Hlavní obsah

Januš a Caknakis mistry Evropy ve střelbě

PLZEŇ

Střelci na běžící terč Miroslav Januš a Tomáš Caknakis získali na mistrovství Evropy v Plzni zlaté medaile. Januš zvítězil v soutěži seniorů v neolympijské disciplíně, střelbě z malorážky na 30+30 ran, a Caknakis kraloval juniorům.

Foto: archiv

Miroslav Januš

Článek

Mezi juniory navíc druhé místo získal Bedřich Jonáš. Čeští mladíci se zároveň stali mistry Evropy v soutěži družstev, muži byli druzí za Maďary.

Januš už medaile nepočítá

Třicetiletý Januš figuroval na šestém místě po pátečních pomalých bězích a v sobotních rychlých bězích soupeře převýšil. Na mistrovství Evropy a světa a olympijských hrách získal již svoji 63. medaili. "Už to ani nepočítám," mávl rukou dvaadvacetinásobný mistr Evropy a k tomu devítinásobný světový šampion.

Malorážkový běžící terč je doplňkovou disciplínou pro olympijský běžící terč ze vzduchovky. Proto závodníci neměli moc času trénovat. "Celou sezonu se specializuji na vzduchovku a tohle je jenom odběhnutí. Říkal jsem trenérovi, že bych potřeboval měsíc, abych si to osvojil. Výsledek není zrovna nejlepší, ale stačilo to," uvedl Januš po zisku 590 bodů.

Při střelbě z malorážky se na běžící terč střílí z padesáti metrů, vzduchovkou se pálí jen z deseti metrů. "Malorážka se zdá trošičku rychlejší. Je to víc znát na nahazovaní a spouštění. Je to trošku jiná disciplína," mluvil Januš o rozdílech.

Lízal a Račanský trenéra zklamali

Caknakis ve svých šestnácti letech potvrdil, že střílí na vysoké úrovni. Druhého Jonáše porazil o pět bodů. "Mám radost, že se mi povedlo vyhrát, ale rychlé běhy mohly být ještě lepší. Škoda jedné osmičky," našel střelec nějaké chybičky.

S výkony Januše a Caknakise byl trenér Ján Kermiet spokojený. "Těm musím vyslovit jenom poděkování. Bylo to zasloužené a vydřené vítězství," potěšilo hlavního kouče. Zklamali ho mezi muži desátý Miroslav Lízal a dvanáctý Luboš Račanský. "Umí víc. Nevím, co způsobilo, že stříleli tak špatně," uvedl Kermiet.

Reklama