ještě posílily naděje fanoušků, že se klub vrátí do první ligy. Když se tak nestane už letos, nic se prý nestane. "Na našem projektu Bohemians 2010 se nic nemění. To znamená, že nyní chceme klub stabilizovat a do zmíněného data se vrátit mezi českou fotbalovou elitu," uvedl ředitel klubu Jiří Steinbroch.

"Žádný tlak na hráče a trenéry, aby postoupili už nyní, od nás nebude. I my respektujeme projekt 2010," řekl generální ředitel CTY Group Martin Frelich. Po úspěšném vstupu do jarní části druhé ligy jsou Bohemians 1905 pouze čtyři body za druhým místem znamenajícím postup do nejvyšší soutěže.

Fanoušci nadále vlastní deset procent akcií 

Tradiční pražský klub před dvěma lety zkrachoval a byl poslán do konkurzu. Po složitých změnách ve struktuře majitelů se znovu postavil na vlastní nohy, přičemž velkou roli při záchraně Bohemians hráli fanoušci, kteří nadále vlastní deset procent akcií.

Noví majitelé mají velké plány se stadiónem, který má nadále zůstat domovskou arénou zelenobílých. "Nyní je nejdůležitější, že Bohemians 1905 zůstane v Dolíčku, začínáme jednání ohledně jeho rekonstrukce. Rozhodující je, že máme kde hrát a že stadión i klub má jednoho vlastníka. Bohemians 1905 nemusí mít obavu, že by jej někdo chtěl vystrnadit," uvedl Frelich.

Do Edenu se "Bohemka" stěhovat nebude 

S radnicí Prahy 10 zatím noví vlastníci nejednali, ale je pro ně prý důležitým partnerem do budoucna. Původní plány městské části, aby Bohemians 1905 hráli stejně jako Slavia v Edenu, zřejmě vzaly příchodem nového majitele za své. "Do Edenu se nikdy Bohemians 1905 stěhovat nebudou," uvedl místopředseda představenstva klubu Petr Svoboda, podle kterého ve struktuře klubu už nijak nefiguruje bývalý vlastník Michal Vejsada.

Společnost CTY Group vznikla v roce 2005 z akciové společnosti Česká typografie. Ve vedení firmy jsou dva slovenští podnikatelé - předsedou představenstva je Juraj Kamarás a předsedou dozorčí rady Ladislav Krajňák. Do skupiny CTY Group patří několik společností, její součástí jsou například firmy Metal Trade Comax, Česká Unigrafie, Teluria, Barvy a laky Hostivař, TOS či Modřanská potrubní. Oblast podnikání s nemovitostmi zastřešuje divize CTY Development, pod kterou spadají mimo jiné tři logistické parky v Praze.

Reklama