Hlavní obsah

Hoftych: Zelenou jsem při oslavách raději vynechal

Páteční výhrou 1:0 v Jihlavě si fotbalisté Bohemians 1905 zajistili tři kola před koncem po roce návrat do nejvyšší soutěže. „Oslavy byly krásné. Hlavně když jsme v půl jedné v noci přijeli do Ďolíčku a čekalo tam asi tisíc lidí,“ říká 42letý kouč klubu z Vršovic Pavel Hoftych.

Článek

Zažíváte nejhezčí chvíle trenérské kariéry?

Určitě. Já se sice snažím prožívat každý den naplno, ale tenhle byl nejkrásnější. Zažil jsem ještě jeden podobný vrchol, když jsme se Zlínem zachránili ligu. Ale slavili jsme to jen v kabině s hráči. Fanoušci tím tolik nežili.

Jak jste ustál oslavy?

Celkem v pohodě, měl jsem sám sebe pod kontrolou… Odcházel jsem asi ve tři hodiny ráno. Byla tam se mnou i manželka s dcerou, které Bohemka taky nadchla.

Čím jste slavil?

Když jsme přijeli na náš stadión, byly tam otevřené stánky, takže pivo teklo proudem. K tomu šampus a samozřejmě jsem si vychutnal vítězný doutník. Nechtěli jsme dopředu nic plánovat, abychom to nezakřikli. Takže se pilo, co kdo vyšmátral a co kdo dal. Byla tam i zelená. K Bohemce tahle barva patří, ale já se do těchto nápojů moc nemíchám…

Zápas v Jihlavě končil před devátou večer, proč jste do Prahy dorazili tak pozdě?

Slezák s Kotyzou museli po zápase na dopingovou kontrolu. Dalibor Slezák, který si při tréninku běžně odskočí třikrát, najednou nemohl… Takže jsme na ně dost dlouho čekali.

Dorazil na oslavy i velký klokan, herec Ivan Trojan?

Nemohl, protože měl v sobotu v divadle premiéru. Ale volal mi hned po zápase. Je to obrovský fanoušek. Když má čas, je na každém zápase. Fotbalu hrozně rozumí. Takže se vyptával na všechny detaily, jednotlivé hráče, a hlavně měl jako my všichni velikou radost.

Získal si klub během roku vaše srdce?

Jsem strašně rád, že tady můžu trénovat. Je tu skvělá parta, výborní lidé kolem fotbalu a, hlavně výjimeční fanoušci. Kdyby je Bohemka neměla, je to normální druholigový klub. Ale vždyť my jsme i ve druhé lize měli prvoligové návštěvy. Tím se nemůže pochlubit nikdo.

Kolik práce vás čeká do začátku nové sezóny?

Teď si chceme užít konec té stávající, protože fotbal je krásná hra, ale i svině. Těch radostných okamžiků tolik není. Chceme důstojně dohrát soutěž, pokud možno bez porážky. A přitom budeme dál pracovat, abychom někdy 20. června mohli začít trénovat nanovo.

Počítáte s tím, že mužstvo opustí klenot Morávek, o něhož má zájem Schalke?

Víme, že odejde, to je realita. Musíme ho nahradit. Potřebujeme tým doplnit o dva možná tři klíčové hráče, hlavně středního záložníka. Jinak jsem přesvědčen, že devadesát procent našeho mužstva na první ligu má.

Co říkáte na to, že v příští sezóně asi budou hrát ligu dva týmy s názvem Bohemians?

Co s tím mám dělat… Je to spíš věc pro právníky. Co se týče sportovní kolegiality, je to pro mě normální tým, jen se nepochopitelně jmenuje Bohemians. Kdyby zůstali dál jako Dropa Střížkov, možná měli víc příznivců. Tím přejmenováním uškodili sami sobě.

Reklama