Hlavní obsah

Soud zmírnil dvěma fotbalistům tresty v korupční kauze Bystrce

BRNO

Brněnský krajský soud fotbalistům Tomáši Mrázkovi a Aleši Schustrovi zmírnil tresty, které jim v březnu udělil městský soud v Brně v korupční kauze klubu Dosta Bystrc-Kníničky. Čtyřletý zákaz sportovní činnosti jim zkrátil na polovinu. Trest byl podle soudce Jiřího Šoukala zmírněn s přihlédnutím k tomu, že Mrázek a Schuster jsou hráči a nikoli rozhodčí nebo fotbaloví funkcionáři.

Článek

Oba fotbalisté s dalšími třemi muži loni zmanipulovali klíčové utkání Bystrce s Vítkovicemi o setrvání v druhé lize. Brněnský klub po prohře 2:4 sestoupil do MSFL. Městský soud vynesl u všech pěti osob podmíněné tresty a pokuty, ty zůstaly u Mrázka a Schustra zcela zachovány.

Původně měl odvolací soud zvážit tresty u všech pěti odsouzených, kteří se dnešního jednání nezúčastnili. Někdejšímu bystrckému hráči Zdeňku Houšťovi, bývalému trenérovi týmu Tiboru Dudovi a exšéfovi brněnského Tipsportu Michaelu Benkovi se nepodařilo předvolání doručit. O jejich odvolání proto krajský soud rozhodne 19. srpna.

Vedení bystrckého celku zmírnění trestů nevyvedlo z míry. "Je to jen kosmetická úprava trestu. Soud na oba hráče ukázal jako na viníky. To je důležité," řekl ČTK prezident klubu Roman Procházka. Upozornil na to, že Bystrc korupční aféra značně poškodila. Představitelé klubu nyní zvažují, že podají na pětici odsouzených žalobu a budou od nich vymáhat peníze, o které přišli kvůli skandálu. Jen na zamítnutých dotacích odhaduje Procházka ztráty ve výši asi tří milionů korun.

Houšť dostal v březnu podmínku na čtrnáct měsíců, jeho spoluhráči Schuster a Mrázek na deset, Benko byl potrestán osmi a Duda šesti měsíci vězení s podmíněným odkladem. Všichni také dostali pokuty od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let.

Kauzou se zabývala i disciplinární komise fotbalového svazu, která vynesla nejvyšší tresty ve své historii za sázení hráčů na vlastní utkání. Houšťovi zakázala působit sedm let v oficiálních soutěžích ČMFS. Fotbalista odešel hrát na Slovensko, ale v tomto týdnu v Prešově oznámil, že končí kariéru. Schuster nesmí hrát šest let a Mrázek čtyři roky. Duda nesmí vykonávat žádnou funkci ve fotbale dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal Benko.

Reklama