Hlavní obsah

Čáslav profituje z raketového startu, tým trenéra Koubka vládne druhé lize

PRAHA

Šokující je pohled na tabulku druhé fotbalové ligy po devátém kole. Na čele trůní Čáslav! Tým složený většinou z hráčů na hostování pod taktovkou trenéra Koubka zatím jen dvakrát prohrál a senzačně kraluje soutěži, v níž byl pasován na aspiranta sestupu.

Článek

„V letní přípravě jsme sice s nikým neprohráli, naše výkony nebyly marné a já si tudíž říkal, že bychom si nemuseli vést zle, ale byl bych obrovským snílkem, kdybych si myslel, že budeme tak vysoko,“ přiznává trenér Miroslav Koubek, který má zkušenosti z ligového působení v Kladně či Plzni.

V čem je tedy síla jeho současného kádru? „Manažer Martin Svoboda odvedl skvělou práci a výběr hráčů na možnosti Čáslavi vykrystalizoval v herně i mentálně silnější kádr, než kterým disponoval klub na jaře,“ říká Koubek, jenž se v květnu vrátil z angažmá v Číně.

Žádnou nabídku z první ligy po návratu nedostal, a když se ozvala Čáslav, neváhal ani vteřinu. „Nechtěl jsem sedět doma se založenýma rukama. Fotbal mě baví, chci pracovat.“

Hráči přijali koncepci realizačního týmu 

Neodradil ho ani fakt, že většina z borců čáslavského kádru je v klubu jen na hostování. „Jde o pětaosmdesát procent hráčů, ale klima v týmu je pozitivní. Jedno z nejlepších, jaké jsem v kariéře poznal. Jsme malý klub, podceňovaný a hodně kluků přišlo s vizitkou odložených či nepotřebných, tudíž hrdost a touha ukázat se, je žene vpřed. Jsou hodně vnímaví, chtějí se učit nové věci a přijali koncepci, kterou jsme jim s realizačním týmem předložili,“ líčí Koubek.

Možná mu pomohla i zkušenost z ligového Kladna, odkud pochází. I tam měl v prvních dvou sezónách po postupu do nejvyšší soutěže řadu hráčů na hostování. „Proto jsem se působení v Čáslavi nebál, byť jsem věděl, že začneme od nuly,“ vypráví Koubek.

Jeho tým drží za zády i takové favority jakými jsou Bohemians 1905, Slovácko, Hradec Králové, Jihlava či Most. „Nemáme herní sílu jako tyhle týmy, ale tenhle nedostatek se snažíme vymazat dobrou defenzivou, organizací a efektivitou,“ vypráví Koubek a chválí útočníka Strnada. „Šest gólů v devíti zápasech, to je úctyhodný výkon.“

Čáslavský trenér však nelétá v oblacích. „Náš kádr není tak široký a už teď, šest kol do konce podzimu, máme příliš moc zraněných. Ale profitujeme z raketového startu. A já věřím, že byť druhá polovina sezóny bude kvůli velkému množství zraněných složitá, vybojujeme si na podzim takovou pozici, abychom na jaře neměli starosti se záchranou.“

Reklama

Související témata: