Hlavní obsah

Vejsada zpochybnil oprávněnost startu Bohemians v druhé lize

PRAHA

Vlastník FC Bohemians Praha a.s. Michal Vejsada opět zpochybnil regulérnost druhé fotbalové ligy. Akcionář subjektu, který se v únoru 2005 dostal do konkurzu, tvrdí, že Bohemians 1905 nejsou legitimním nástupcem zkrachovalého klubu a že startují v druhé nejvyšší soutěži neoprávněně.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Podle Vejsady nebyly řádně splněny podmínky nástupnictví, navíc je prý klub z vršovického Ďolíčku na svazu zapsán pod stejným registračním číslem jako jeho subjekt. Svaz neregulérnost soutěže popírá, v současnosti prý o ní neexistuje jediný důkaz.

Na nesrovnalosti ohledně nástupnického práva na FC Bohemians Praha upozorňoval už před časem vedle Vejsady i Ondřej Lněnička, právní zástupce Bohemians Praha, kteří si díky vítězství v letošním ročníku ČFL zajistili účast v druhé lize.

AFK nebyl jako subjekt ještě zapsán

Vejsadovi se nelíbí především to, jakým způsobem se určoval za nástupce zkrachovalého klubu FC Bohemians Praha subjekt AFK Vršovice. "V době, kdy se o tom rozhodovalo, nebyl AFK jako subjekt ještě zapsán. Věřitelský výbor byl navíc jednostranný, nebylo to přiřknuto nejvyšší nabídce. Navíc mělo být při prodeji fotbalových práv zaplaceno předem, což se také nestalo," prohlásil Vejsada na středeční tiskové konferenci v Praze.

Svaz poté vyloučil jeho subjekt z ČMFS, ovšem pod hrozbou Vejsadovy žaloby celou věc stáhl a 28. prosince 2005 prý prohlásil FC Bohemians Praha a.s. opět členem ČMFS. "Svaz uznal, že nikdy nedošlo k vyloučení, ovšem nebylo jasné, zda k němu nedošlo, nebo zda AFK Vršovice nahrazuje FC Bohemians Praha a.s. Je otázka, zda je Bohemians 1905 řádným členem ČMFS, protože na jednom registračním čísle 100001 jsou dva právní subjekty," tvrdí Vejsada.

Druhá nejvyšší soutěž tak podle něj pozbývá regulérnosti. "Pokud Bohemka postoupí do první ligy, může se stát, že si někdo vzpomene a napíše dopis na vedení UEFA. To pro český fotbal může mít mezinárodní důsledky," tvrdí Vejsada.

Na stole nic není

Fotbalový svaz ale neví o tom, že by soutěž neprobíhala podle předpisů. "Svaz nedisponuje v současné době žádnými důkaznými materiály, které by zpochybňovaly regulérnost druhé ligy. Na stole nic nemáme," řekl šéf svazové legislativy Marcel Petrásek.

Dodal ovšem, že nástupnictví neproběhlo tradičním způsobem. "Převod byl nestandardní, byl i soudně napaden. Vyčkáme, jak se k tomu soud postaví," prohlásil Petrásek.

Vejsada před novináři tvrdil, že na tiskovou konferenci pozval zástupce svazu i Bohemians 1905. Nikdo z nich však nedorazil, Petrásek se prý kvůli pracovním povinnostem omluvil. Vejsada prý kontaktoval jeho právníka, novináři se ovšem jeho příchodu nedočkali. "O tomhle nic nevím. Pan Slepička je můj právník, ovšem tuhle informaci nemohu potvrdit," uvedl Petrásek.

ORK neshledala žádný problém

Vejsadovi se rovněž nelíbil způsob odkoupení účasti Bohemians 1905 v druhé lize od Xaverova. Podle Petráska ale ČMFS v loňském roce schválil novelizaci směrnice, podle níž je možné zakoupit práva na první a druhou ligu. "Přezkoumávala to odvolací a revizní komise a neshledala na tom žádný problém. Stejně jako se druhá liga převedla z Xaverova na Bohemku, proběhl i převod z Pardubic do Sokolova a Kroměříže do Opavy," upozornil Petrásek.

Vejsada se prý s řešením kauzy nechce spokojit, dokonce nabízí i mimosoudní dohodu s Bohemians 1905. "Ať do toho vstoupí a stará se o fotbal. My zařídíme, aby byly vymáhány pohledávky a naši věřitelé byli uspokojeni," prohlásil Vejsada, podle něhož věřitelům schází přibližně 20 milionů. "Chceme, aby se z toho společnost co nejdřív dostala a aby se to do začátku nového ročníku vyřešilo ku prospěchu fotbalu," dodal.

Reklama