Hlavní obsah

Blaha se stal pro pražskou Duklu poslem dobrých zpráv!

Tak trochu nenápadně se do vrcholového fotbalu vrátil vysoký útočník Lubomír Blaha. Zářil v 1. FC Synot, před šesti léty ho koupila Sparta, ale moc šancí mu nedala. A od té doby začala letitá anabáze po různých klubech. Koncem srpna se objevil na pražské Julisce v druholigové Dukle.

Článek

Po čtyřech kolech měla Dukla jediný bod. Pak nastal obrat. Právě v okamžiku, kdy jste na Julisku zamířil z Viktorie Žižkov. Přinesl jste štěstí?

Skoro to tak vypadá. Ale já bych nechtěl být jen považován za nějaký talisman, který nosí štěstí.

Jenže obrat nastal právě v utkání v Hradci Králové, kde v šestém kole Dukla směřovala ke čtvrté porážce a těsně před koncem jste vyrovnal hlavou. Souhlasíte?

To asi ano. Ten bod byl důležitý. Ale od té doby uplynul nějaký čas a já další gól nepřipojil. A co naplat, že se mi třeba hra daří, když útočník je v principu egoista a chce hlavně dávat branky. Konec konců, je podle jejich počtu také hodnocen.

Co způsobilo, že jste zatím zůstal u jedné trefy?

Asi od všeho něco. Dlouho jsem nehrál, takže chybí praxe. Pak taky štěstí při výběru místa. Ale věřím, že s odehranými minutami to přijde.

Po létech, kdy jste v různých klubech bojoval o místo v sestavě, se zdá, že jste ho našel v Dukle. Proti 1. HFK jste nastoupil podruhé od začátku a dostáváte čím dál více prostoru. Asi příjemná změna?

To ano. Ale já bych chtěl hrát ještě více! Snad se trenéři nebudou zlobit, až si to přečtou…

Trenér Bittengel říká, že časté změny v sestavě jsou záměrné. Kádr je prý vyrovnaný, hráči dobře pracují v přípravě a proto si zaslouží hrát všichni.

To je fakt. Nepamatuji tady zápas, že by nastoupila dvakrát po sobě stejná sestava. Ale jako vše i toto je dvojsečné. Když se daří, tak to funguje. Pokud by výsledky nebyly, začalo by se na tom hledat něco záporného.

Jak se to vůbec přihodilo, že jste našel uplatnění v Dukle a navíc až po letním přípravném období, tedy v rozehrané soutěži?

O možnosti jít do Dukly jsem mluvil s jejím předsedou představenstva Martinem Lafkem už v průběhu léta, ale dopadlo to až koncem srpna.

Dukla od vašeho příchodu nasbírala v šesti zápasech čtrnáct bodů. Pokud to tak půjde dál, pak bude hrát o postup?

Tak takhle tady nikdo nepřemýšlí. Připravujeme se vždy na ten nejbližší zápas a každý chceme vyhrát. A po něm samo dobře víme, zda jsme měli na víc, nebo byl soupeř lepší. Chceme hrát dobrý fotbal, aby si lidi řekli – hale je pátek večer a zítra bude volno, zajdeme se podívat na Duklu, a potom třeba na pivo. A když budeme hrát pěkný fotbal, tak snad těch lidí bude čím dál víc.

Reklama