Hlavní obsah

Bohemians 1905 uštědřili Dukle ve druholigovém derby lekci

MOST

Počátečních jednadvacet minut stačilo fotbalistům Bohemians 1905, aby třemi vstřelenými góly rozhodli o výsledku druholigového derby s Duklou. Na Julisce otevřel skóre Škoda, branky Moravce a Adama předznamenaly další průběh zápasu, ve kterém vršovický klub slavil vítězství 3:1. Za domácí snižoval čtvrthodiny před koncem Zelenka. Derby, které se hrálo naposledy před čtrnácti lety, shlédlo 3180 diváků.

Článek

Ač hrála Dukla na svém stadiónu, byli podle očekávání mnohem vydatněji podporováni hráči Bohemians 1905. Fotbalisté z Vršovic své příznivce odměnili již v 9. minutě, když si na centr z levé strany v pokutovém území nejvýš vyskočil Milan Škoda a hlavičkou ke vzdálenější tyči otevřel skóre.

Další šok pro domácí přišel o čtyři minuty později. Moravec si pohotově zaběhl za obranu na přihrávku, objevil se tak tváří v tvář domácímu brankáři Svobodovi a střelou po zemi navýšil na 2:0.

Trenér Bittengel asi v tu chvíli sotva chápal, co jeho svěřenci předvádějí na trávníku, kde hráli jasný prim Bohemians 1905. Ještě větší zděšení zavládlo v realizačním týmu domácích v 21. minutě, kdy se střelou ze standardní situace prosadil Lukáš Adam. Dukla byla v té chvíli zralá na ručník. Domácí ovšem zbraně nesložili, kolem odehrané půlhodiny si na soupeře vytvořili tlak.

Druhá půle začala náporem domácích. Blízko snížení skóre byl chvíli po přestávce Kolomazník, jeho pokus letěl bohužel pro domácí vedle pravé Havránkovy tyče. Klokani, vědomi si slibného náskoku, ubrali na obrátkách a na obrazu hry se to hned projevilo. Aktivní byl hlavně Svatonský, jenž po dorážce nastřelil z úhlu pouze břevno.

Čestný úspěch, který ovšem ještě mohl zdramatizovat zápas, vyprodukovali domácí hráči v 76. minutě, když se v nepřehledné situaci po rohovém kopu prosadil zkušený Luděk Zelenka a snížil na 1:3. Tříbrankový rozdíl skóre mohl stanovit znovu Škoda, jehož ovšem míč v blízkosti malého vápna Dukly neposlechl a hostující útočník se tak k zakončení nedostal.

Most porazil oslabené Vítkovice

Fotbalisté Mostu porazili v pátečním utkání 3. kola druhé ligy Vítkovice 1:0. Hosté přišli už po čtvrthodině o vyloučeného brankáře Uvarenka, diváci ale viděli nakonec tři červené karty a jedinou branku mosteckého Hofmanna po pěkné kombinační akci.

Zásadní moment celého utkání přišel už v 18. minutě, kdy se dva mostečtí hráči objevili po kolmém pasu za obranou soupeře. Brankář Uvarenko, který nastoupil poprvé v sezoně, vyběhl mimo pokutové území a faulem zastavil Sigmunda. Odražený míč mohl pohodlně doklepnout do prázdné branky Franěk, rozhodčí Hrubeš ale dohrát akci nenechal a Uvarenkovi udělil červenou kartu. Následný přímý kop Mrkvička zakončil nepřesně.

Přesilovku se domácím podařilo využít až v samém závěru prvního poločasu. Už v jeho nastavení prošel obranou Franěk a jeho přízemní centr skluzem dopravil do sítě Hofmann.

V druhém dějství se hrálo dlouho bez šancí, oslabené Vítkovice se k zakončení prakticky nedostávaly. Naději jim přinesla až 72. minuta. Mrkvička byl ve vápně hostí tvrdě atakován, jenže rozhodčí udělil mosteckému útočníkovi za domnělé filmování druhou žlutou kartu. A Mrkvička nebyl poslední, koho poslal rozhodčí předčasně do kabin.

