Hlavní obsah

Žižkov zbrojí na ligu: posiluje kádr, obnovuje stadión

PRAHA

Vedení fotbalového klubu Viktoria Žižkov nechce hrát po návratu do první ligy druhé housle. I proto se na očekávaný postup připravovalo s předstihem a ještě před koncem druhé ligy oznámilo příchod trenéra Stanislava Grigy, pod jehož dohledem chystá hráčské změny. Pražský klub ale nezapomíná ani na další záležitosti - počítá s třetinovým navýšením rozpočtu a už začal s rekonstrukcí části hlavní tribuny, kde chce do ligového startu vybudovat nové prostory pro obchodní partnery.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Sparťan Tomáš Sivok v hlavičkovém souboji s Marcelem Šťastným ze Žižkova

Článek

Žižkov se z ligy poroučel před třemi roky navzdory pozdějším dohadům, jak jeho hře přispíval tehdejší ředitel Ivan Horník, který je vnímán jako hlavní postava korupční aféry. Od té doby se ale na Žižkově hodně změnilo: Horník tam už dávno nepracuje a klub si svými výkony v druhé lize znovu vybudoval respekt soupeřů.

První chvíle po pádu ale pro lidi uvnitř klubu nebyly příjemné. "S téměř totožným kádrem, který hrál předtím o ligový titul, jsme spadli, a ani v druhé lize se nám nedařilo vyhrávat. Navíc přišly i ekonomické následky: rozpočet klesnul nejméně o třetinu," vzpomínal v rozhovoru pro ČTK klubový prezident Luděk Vinš.

Najednou byli stranou zájmu

Ekonomický tlak skromný pražský klub poznamenal více, než se dalo očekávat. "Dříve jsme hospodařili s 50 až 70 milióny, ale to byla minulost. Snížily se příjmy od sponzorů i od svazu, najednou jsme byli stranou zájmu. Přitom náklady na chod klubu se příliš v druhé a první lize neliší," připomněl Vinš.

Ani v druhém roce se návrat mezi elitu nezdařil. "Dvakrát jsme přebudovávali kádr. Až později nový sportovní ředitel Milan Lešický dal všemu pevný řád," pochvaloval si Vinš příchod slovenského odborníka. Kolem něj se částečně obměnil i další managament klubu, dobře fungoval realizační tým pod vedením trenéra Vladimíra Skalby a Žižkov mohl začít slavit návrat. Zatímco hráči si užívají postupových oslav, činovníci se už snaží, aby přechod byl plynulý a klub neměl potíže na hřišti, ani mimo něj.

Na stadión čas nezbýval

Vedle plnění klubové kasy se Žižkovští budou snažit i o zvelebení svého stadiónku, kam se vejde necelých šest tisíc diváků. "V této oblasti jsme za ty tři roky mnoho nezlepšili, na investice do dalšího vylepšení nezbývalo," připustil Vinš. A tak se na Žižkově buduje, klub plánuje tři zásadní kroky. "Právě začíná rekonstrukce části tribuny, kde vzniknou nové prostory pro sponzory, ve spodním patře pak klubový fan-shop. To vše bychom rádi zvládli do ligového startu," uvedl Vinš, který ale se svými kolegy už plánuje i další etapy úprav stadiónu.

K první dojde ještě v létě, nejpozději v zimní pauze. "Chceme vytvořit tribunu pro tisíc lidí i za brankou, kde místa k sezení dosud nejsou. Asi zvolíme variantu montovaného hlediště, ale ještě nemáme vyřešeno, kdo nám ho vyrobí," svěřil se Vinš. V budoucnu ji nahradí "pevná" tribuna, ale ta se může začít stavět až ve chvíli, kdy se vyřeší vznik komerčního centra, které má za tribunou na pronajatých pozemcích Viktorie vyrůst.

Změny v kádru

Montované hlediště ale také najde uplatnění. "To přesuneme do tréninkového centra v Xaverově," připomněl Vinš, že klub od loňska disponuje kvalitním střediskem pro přípravu mládeže, které by v budoucnu ještě rád rozšířil. "Prostředky do mládeže jsou nutné, přestože se výsledky dobré vlastní základny mohou projevit nejdříve za pět až sedm let," míní Vinš. V dalších etapách budou muset činovníci myslet i na vybudování vyhřívané hrací plochy a kamerového systému, jak jim bude určovat svazový projekt zkvalitňující kvalitu a bezpečnost stadiónů.

Nejdůležitější v první fázi však bude, jak si povede mezi českou elitou tým, podle jehož úspěchů se bude hodnotit práce celého klubu. A to bude úkol pro nového trenéra Grigu. "Dokázal hodně jako hráč, ale už také jako trenér. Má velké předpoklady, aby u nás navázal na své předchozí úspěchy," naznačil žižkovský funkcionář, že nový kouč bude mít silnou podporu vedení.

Dá se předpokládat, že v žižkovském kádru dojde ke změnám, ale nijak zásadním. Klub už potvrdil, že využil u Interu Bratislava opci na setrvání útočníka Petra Švancary, další příchody jsou za dveřmi. "Bude záležet na trenérovi, ale předpokládám příchod tří až pěti hráčů," odhadl Vinš.

Reklama

Související témata: