Hlavní obsah

Klenot Bohemians Morávek: Nejblíže mám asi k Schalke

Patří k nejtalentovanějším a momentálně nejžádanějším hráčům českého fotbalu. Záložník druholigových Bohemians 1905 Jan Morávek by rád na jaře klubu pomohl k postupu do nejvyšší soutěže a pak zřejmě odejde do zahraničí. „Vidím to tak na 75 procent,“ říká.

Článek

Jarní část ligy zahájíte v neděli proti dalšímu aspirantovi na postup Dukle. Věříte si?

Bude to hodně ostrý start, ale naší výhodou bude domácí prostředí a vyprodaný Ďolíček. Věřím, že to zvládneme. Všichni se moc těšíme, protože příprava byla hrozně dlouhá.

Hned na první zápas se nahlásili pozorovatelé Bayernu, Schalke, Toulouse a Bordeaux. Co to s vámi dělá?

Jsem v klidu. Není to pro mě nic nového, zástupci několika evropských klubů mě sledují už delší dobu. Soustředím se na Bohemku, to ostatní jde zatím mimo mě, i když mě zájem samozřejmě těší. Prvořadé je ale pro mě pomoci Bohemce k postupu.

A pak přestoupíte do zahraničí?

Léto je pro mě první možnost k odchodu. Teď musím kromě fotbalu dodělat i střední školu, v květnu mě čeká maturita.

Zvládnete to bez problémů?

Věřím, že ano. Hodně mi pomáhá přítelkyně a věřím, že se společně na maturitu připravíme. Na sportovním gymnáziu v Přípotoční chodíme do jedné třídy a bez její pomoci bych to zvládal těžko, protože mám individuální studijní plán. Když přijdu unavený domů z tréninku, musím si sednout nad knížku a třeba dvě hodiny se učit. Někdy se člověku moc nechce, ale jinak to nejde.

Řešíte nabídky ze zahraničních klubů hodně?

Že bych třeba chodil za agentem a vyptával se ho, to vůbec ne.

Máte vysněnou fotbalovou zemi?

Španělsko. Ale kdyby vyšlo něco v bundeslize, to by taky vůbec nebylo špatné.

Třeba Bayern, který vás přijede sledovat?

Taky se na to musím dívat z pohledu realisty. Kdybych tam přišel takhle v devatenácti letech do klubu jako Bayern, určitě bych tam nehrál. A já chci najít klub, kde bych měl šanci se prosadit. Jsem ve věku, kdy potřebuji hrát a i podle toho budeme vybírat.

V Schalke, kde jste byl v zimě na stáži, by to bylo snazší?

To pro mě byla ohromná zkušenost. Je to jedna z možností. Jednání budou probíhat a z mého pohledu je to trochu dál, než u ostatních týmů.

Chcete zvolit podobnou cestu jako třeba Čech s Rosickým kteří hned nešli do top klubů, ale zvolili Rennes respektive Dortmund?

Přesně tak. Když vidím třeba Schalke, na mé pozici tvůrce hry tam není vyložený přetlak a třeba by šance hrát byla.

Jak jste na tom po jazykové stránce?

Když jsem byl v Schalke, neměl jsem problém komunikovat v angličtině, kterou zvládám dobře. A některé fotbalové výrazy v němčině jsem začal chytat už pátý den. Říkali, že bych se do toho za dva měsíce dostal, protože základy němčiny ze školy mám.

Reklama