Hlavní obsah

Bohemians dopsali krásný příběh, trenér Busta možná odejde

Karel FeltPrávo

Tak krásný večer a bujarou noc Vršovice dlouho nepamatují, v Dolíčku totiž Bohemians 1905 zdolali 4:1 Viktorii Žižkov. Oba týmy už si zajistily předem postup do nejvyšší soutěže, jenže nešlo jen o oslavu fotbalu, ale i prestižní duel o krále pravého břehu Vltavy. Už hodinu před utkáním byl domácí kotel plný. „Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic, Bohemka je a bude a my jsme s ní všude!“ neslo se z tribun.

Článek

Diváků se sešlo v „dolíčku“ 9648, což je rekord tohoto ročníku 2. ligy. Všech patnáct zápasů vidělo ve Vršovicích 101 190 lidí.

Gólman Radek Sňozík se na výhře nad Žižkovem podílel gólem z penalty. „Chtěl jsem dát dloubák, ale Bartalský stál na čáře jako přikovaný. Tak jsem poslal míč po jeho pravé ruce. Byla to třetí trefa z penalty v tomhle ročníku,“ říkal gólman.

„Užívám si postup. Nedovedl jsem si představit, že k něčemu takovému dojde. A je to tu,“ liboval si prezident Bohemians Antonín Panenka. „Budu taky rád, když trenér Busta zůstane. Odvedl tu velký kus práce a není důvod ke změně,“ řekl Právu Panenka.

Stávající kouč Zbyněk Busta není rozhodnutý, zda u týmu setrvá. „Pojedu na Šumavu a tam si to rozmyslím. Zvažuji, že se na Bohemce vrátím k mládeži. Konečné slovo řeknu v pátek,“ slíbil kouč.

Konec v Bohemians ale už potvrdil ředitel klubu Jiří Steinbroch, jemuž fanoušci děkovali obřím transparentem. „Tohle je vrchol dvouleté práce, ale já skutečně končím a odcházím do Ružomberku,“ řekl s dojetím.

K postupu gratuloval i primátor Bém 

Mužem zápasu byl vyhlášen jeden z jeho nejmladších aktérů, stejnojmenná 19letá mladší ratolest sparťanské legendy Ivana Haška. Po mnohaměsíčním zranění se dostal Ivan II. do základní sestavy. Ale zatímco jeho o čtyři roky starší bratr Pavel je po tátovi velký bojovník, Ivan herně připomíná legendu Bohemians, po níž zdědil dres s číslem 8 - Antonína Panenku.

Cenu pro hráče zápasu předal Haškovi herec Ivan Trojan, jeden z organizátorů záchrany klubu a majitel členského průkazu Družstva fanoušků s číslem 1. „Dočkali jsme se a já jsem měl v očích slzy. Je to krásný vrchol celého příběhu Bohemky,“ přiznal. K postupu gratuloval i primátor Pavel Bém.

„Moc jsme chtěli vyhrát, a povedlo se. Už se těším na Spartu, Slavii i další zápasy,“ pravil Ivan Hašek junior a dodal: „Táta mi přál hodně štěstí. Měl radost, že hraji.“ Starší z bratrské dvojice Pavel Hašek dodal: „Táta fandí, ale je přísný.“ Ivan Hašek starší na dotaz, zda by bral Bohemku, když je volný, s úsměvem odpověděl: „Příští týden jedu do Francie...“ Rozhodné NE však neřekl.

Dalibor Slezák (37), kapitán Bohemians, sledoval až do předposlední minuty zápas z lavičky. Stop mu vystavila zlomenina ruky. „V Bohemce ale zůstanu, dokud budu něco platný. Smlouvu jsem prodloužil o dva roky,“ prozradil nejlepší „klokan“ sezóny. Po utkání se spoluhráči osprchovali šampaňským fanoušky a na závěr oslav ozářil stadión a Vršovice ohňostroj v zelenobílé barvě.

Reklama