Hlavní obsah

Bohemians slavili po výhře nad Žižkovem ohňostrojem

PRAHA

Oslavy návratu fotbalistů Bohemians 1905 do první ligy mohou pokračovat. "Klokanům" je nenarušilo ani pražské derby v 30. druholigovém kole s jistým vítězem soutěže Viktorií Žižkov, kterou vršovický celek rozstřílel 4:1. Mnoho diváků z pověstné tribuny na stání za jednou z branek po posledním gólu do sítě hostů vniklo na hřiště a odstartovalo další vlnu oslav, která vyvrcholila okolo půl desáté večer mohutným ohňostrojem.

Článek

Jen málokdy se stane, aby zároveň oslavovaly oba tábory fanoušků. V Dolíčku k tomu v sobotu měly důvod jak příznivci Bohemians, tak i zhruba dvě stovky žižkovských fanoušků, kteří svým hráčům dorazili do Vršovic poděkovat za postup do ligy.

Jejich miláčky může těšit, že druhou nejvyšší soutěž přesvědčivě vyhráli, ovšem oslavy jim po sobotní jasné porážce přece jen poněkud zhořkly. I proto žižkovský tým po závěrečné děkovačce rychle spěchal do kabin a pryč z Dolíčku, kde se právě rozjížděl "zelenobílý" mejdan.

Příprava na prvoligové souboje a generálka na vzájemné měření sil v příští sezóně totiž o mnoho lépe dopadla pro Vršovické. "Nepojímal jsem utkání jako exhibici. Chtěl jsem před letní pauzou zkusit mladé kluky jako Moravec a oni ukázali, co v nich je," uvedl trenér vítězů Zbyněk Busta.

Nakonec nastoupil i kapitán Slezák

Také proto mohl Dolíček sobotní oslavy vyšperkovat neoficiálním titulem druholigového krále Prahy. "Oslavy jsou nádherné, je to to nejhezčí, co ve fotbalovém životě prožívám," rozplýval se kapitán Bohemians Dalibor Slezák, který vyslyšel prosby fanoušků, a ač zraněn, vyběhl na poslední tři minuty na hřiště.

"Rozmýšlel jsem si to ještě v noci, jestli budu hrát. Chirurg mi to nedoporučoval, ale já se rozhodl, že nastoupím," uvedla ikona týmu, která se zotavuje ze zlomeniny pažní kosti. "Dvakrát jsem se dotkl balonu. Jak jsem dlouho nehrál, bylo to, jako když se ve škole učím psát," smál se Slezák krátce předtím, než dostal cenu pro nejlepšího hráče Bohemians v sezóně.

Předal mu ji pražský primátor Pavel Bém na improvizovaném pódiu, které vyrostlo pod hlavní tribunou. Po zápase na něj postupně vylézali všichni domácí hráči a užívali si děkovného skandování od zhruba tří tisícovek fanoušků, kteří ihned po závěrečném hvizdu vnikli na plochu.

Někteří přelezli plot za brankou, jiní přišli spořádaně otevřenými vstupy. Většina z nich oblékla speciálně vyhotovená trička a šály, mnozí společně s hráči kouřili vítězné doutníky s nápisem "prvoligoví". "Je to fantastická oslava fotbalu. Přičinili jsme se o to krásnými góly a super výkonem. Ten zápas i diváckou kulisu jsme si užívali," prohlásil brankář Radek Sňozík.

Třešničkou na dortu byl ohňostroj 

Když opadla první vlna oslav, pokračovala volná zábava. Na mnoha místech hřiště se rozjel piknik, všichni zpívali s hudební skupinou Experimentální jatka a někteří příznivci si dokonce s hráči zakopali na bránu. Sňozík to mohl natrénovat už při zápase, vyslyšel totiž přání kotle a utíkal přes celé hřiště k exekuci pokutového kopu. "Rozmýšlel jsem se, jestli to mám kopnout panenkovským dloubákem. Brankář ale stál, tak jsem to radši dal na jistotu," vyprávěl s úsměvem Sňozík.

Oslavy se poté přesunuly za hlavní tribunu, ovšem kolem půl desáté se všichni zase vrátili zpět na trávník, kde se chystal očekávaný bonbonek programu: mohutný ohňostroj.

Další porce oslav čeká příznivce v neděli, kdy proběhne turnaj fanouškovských týmů za účasti Bohemians, Slavie, Žižkova, Liberce a slovenského Ružomberku, kam se stěhuje ředitel vršovického klubu Jiří Steinbroch. Fanoušci se s ním v sobotu rozloučili nápaditou choreografií a velikou podobiznou s nápisem "Díky Jiří". Po pondělním exhibičním utkání s internacionály pak už začnou čerstvě prvoligoví "klokani" myslet na příští sezónu.

Reklama

Související témata: