Hlavní obsah

Dukla Praha doma porazila Ústí, druhou ligu vede Jihlava

PRAHA

Fotbalisté Bohemians 1905 utrpěli v druhé lize první porážku. V pátečním utkání sedmého kola prohráli Pražané na stadiónu posledních Vítkovic 0:1 a v tabulce klesli na třetí místo. Jihlava se vyhoupla do čela po výhře 3:2 nad Karvinou. Čtvrtý je celek z Mostu, který doma zdolal Hradec Králové 3:2.

Foto: FK Dukla Praha

Fotbalisté Dukly Praha

Článek

Dva góly v pátek za Duklu vstřelil útočník Luděk Zelenka, který si tak dodatečně dal hezký dárek ke čtvrtečním pětatřicátým narozeninám.

První branka padla ve 34. minutě, centr Malého z levé strany jeden z hostujících obránců srazil na břevno, odkud se míč odrazil před prázdnou branku a dobíhající Jan Svatonský už neměl problém uklidit balón mezi tři tyče.

Ve 39. minutě už to bylo o dvě branky. Prosadil se čerstvě pětatřicetiletý střelec Luděk Zelenka. Na 3:0 zvýšil v 57. minutě opět Zelenka a o osudu utkání bylo rozhodnuto. Po pravé straně se prohnal Kolomazník a na malém vápně našel Zelenku, který nedal Novákovi střelou pod břevno šanci. Domácí předváděli atraktivní fotbal.

Na lavičce Dukly seděl i Aleš Prokeš, který je údajně jedním ze spolumajitelů klubu a zároveň trenérem. V pondělí by měl skončit u dorostu pražské Slavie a po boku Güntera Bittengela bude vést fotbalisty jedenáctinásobného mistra republiky.

Dukla Praha - Ústí nad Labem 3:0 (2:0)
Branky: 34. Svatonský, 39. a 57. Zelenka

Fotbalisté Vítkovic poprvé v druhé lize bodovali. V sedmém kole porazili brankou Prohászky Bohemians 1905 a soupeři naopak připravili první prohru v ročníku.

Prohászkova trefa hned v úvodu utkání zvedla domácím hráčům sebevědomí a kromě závěru prvního poločasu, kdy pozorný Uvarenko pádem pod nohy zmařil Bartkovo sólo, Pražany do vážnější šance nepustili. V druhé půli hosté sice hru zpřesnili, v koncovce však byli dál nepřesní a nedůrazní.

Domácí si tak jednogólové vítězství v poklidu pohlídali a v závěrečné čtvrthodině naopak mohli sami přidat další góly. Střely Hanáka a Pulkerta však minuly Sňozíkovu branku jen o centimetry.

Vítkovice - Bohemians 1905 1:0 (1:0)
Branka: 9. Prohászka. Rozhodčí: Mikel - Peřina, Lakomý. ŽK: Prohászka - Lukáš, Kunášek. Diváci: 770.
Vítkovice: Uvarenko - Derych, Doležal, Švestka, Silveira - Hanák, Motyčka, Kuchař (47. Plešek), Pulkert - Diviš (88. Novák), Prohászka (83. Poznar). Trenér: Palička.
Bohemians: Sňozík - Marek (60. Škoda), Pávek, Lukáš, Rychlík (54. Róth) - Kotyza, Adam, Nikl, Kunášek (78. Karal) - Morávek, Bartek. Trenér: Hoftych.

Jihlavská domácí neporazitelnost se prodloužila už na 12 zápasů. Vysočina si totiž na svém stadiónu dokázala poradit i s nováčkem druhé ligy z Karviné a vede tabulku.

První stoprocentní příležitost si v šesté minutě vytvořil Rabušic. Střelou bez přípravy po Faldynově centru ale pouze orazítkoval levou tyč branky hostů. Karvinští se před bránu Vysočiny dostali až v 13. minutě a hned se radovali z gólu. Brezničan nikým neatakován pohodlně hlavou umístil míč do sítě.

Radost z vedení ale Karvinským vydržela jen devět minut. Obrovskou hrubku totiž předvedl hostující Jelič, malou domů poslal přímo Faldynovi a ten neměl se zakončením nejmenší problém. Obrat skóre mohl pět minut nato dokonat Dupal, ale z úhlu nastřelil pouze břevno Kučerovy branky.

I po přestávce to byli domácí, kdo držel otěže zápasu pevně v rukou. Vedoucí branka proto na sebe nenechala dlouho čekat. Agilní Rabušic po dvacetimetrovém sprintu naservíroval v 47. minutě míč na malé vápno Faldynovi a Kučera proti jeho střele k pravé tyči neměl nárok.

Další jihlavská branka se zrodila o jedenáct minut později po rohu a Kadlecově hlavičce. Jiskřičku naděje sice pro hosty vykřesal v 88. minutě po Vojáčkově chybě Sourada, ale Jihlava si vítězství už pohlídala.

Jihlava - Karviná 3:2 (1:1)
Branky: 22. a 47. Faldyna, 58. Kadlec - 13. Brezničan, 88. Sourada. Rozhodčí: Zelinka - Čecháček - Vysloužil. ŽK: Dupal, Gabriel, Kadlec, Rabušic - Buryán, Dittrich. Diváci: 1600.
Jihlava: Vojáček - Gabriel, Tlustý, Kadlec, Vepřek - Dupal (73. Veselý), Gába, Lovětínský, Cihlář (90. Oliveira) - Rabušic (61. Kaplan), Faldyna. Trenér: Marko.
Karviná: Kučera - Juska, Jelič, Buryán, Brezničan - Macek (81. Juroszek), Ficek, Rýdel, Jursa (79. Milosavljev), Dittrich (64. Sourada) - Richter. Trenér: Kalvoda.

Do utkání celků, které před výkopem dělil v tabulce jen jediný bod, vstoupili mnohem lépe fotbalisté Mostu. Po rohovém kopu se v hradeckém vápně nejlépe zorientoval Hainault a prudkou střelou dostal domácí do vedení.

Otřesení Východočeši se do hry vrátili až v 25. minutě, Fischerův střílený centr však zlikvidoval gólman Paleček. V prvním dějství měl Most jasnou převahu, od dalšího inkasovaného gólu Hradec zachránil brankář Lindr, který vychytal unikajícího Schuta.

Po přestávce už byli hosté směrem dopředu daleko smělejší a po hodině hry vybojovali penaltu, kterou Dvořák se štěstím proměnil; Palečka překonal až na druhý pokus. Gólový účet utkání ale ještě zdaleka nebyl u konce.

V 75. minutě se k přímému kopu postavil domácí Mrkvička a chytrou střelou kolem zdi překonal Lindra. Vzápětí dostal za faul loktem červenou kartu hostující Chleboun, ale i oslabený tým Hradce dokázal rychle vyrovnat. Střelou k tyči se prosadil znovu Dvořák.

Poslední slovo však měli hráči Baníku. Pět minut před koncem proměnil další pokutový kop Mrkvička a rozhodl o těsném vítězství domácího Mostu.

Most - Hradec Králové 3:2 (1:0)
Branky: 75. a 85. z pen. Mrkvička, 3. Hainault - 59. a 81. Dvořák. Rozhodčí: R. Hrubeš - Handlíř, Drastik. ŽK: Hofmann, Sigmund, Jedinák, Webster - Sláma, Válek, Lindr. ČK: 78. Chleboun (Hradec Kr.). Diváci: 1451.
Most: Paleček - Loos, Webster, Hainault, Trubila - Sigmund, Jedinák, Hofmann (60. Grečiško), Schut - Oboya (71. Bogdanov), Mrkvička (88. Tonev). Trenér: Žák.
Hradec Kr.: Lindr - Sláma, Němeček, Chleboun, Kalousek - Rezek (62. Svoboda), Krejcar (46. Kaufman), Fischer, Válek (83. Přibyl) - Černý, Dvořák. Trenér: Machala.

Reklama