Hlavní obsah

Do jihlavského fotbalu chce vstoupit nový partner

JIHLAVA

Do jihlavského fotbalového klubu FC Vysočina se chystá vstoupit nový strategický partner - nizozemská společnost Limar Capital B.V. Nový akcionář je konsorciem fyzických osob napojených na jednoho ze současných vlastníků, jímž je firma PSJ. Novinářům to ve čtvrtek řekl zástupce společnosti Limar David Hrazdíra.

Článek

Naopak padesátiprocentní podíl města by v případě vstupu Limaru výrazně poklesl, stejně jako podíl jihlavského pivovaru. O vstupu nového akcionáře formou navýšení základního jmění budou rozhodovat jihlavští zastupitelé 23. září.

Podle projektu se dvoumilionové základní jmění díky společnostem PSJ a Limar zvýší na sedm milionů korun. Nový akcionář získá v klubu 42,85 procenta, PSJ bude vlastnit jako dosud 40 procent a město Jihlava jen 14,3 procenta. Pivovar Jihlava se navyšování nezúčastní, takže se jeho podíl sníží na 2,85 procenta a jeho setrvání v klubu je předmětem jednání.

"Jednou z fyzických osob společnosti Limar je generální ředitel PSJ František Vaculík, ostatní si nepřejí svá jména zveřejnit," řekl mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

Limar plánuje reklamní a sponzorské portfolio

Společnost Limar Capital se zavázala setrvat v klubu minimálně tři roky, v nichž by měl FC Vysočina splnit hlavní cíl - postoupit do první ligy. Podpora klubu se v tom případě automaticky prodlouží o další tři roky. Limar s PSJ by tak v příštích šesti letech investovaly do klubu minimálně 100 miliónů korun. Limar mimo jiné plánuje vybudovat reklamní a sponzorské portfolio, které zajistí roční rozpočet klubu mezi 50 až 60 milióny korun.

Pokud FC Vysočina postoupí do nejvyšší soutěže, zavázalo se město investovat do pořízení vyhřívaného trávníku. "Náklady dosáhnou maximálně 25 miliónů korun," řekl primátor Jaroslav Vymazal.

Celková dostavba stadionu podle Vaculíka zatím není na pořadu dne. Pokud by se stadion v budoucnu dostavoval, bylo by možné využít sdružených investic z takzvaných PPP projektů. Podle Vymazala je také stále ve hře dostavba stadionu ze státních peněz. Jihlava je totiž zahrnuta do projektu Praha olympijská jako jedno z měst pro fotbalový turnaj.

Reklama

Související témata: