Hlavní obsah

Fotbalisté Bohemians 1905 slaví návrat mezi českou elitu

PRAHA

Fotbalisté Bohemians 1905 slaví návrat do české nejvyšší soutěže. Rozhodla o tom jejich páteční výhra 1:0 ve 27. kole 2. ligy na hřišti Jihlavy. Jediný gól vsítil ve 29. minutě Jan Morávek. "Klokani" tři kola před koncem ligy mají před Jihlavou už čtrnáctibodový náskok a jistotu, že je nikdo z konkurentů z postupových míst už nesesadí.

Článek

Bohemians, kterým by v pátek stačila k postupu i remíza, na Vysočině potvrdili, že letos druhou nejvyšší soutěží, v níž prohráli naposledy 15. listopadu loňského roku, procházeli suverénně. Naopak Jihlava v pátek nenapravila prohru z minulého kola na hřišti druhé Čáslavi a další nezdar se spolufavoritem soutěže jim ještě víc zkomplikoval šanci, že po třech letech nahlédne mezi českou elitu. To všechno v Jihlavě sledovalo 4200 diváků, což je místní rekord.

Pražanům proti trápící se Jihlavě stačilo, aby využili chybu v domácí rozehrávce po necelé půlhodině hry. Domácí záložník Lovětínský ztratil míč, talentovaný záložník Morávek poprvé dostal víc prostoru a samostatný únik zakončil suverénní střelou podél vybíhajícího gólmana Vojáčka. Morávek, který v létě zřejmě zamíří do bundesligového Schalke 04, tak dokázal, že mu duely s Jihlavou svědčí. Už na podzim dvěma trefami rozhodl vzájemný duel v Praze.

Jinak zápas předních druholigových týmů mnoho fotbalové krásy nenabídl. Hru brzdila řada nepřesností a faulů na obou stranách. Bohemians však stačilo bránit těsný náskok pozornou defenzivou, proti které se neprosadil ani domácí nadějný útočník Matěj Vydra. Osmnáctiletého forvarda v pátek osobně sledovali skauti AC Milán, ale mládežnický reprezentant kromě jediného nadějného průniku, který zblokovali hostující zadáci, na sebe víc neupozornil.

Pro Jihlavu se tak celý druhý poločas změnil v marný boj o vytvoření alespoň několika nadějných šancí, v nichž během poslední čtvrthodiny selhal kanonýr Faldyna a z trestného kopu neuspěl ani Kadlec. Tisícovka fanoušků Bohemians tak mohla nerušeně pokračovat ve svých oslavných chorálech, kterými doprovodili postupovou slávu svého týmu.

Dukla porazila Sokolov 2:0

Pražská Dukla porazila v páteční předehrávce 27. kola druhé ligy Sokolov 2:0. Před víkendovým programem si tým z Julisky upevnil čtvrté místo, na druhou Čáslav nyní ztrácí pět bodů. Sokolov je sedmý.

Oba týmy začaly útočně a už v první minutě těsně minula střela hostujícího Vaněčka Svobodovu branku. Na druhé straně po hlavičce Chigoua byl před brankou Kolomazník, který z úhlu trefil brankáře Iliziho, pokus Malého z dálky skončil těsně mimo.

Po půlhodině hry se po uličce Malého objevil před brankou Sokolova Kolomazník, ale netrefil, chvíli poté si opět po přihrávce Malého naběhl za obranu Mičic a prudkou ranou ke vzdálenější tyči už otevřel skóre. Jen čtyři minuty po přestávce sklepl Chigou míč pro Kolomazníka, který střelou k tyči z více než 20 metrů zvýšil.

Gól mohli dát i hosté, ale domácí Gedeon po rohovém kopu vykopl míč z brankové čáry. Další příležitosti už měli pouze Pražané, ale při brejku zahodil šanci chybnou přihrávkou Malý, v závěru ještě vystrašil vlastního brankáře sokolovský obránce Čupr, který zamířil hlavičkou do horního růžku branky.

27. kolo druhé fotbalové ligy:
Jihlava - Bohemians 1905 0:1 (0:1)
Branka: 29. Morávek. Rozhodčí: Drábek - Kovařík, Koval. ŽK: Lovětínský, Karlík - Jindřišek, Škoda, Růžička. Diváci: 4200.
Jihlava: Vojáček - Gabriel, Tlustý, Kadlec, Vepřek - Vyskočil (63. Veselý), Urban, Karlík, Lovětínský (82. Kaplan) - Faldyna, Vydra (65. Tecl). Trenér: Marko.
Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Kotyza (63. Růžička), Morávek, Adam, Róth - Škoda (71. Slezák), Strnad (80. Ibragimov). Trenér: Hoftych.
Dukla Praha - Sokolov 2:0 (1:0)
Branky: 33. Mičic, 49. Kolomazník. Rozhodčí: Mikel - Teuber, Moudrý. ŽK: Pilař (Sokolov). Diváci: 662.
Dukla: Svoboda - Mikula, Kučera, J. Vorel, Mičic - Svatonský, Šiml (83. Laczkovich), Gedeon, Malý, Kolomazník (88. Sklenář), Chigou (76. Zelenka). Trenér: Bittengel.
Sokolov: Ilizi - Šmerda, Kura, Knakal, Čupr - Vaněček (83. Hanzlík), Čada, Javorský, Pilař, Podrazký (68. Habai) - Duchnič (73. Salák). Trenér: Purkart.

Reklama

Související témata: