Hlavní obsah

Jihlavská radnice jedná s investorem o vstupu do FC Vysočina

JIHLAVA

Město Jihlava jedná s investorem, jenž má zájem vstoupit do akciové společnosti FC Vysočina. Vlastníky akcií druholigového fotbalového klubu je z poloviny město, 40 procent patří společnosti PSJ a zbytek společnosti Pivovar a sodovkárna Jihlava. Investor má zájem koupit akcie města a pivovaru, s čímž vlastníci souhlasí. K tomu však potřebuje souhlas dvou třetin akcionářů na valné hromadě. PSJ souhlas odmítá, řekl ve čtvrtek novinářům náměstek primátora Radek Vovsík.

Článek

PSJ zpracovala podle mluvčího Miroslava Fukse vlastní návrh akcionářské smlouvy, která řeší odkoupení akcií města a pivovaru. Mluvčí ji však blíže neupřesnil. "Výsledkem partnerství PSJ a nového akcionáře, který chce zatím zůstat v anonymitě, by měla být mimo jiné postupná dostavba stadiónu a postup do Gambrinus ligy do dvou až tří let," řekl Fuks ČTK.

Pokud by nedošlo k dohodě a postoj PSJ byl překážkou v záměrech ostatních akcionářů fotbalového klubu, je PSJ připravena jednat s městem o prodeji svého podílu, dodal mluvčí.

Podle Vovsíka chce PSJ v návrhu smlouvy získat 50 procent akcií, za to se zavazuje investovat do klubu ročně 15 miliónů korun a nový investor při stejném vlastnickém poměru 30 miliónů. "To je nepřijatelné," řekl Vovsík.

Město připravilo podle Vovsíka postup, jímž vstup nového investora zajistí. Rozhodovat o tom budou v polovině dubna zastupitelé. "Navrhujeme svěřeneckou smlouvu, podle níž musí zájemce deponovat minimálně 210 miliónů korun na sedmileté financování činnosti FC Vysočina," uvedl Vovsík. "Až složí budoucí investor peníze na účet, převedeme hlasovací práva na společnost V-reality, která nového akcionáře zastupuje," dodal. Ta pak podle něj odvolá stávající dozorčí radu a představenstvo a nahradí je zástupci nového investora.

Město si chce ve společnosti FC Vysočina ponechat jednoprocentní účast. "Činnost klubu se bude odehrávat na majetku města, chceme mít přehled," uvedl Vovsík.

Reklama

Související témata: