Hlavní obsah

Fed Cup: tenistky uspěly tam, kde se nesmí ven

PRAHA

Bez Daniely Bedáňové, která vystoupila už ve Frankfurtu, se vyklopýtaly české tenistky po úmorném patnáctihodinovém letu z Jihoafrické republiky do salónku na letišti v Ruzyni. Z Durbanu, města, kde se brzo ráno a večer po setmění vůbec nedoporučuje vycházet do ulic, přivezly záchranu v šestnáctičlenné elitní skupině Fed cupu.

Foto: Internet

Barbora Strýcová spolu s Klárou Koukalovou vybojovaly elitní skupinu Fed Cupu.

Článek

Drží se v ní nepřetržitě už pět let. "Vy naděláte, jako bychom ten pohár vyhrály. Přece to není takový úspěch?" kroutila hlavou teprve sedmnáctiletá Barbora Strýcová nad zájmem novinařů a záblesky fotoaparátů.

Za odměnu si holky nakoupily dárky

Právě ona a především jednička týmu Klára Koukalová dosáhly nečekaně snadného triumfu nad týmem, v jehož čele stojí světová patnáctka Amanda Coetzerová! Málokdo asi čekal, že tato mladičká děvčata uspějí. "Výsledky Coetzerové favorizovaly soupeřky. Je to velké vítězství Kláry i Barbory a devíza do budoucna," pravila kapitánka Petra Píchalová-Langrová.

V JAR se zřejmě začal rodit nový reprezentační výběr, který má vzhledem ke svému nízkému věku slibné vyhlídky. Bude už bez Denisy Chládkové, která Fed cup pro rozpory navždy vzdala, a dost možná i bez nyní zraněné Bedáňové, jež prý podle německých médií požádala o občanství v Německu, kde léta žije. "O ničem nevím. Nemluvil jsem s ní," řekl prezident svazu Ivo Kaderka. "Nehovořila s námi o tom," přiznala Strýcová a rozšafně si nasadila sluneční brýle, které si v Africe pořídila.

"Taky jsem si koupila čepici, kroužek do vlasů a kabelku. A hokejisti mně tradičně psali. Teda jen Radek Duda," vypočítávala dvojnásobná vítězka juniorky na Australian Open. Nic si nedělala ani z toho, že ji teď čeká kvůli zánětu šlach asi desetidenní pauza. "Bolí to, ale stejně pojedu až na kvalifikaci US Open." O dost dražší dárek vytáhla z tašky Koukalová, v jednadvaceti nejstarší členka týmu. "Stál 500 euro," chlubila se novým mobilním telefonem.

Domečky z krabic

Vyjma oblíbených nákupních horeček si však tenistky premiérový pobyt v JAR moc neužily, ani na nějaké velkolepé oslavy se nedostalo. V Durbanu se totiž doporučuje kvůli vlastní bezpečnosti nevycházet ven po setmění. "Kousek od kurtů byly slumy, snad milión minidomečků postavěných z krabic," popisovala drsné prostředí kapitánka.

"Zajely jsme si autobusem na večeři. Před setměním jsme už ale byly doma, opravdu to nevypadalo bezpečně," dodala ke střídmým oslavám Koukalová.

Byť vyhrála obě dvouhry včetně té stěžejní s Coetzerovou, nebyla ze svých výkonů nijak nadšena. "Já ve Fed cupu hraju hůř než na turnajích, ale vždycky to nějak vybojuju," usmála se dívka, jež uhrála dva body i při loňské baráži s Kanadou.

Největšími individuálními úspěchy Koukalové jsou finále z roku 2001 v Antverpách, loňské z Casablanky a letošní 3. kolo z Australian Open, kde zdolala i Selešovou. Jinak ale není bilance nijak slavná... Mnozí také tvrdí, že nebýt její ,chladnější" povahy, mohla by figurovat daleko výš než na 79. místě světa. "Ale ne, v mé povaze problém není. Já si ani nepřijdu klidná, pěkně se dokážu vytočit. Teď se těším, že budu odpočívat a zajedu si na kolečkových bruslích do Stromovky a vezmu sebou své dva psy."

Reklama