Za šest minut totiž šli Vítkovičtí opět do oslabení. Mostecký Bogdanov se řítil sám na náhradního brankáře Klepka a za záchranou brzdu musel zatáhnout obránce Beutel. V závěru zápasu Baník ještě zahodil tři vyložené šance, těsné vedení si i přesto v klidu pohlídal.

V Jihlavě rozhodl domácí Veselý

Slovácko usilující o návrat do ligy přijelo do Jihlavy s jediným bodem na kontě a cílem svou bilanci vylepšit. I proto začali hosté aktivněji, do koncovky se ale za celý první poločas dostal pouze Matůš, jehož ale u tyče vychytal pozorný brankář Jihlavy Vojáček.

Vysočina se ze své defenzivní ulity vysunovala postupně. Pomohlo jí k tomu i vynucené střídání, když zraněného Dupala nahradil Veselý, který více rozběhal pravou stranu zálohy. Právě od něj vyšla první nebezpečná střela domácích, v 52. minutě pak centrem našel před brankou úplně volného Faldynu, který ale z první trefil jen nohy gólmana.

Přitom se Jihlava mohla radovat už před přestávkou, když si do uličky naběhl Cihlář, jehož bombu ale zblokoval poslední obránce hostí soupeře. Kapitán Jihlavy byl vůbec nejpilnějším střelcem, v 67. minutě zkoušel gólmana zaskočit hlavičkou, Filipko ale na čáře míč zkrotil.

A tak ho až v 69. minutě zaskočil právě střídající Veselý, který se z ničeho nic zjevil před brankou a hlavou usměrnil do sítě Vepřekův centr. V 80. minutě se do hry dostala i nejčerstvější jihlavská posila bývalý slovenský reprezentant Urban a o devět minut později měl hned dobrou šanci, ale o metr minul prázdnou bránu.

Druhá liga - 3. kolo:
FK Dukla Praha - Bohemians 1905 1:3 (0:3)
Branky: 76. Zelenka - 9. Škoda, 13. Moravec, 21. Adam. ŽK: Hozda, Mikula, Hanus, Gedeon - Havránek, Rychlík, Škoda. Rozhodčí: Hájek, Lhoták, Pelikán. Diváci: 3180.
Dukla: Svoboda - Kuděla (46. Kulvajt), Novotný, Vorel, Hozda - Mikula, Malý (70. Balát), Gedeon, Kolomazník (66. Hanus), Svatonský - Zelenka.
Bohemians 1905: Havránek - Marek, Lukáš, Pávek, Rychlík - Kotyza, Adam, Morávek (58.Karal), Moravec - Bartek (69. Bálek), Škoda.
FK Baník Most - FC Vítkovice 1:0 (1:0)
Branka: 45.+1 Hofmann. Rozhodčí: Hrubeš - Moudrý, Kovařík. ŽK: Trubila, Tonev, Mrkvička, Franěk, Bogdanov - Derych, Beutel, Poznar. ČK: 72. Mrkvička - 18. Uvarenko, 78. Beutel. Diváci: 1411.
Most: Šavol - Loos, Webster, Tonev, Trubila - Schut, Štumpf (89. Jedinák), Hofmann, Oboya (9. Sigmund) - Mrkvička, Franěk (66. Bogdanov). Trenér: Žák.
Vítkovice: Uvarenko - Hrdlovič (73. Silveria), Beutel, Švehla, Derych - Houška (20. Klepek), Křiva, Kuchař, Kukulenka - Poznar, Diviš (84. Prohászka) Trenér: Grussmann.
Jihlava - Slovácko 1:0 (0:0)
Branka: 69. Veselý. Rozhodčí: Mikel - Kubáň, Peřina. ŽK: Gabriel - Perůtka, Berger, Chmelíček. ČK: 90. Gabriel (Jihlava). Diváci: 1580.
Jihlava: Vojáček - Gabriel, Tlustý, Kadlec, Vepřek - Dupal (17. Veselý), Gába, Schneider (87. Lovětínský), Cihlář - Rabušic (80. Urban), Faldyna. Trenér: Marko.
Slovácko: Filipko - Perůtka, Šimáček, Ineman (87. Kerbr), Formánek - Kubáň, Randa, Perůtka, Gonda - Berger (73. Chmelíček), Matůš. Trenér: Jurkemik.

Reklama