Hlavní obsah

Kozákovi se splnil sen, bude hrát italskou ligu

OPAVA

Neodehrál ani minutu v české lize, ale má šanci, že už na podzim si připíše první start ve slavné italské Serii A. Opavský fotbalový útočník Libor Kozák v sobotu přestoupil do Lazia Řím a už v devatenácti letech si splnil klukovský sen. "Je to bomba," shrnul do tří slov své bezprostřední pocity.

Článek

Opavský talent byl v posledních týdnech na roztrhání. Kroužily kolem něj domácí kluby od Olomouce, přes Ostravu až po Slavii, ale jejich zájem přebil daleko slavnější konkurent. Lazio v sobotu transfer v tichosti uzavřelo podpisem pětileté smlouvy. "Ještě jsem z toho celý přepadlý, poslední dva tři dny toho bylo fakt moc. Ale je to bomba, splnění dětského snu," řekl Kozák.

Do povědomí fotbalové veřejnosti vstoupil teprve vloni na jaře. Trenér Jiří Neček po něm v týdnu před úvodním jarním kolem na Žižkově sáhl do dorostu a sedmnáctiletý mladík mu splatil důvěru gólem po šesti minutách hry. Pak už zářezy na jeho střelecké pažbě přibývaly v pravidelných intervalech: jen do konce jarní části přidal dalších šest zásahů, v další sezóně připojil jedenáct branek.

Přestože Kozák patřil k postrachům druholigových gólmanů, čeká ho obrovský skok. Vynechal mezistupeň v podobě české nejvyšší soutěže. "Uvažoval jsem i o nabídkách klubů z české ligy, ale když se ozvalo Lazio, bylo to tak silné, že jsem neváhal a rozhodl se pro něj. Shodli jsme se s rodiči, že by byla velká škoda, takovou šanci nevyužít. Bude to škola a velká zkušenost do života," prohlásil Kozák.

Určitě bude kontaktovat Rozehnala

Lazio mu prý doporučili také lidé z opavského klubu a především otec, který u celého jednání asistoval a v Římě si byl důkladně prohlédnout i klubové zázemí. Jen na telefonát s českým reprezentantem Davidem Rozehnalem, který je v Laziu od ledna, Kozákovi v hektickém jednání ještě nezbyl čas. "Určitě ho teď ale budu kontaktovat a poptám se ho na další informace," uvedl Kozák, který už letos v zimě absolvoval stáž v anglickém Portsmouthu.

Vážný zájem o služby mladého českého reprezentanta, kterého ještě před odletem do nového angažmá čeká účast na mistrovství Evropy hráčů do 19 let, vedení Lazia demonstrovalo i při podpisu smlouvy. Do Opavy ji v sobotu přijeli osobně podepsat prezident i sportovní ředitel Lazia.

Během tříhodinové debaty útočníka ujistili, že s ním od počátku počítají do prvního týmu. Kozák by se neměl obávat, že ho klub obratem pošle na hostování do některé z nižších soutěží. "Nečekám, že budu hned hrát, ale říkali, že zůstanu v áčku. Budu bojovat, abych se dokázal co nejdříve prosadit," dodal Kozák.

Reklama

Související témata: