Hlavní obsah

Bohemians 1905 se obávají odečtu bodů, odvolací komise to popírá

PRAHA

Představitelé druholigového fotbalového klubu Bohemians 1905, který v pátek může slavit po duelu v Jihlavě v případě bodového zisku návrat do nejvyšší soutěže, mají obavy z toho, aby jim svazová odvolací a revizní komise (ORK) neodečetla zatím neurčený počet bodů a nezkomplikovala tak jejich postupové plány.

Článek

ORK totiž na svém čtvrtečním zasedání hodlá znovu řešit čtyři roky starou kauzu s převodem práv na některé hráče a soutěže od zkrachovalého subjektu FC Bohemians.

Předseda ORK Ondřej Lněnička však informace z tábora Bohemians popřel s tím, že žádný bodový odečet ve čtvrtek "klokanům" rozhodně nehrozí. "Co Bohemians dnes vypustili, je s prominutím obrovská slátanina, nesmysl a matení veřejnosti. O žádný odečet bodů rozhodně nepůjde," řekl Lněnička.

Podle něj ale komise může potvrdit, že se Bohemians 1905 před čtyřmi lety stali neoprávněně členem ČMFS a neměli tak získat právo na start k soutěžím pořádaným svazem. Jaké sankce by v tom případě pak vršovickému klubu hrozily, Lněnička předjímat nechtěl. "V tom případě by se celá kauza zřejmě vrátila k prvoinstančním svazovým orgánům - tedy k řediteli profesionálního fotbalu Ivo Lubasovi a disciplinární komisi," vysvětlil Lněnička.

Funkcionáři vršovického klubu argumentují tím, že všechny převody na Bohemians 1905 už dříve schválil výkonný výbor svazu a podle zákonů je možné podat odvolání nejpozději do šesti měsíců. "Najednou se prý našel na svazu čtyři roky starý papír s odvoláním, který prý nikdo neprojednal. Řešit to měsíc před valnou hromadou a vrcholícími boji o postup je přinejmenším zvláštní," uvedl ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Nedostali potřebné doklady

Lněnička se brání s tím, že odvolací komise mohla dlouho táhnoucí se kauzu řešit už loni na podzim, ale od svazových orgánů nedostala potřebné podklady. "Přitom jsme o to svaz žádali mnohokrát, ale dostalo se to k nám s velkou prodlevou. Rozhodně to nebyla vina komise, spíš to ukazuje na poměry uvnitř svazu," reagoval Lněnička.

Přibyl celou kauzu považuje jen za politickou hru, v níž jde prý o to, jak "klokanům" zamezit v postupu do elitní soutěže. Přibyl upozorňuje i na skutečnost, že předsedou ORK je Lněnička, který v minulosti v právnických záležitostech zastupoval ligový celek Bohemians Praha, dříve známý pod názvem Střížkov, s nímž mají Bohemians 1905 dlouhodobě velmi napjaté vztahy.

"Jeho zájem na tomto případu, v němž se navíc už dříve aktivně na jedné straně angažoval, je nadstandardní. A my proto máme vážné obavy z výstupu čtvrtečního jednání odvolací a revizní komise," uvedl Přibyl. "Máme signály, že dochází k nestandardním praktikám a ke konstrukci, jak politicky komplikovat postup Bohemians 1905 do nejvyšší soutěže. Jsou to nechutné hry, které poškozují celý český fotbal," dodal Přibyl.

Také tuto Přibylovu teorii však Lněnička vyvrací a ohrazuje se proti tomu, že by měl být při rozhodování zaujatý. Lněnička odkazuje na svazové stanovy, v nichž v článku 10 odstavci 7 stojí: "Člen odvolací a revizní komise je vyloučen z rozhodování komise ve věci, v níž může být pro jeho vztah k projednávané záležitosti zpochybněna jeho objektivita."

"Takže všechno je to zbytečná hysterie pana Přibyla, který nezná stanovy a jedná tak, jako by se něčeho obával. Můžu ho uklidnit s tím, že z hlasování v kauze Bohemians budu vyřazený," dodal Lněnička.

Reklama